Müslümanların ilk kıblesi, Miraç yolculuğunun başlangıcı olan  Mescidi Aksa’nın yer aldığı Kudüs’te yıllardır süren İsrail zulmü devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz ay başlatılan Aksa Tufanı ile Gazze’ye giren İsrail, çocuk, genç, yaşlı, hastane, kul demeden savaş suçu işleyerek bombaladı.  Binlerce Filistinli çocuğun , katledildiği savaşta  Gazze adeta yerle bir edildi.  Her türlü imkanı ile Filistinlilerin yanında olan  Türkiye’de de destekler devam ederken, Kudüs’ün  tarihi de bir kez daha hatırlatılıyor. Bu kapsamda  Çanakkale İl Müftülüğü İlahiyatçı Yazar Dr. Erkan Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Kudüs ve Biz’ konferansı gerçekleştirildi.

Şehit Cemal Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda gerçekleşen ‘Kudüs Ve Biz ‘ konulu konferansa  İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, din görevlileri ve  çok sayıda vatandaş katıldı. Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan konferansta Kudüs için dualar edildi. Duaların ardından Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müftüsü Mustafa Bilgiç “Kudüs deyince Böyle takdir büyüğümüzü unutamayız, Ruhu şad olsun Nuri Pakdil der ki  ‘Yüreğimin de yarısı Mekke'dir. Diğer yanıcı da Medine'dir. Üzerinde tül gibi Kudüs vardır’  Mekke'nin bir ruhu var. Medine'nin bir ruhu var. Kudüs'ün bir ruhu var. İstanbul'un bir ruhu var. Çanakkale'nin bir ruhu var. Nerede olduğunuzun farkında mısınız? Çanakkale Türkiye'nin ruhudur. Türkiye ruhu deyince şunu unutmayın. Rahmetli Cemil Meliç'in güzel bir sözü vardır ‘Ne Doğu'yu biliyoruz, ne de Batı'yı biliyoruz. En az bildiğimiz de kendiniziz’  Bir Türk aydınına sorsanız neyimizi kaybettik? Diyecektir ki toprağımızı, toprak mı? En çok değer verdiğimiz şeyimizdir. Toprağımızı kaybettiğimizde her şeyimizi kaybettiğimizi anladık. Ruhumuzu biz olmazsak, dil olmazsa, tarih olmazsa, irfan, kültür olmazsa, millet olmaz. Onun için şehidin ruhu vardır” dedi.

Kudüs Varlığımızla Çok Şey İfade Eder

 İl Müftüsü Mustafa Bilgi. “Zulmün, ayrımcılığın, haksızlığın, bütün kötülüklerin ve çirkinliklerin bir aracı olursa Kudüs'ün değeri hiçbir şey. Kudüs kardeşliğin, barışın, adaletin bir arada yaşama ahlakının, bir aracı, bir vasıtası olursa Kudüs benim için her şey. Bundan da şu yorumu yapacağım.  Hepimiz bir Kudüs'üz. Benim adım bulunduğu coğrafyada, yaşadığım her yerde ilmin, irfanın, hikmetin, kardeşliğin, barışın, adaletin, iyiliğin bir aracı bir vasıtası olursa benim varlığım çokça ifade eder. Şayet benim varlığım, kötülüğün, çirkinliğin, bahaneciliğin bir aracı olursa benim varlığım hiçbir şey ifade eder. Varlığınız bir şey ifade edersen, yokluğunu çok şey kaybettirir. Varlığınız bir şey ifade etmezse yokluğun hiçbir şey kaybetmez. Onun için Kudüs işte bize bunu ifade ediyor. Kudüs'ü bütün özellikleriyle, güzellikleriyle, sırlarıyla, gizleriyle anlatmak üzere ben Mehmet Hanım'a teşekkür ediyorum” dedi.

 Yoğun katılım ile gerçekleşen konferansta İlahiyatçı Yazar Dr. Erkan Aydın 25 peygamberden 17 peygamberin ayak izi bulunan, Müslümanların ilk kıblesi olan ve Hz Peygamber'in miraca yükseldiği Mescidi Aksanın içinde bulunduğu Kudüs bilincinin önemine vurgu yaparak Kudüs'ün tarihi, Müslümanlar için önemi ve günümüzdeki durumu hakkında önemli bilgiler vererek slayt eşliğinde bilgiler verdi. Konferans sonunda okurları ile buluşan İlahiyatçı Yazar Dr. Erkan Aydın okurları için kitaplarını imzaladı.

 

Şerife Erdem