Yangında, selde, kuraklıkta kısacası doğal afetin yaşandığı her alanda büyük kayıplar yaşayan çiftçilerin zararını Tarsim Karşılıyor.  Tarımın en güvenilir sigortası  Tarsim’i çiftçilere anlatmak ve  teşvik sağlamak amacı ile İlçe ilçe gerçekleştirilen toplantılarda bilgilendirmeler yapılıyor.Dünyada artan nüfusla birlikte kullanılan sağlıklı gıdalara ulaşılmak her geçen gün zorlanıyor. Güvenli gıdaya ulaşmada önemli bir rol oynayan   tarım sektörü, küresel ısınma  ve iklim değişikliğinin yanı sıra  oluşan doğal afetler tarım sektörünü ve ürünleri olumsuz etkiliyor.  Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet. Bu nedenle tarımsal alanın gelişmesi için   çeşitli destekler sağlanıyor. Bu desteklerden bir tanesi de  Tarım faaliyetleri sürecinde meydana gelen hasarlara karşı organize ve standart bir oluşumun kurulması ve ilgili hasarların zararını karşılayabilecek tazminat ödemelerinin yapılması, Tarım sigortalarında kesilen poliçelerin kapsamının düzenlenmesi ve mevcuttaki talep ve ihtiyaçlara göre geliştirilmesi, Çiftçilerin iş koşullarının iyileştirilmesi amacı ile devlet destekli Tarsim  sigortası oldu.

Tarsimle Çiftçiler Daha Güvende

Devletin  çiftçilere sağladığı  destekleri  çiftçilere anlatmak ve  sigortanın avantajlarını anlatmak amacı ile  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarsim Manisa Bölge Müdürlüğü işbirliğinde ‘Tarım Sigortalarının Önemi, Tarım Sigortalarında Meydana Gelen Yenilikler’ konularında Biga, Çan, Bayramiç Yeşilköy de eğitim toplantıları düzenlendi. Toplantılara TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Teknik Personel Sivil Toplum Kuruluşları Başkan ve Temsilcileri, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları ve üreticiler katıldı.

Tarsim Zorunluluğu Gelecek

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, toplantıda bir konuşma yaparak Tarsim’in önemine değinerek, bir kaç yıl içerisinde tarