‘İlk Kepezliler’ Kitabı ve Belgeseli Gala Gecesi Yapıldı

Çanakkale Merkeze yakın konumu ve kalabalık olması dolayısı ile  bir çok kültürü barındıran Kepez Beldesinin tarihine ışık tutan bir etkinlik gerçekleştirildi.  Kepez Belediyesinin de katkıları ile Cumhuriyetin 100. Yılında Kepez’in tarihini ortaya koyan ‘İlk Kepezliler’ kitabı ve belgeselinin gala etkinliği  gerçekleştirildi.  Yürütücülüğünü Doç. Dr.  Mustafa Dinç ve  Yönetmenliğini  Yunus Emre Eroğlu’nun yaptığı ‘İlk Kepezliler’ kitabı ve Belgesel filmi galasında tarihi anlar yaşandı.

Zengin kültürü, doğası ve tarihi ile yaşanan göçlerle faklı bir kimliğe bürünen ve hemen hemen her alanda farklılık yaratan Çanakkale’de tarihler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Çanakkale merkeze yakın olması, kalabalık nüfusu ve tarihsel geçmişi ile Türkiye’nin en büyük beldesi Kepez Beldesini konu alarak araştırma yapan Doç. Dr.  Mustafa Dinç ve  Yönetmen Yunus Emre Eroğlu, tarihe ışık tutacak bir çalışma gerçekleştirdiler.   Kepez Beldesinin geçmişini günümüze taşıyan bir eser ortaya koyan ikilinin hazırladığı ‘İlk Kepezliler’ kitap ve Belgesel filminin tanıtım gala etkinliği gerçekleştirildi. Tarihi anlara şahitlik eden katılımcılar Kepez’in kuruluşunu adeta yeniden izlediler.

Gecede Duygu Dolu Anlar Yaşandı

Kepez’de sosyoküktürel dönüşümü araştırma projesi çerçevesinde gerçekleşen ‘İlk Kepezliler’ kitabı ve belgesel filminin  gala gecesi Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezinde yapıldı. Proje kapsamında kepeze ilk yerleşen isimler ile röportajların yapıldığı proje, büyük ilgi görürken o günlere şahit olanların da yer aldığı gecede duygu dolu anlar yaşandı. Proje yürütücüsü Doç. Dr.  Mustafa Dinç ve Yönetmen Yunus Emre Eroğlu ‘İlk Kepezliler’ araştırma projesinde  Kepeze ilk yerleşenleri fotoğraflayarak ve videoya alarak Kepez Beldesine adeta bir arşiv kazandırdı.

Çok Keyifli Günlerdi

Gala Gecesinde bir açıklama yapan ve Kendisinin de Kepez’de doğup büyüdüğünü belirterek geçmiş günleri anlatan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan “Çocukluğumun ilk yıllarında hatırlıyorum. Anneannemin evinde annem şöyle geniş, kerpiç evde beni camın içine oturttur ve Dışarıyı izlerdim. Tabii o yıllarda evlerimizde elektrik, yeni yeni geliyor. Su yok, elektrik yok, hatırlıyorum gaz lambasının altında kadınlar akşamları birbirine oturmaya gider. Orada  örgü örerler, Bol bol dedikodu yaparlar. Beyler de kahvede tabii, harika bir köyümüz vardı. Tabii o köyden çocukluğumun ilk yıllarından sonra gençliğimin ilk yıllarını da hatırlıyorum. İşte böyle yetmiş yaş üzerindeki  abilerimiz Rıfkı dayının köşedeki, kahvede. İşte ondan biraz daha genç olan abilerimiz Kazım dayımı kahvede olanlar, köşede, avcılar lokalinde. Gençler ve sporu sevenler de gazinoda buluşur, o haftaki Kepezspor maçını yorumlar. Hakikaten çok keyifli günlerdi. Sonra doksanların başında biliyorsunuz belediye olduk. Ve doksan iki yılında ilk belediye başkanımız Halil Atan, Kepez'e iki dönem hizmet etti. O dönemki hizmetleri için kendisine teşekkür ediyorum. Ve tabii o bizim köyümüz belde oldu. Ardından hızlıca büyümeye başladık. Büyüdük, büyüdük. Geldiğimiz noktada bugün Türkiye'nin en büyük beldesiyiz. Öyle bir noktadayız ki Çanakkale'nin üçüncü büyük yerleşim bölgesi olduk. Birinci büyük yerleşim bölgesi Çanakkale merkez, ikinci büyük yerleşim Biga ve 3. Büyük yerleşim yeri Kepez oldu.  Ayvacık ilçesi, Ezine ilçesi, Bayramiç ilçesinin üç ilçeyi topladığımızda totalde bir Kepez kadar nüfusa sahip oluyorlar.”

 Kepez’e Bir Arşiv Kazandırdık

Arslan, Kepez’in ilk kurucuları ile ilgili yaptıkları araştırmayı da paylaşarak gala gecesine katılan Kepezlileri şunları söyledi. “Kepez bu kadar hızlı büyürken  Eskiyle unutmamak ve o kültürümüzü, tarihe anı bırakmak  istiyordum. o günkü Osmanlı toprakları olan Bulgaristan’ dan  dedelerimiz göç ederek geliyor. Uzun uzun elimizde olan eski belgeleri araştırdık. Ve Bulgaristan da dedelerimizin göç ettiği köylere ulaştık Bulgaristan'a gittik. Loca Belediyesi'ni ziyaret ettik. Çünkü kitaplar şunu yazıyor. Bulgaristan Lofça ve Selvi bölgesinden göç eden yirmi sekiz haneyi  tarif ediyor. Loca Belediye Başkanı'yla görüştük.  Onları Kepez'in tarihini anlattım. Dedim ki “Bizim dedelerimiz buradan göçüyor ve geliyor Kepez'i kuruyor. Ve kepez  bugün Türkiye'nin en büyük beldesi. Eğer kabul ederseniz ben de Kepez belediye başkanı olarak size kardeş belediye olmayı teklif ediyorum, Kardeş belediye olalım” dedim. Kardeş belediye olmak için meclis kararı alacaklar. Orada da Selvi Belediyesi'ne geçtim. Selvi Belediyesi'ne de aynı şekilde belediye başkanıyla, yaptığım görüşmede tercüman aracılığıyla kardeş belediye olmayı teklif ettim. O meclis kararı alacaklarını ifade ettiler. Ardından yapancı belediyeler ile kardeş belediye olmak için  bakanlıktan izin almamız gerekiyordu kardeşlikle ilgili. O izinlerimizi de aldık.

 Bu Proje İle Anılar Taze  Tutulacak

Tabi Kepez bu kadar büyürken o eski insanlarımızda yaşlanıyor ve onları kaybediyoruz. Eski insanlarımızı kaybettikçe aslında Kepez’in kuruluş anıları da bu yaşlı Kepezlilerimiz ile birlikte toprağa girip kayboluyor. Hiçbir zaman için kayıt altına alınamıyor idi. Bu durumu üniversiteden , Doçent doktor  Mustafa Dinç Hocamızla  paylaştım. Ve kendisine çok teşekkür ediyorum, “bu süreç ile ilgili bir kitap yazalım ve bir belgesel  yapalım” dedik. Arkadaşlarımız aradı. Ama bizdeki kayıttaki tüm Kepezlileri aradı. Bazıları konuşmak istemedi. Bazıları konuştu. Ben konuşan da konuşmayan da tüm büyüklerime teşekkür ediyorum. Şükranlarımı sunuyorum. Bir  kitap oluşturduk. Bir kitabı da Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü  Başkanı hocamız  hazırlıyor. O kitap daha ayrıntılı bir kitap olacak. Bu akşam ilk kitabımızı  tanıtarak sizlerle buluşturuyoruz. Ve yaklaşık bir saat on beş dakika o büyüklerimizin yapmış olduğu röportajları birlikte izleyeceğiz. Ben biraz hüzünlüyüm. Gerçekten hüzünlüyüm. Yani kapıda karşılarken gelen büyükleri gördüğümde gözlerim doldu.  Yani hakikaten Sevim teyzenin o merdivenleri ne kadar zorlukla çıktığını gördüğüm için parçalandı. Ama o kadar güzel konuşmuş ki şimdi hep beraber onunla gurur duyacağız. Tabii diğer tüm büyüklerimiz de gerçekten tarihe bir eser bırakıyoruz. Annem de aynı şekilde. Annem “ben ne konuşacağım” dedi. Sağ olsun Mustafa Hocam Annemin de  konuşturdu. Bu gece Kepez tarihine  büyüklerimizin anlatımı ile  tarihe bırakacağımız güzel bir eser yaratmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” dedi.

 

Kepez’de sosyoküktürel dönüşümü araştırma projesi çerçevesinde projelerini büyük bir başarı ile gerçekleştirerek Kepez tarihine çok önemli eserleri kazandıran  Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Dinç ve Yönetmen Yunus Emre Eroğlu konuşma yaptı. Ve ardından “ilk Kepezliler belgesel gösterimi gerçekleşti. Belgesel gösteriminin ardından Kepez Belediye başkanı Birol Arslan kepezin ilk belediye başkanı Halil Atan ile Kepez’i kuran ailelere plaket verdi. Arslan ilk Kepezliler projesini hayata geçirerek kepez tarihini ölümsüzleştiren Doçent doktor Mustafa Dinç ve Yönetmen Yunus Emre Eroğlu’na da teşekkür plaketi verdi. Gala gecesinde “İlk Kepezliler” kitabını yazarı Doç. Dr.  Mustafa Dinç tarafından imzalanılarak davete katılanlara gecenin hatırası olarak verildi.

Cuma Deren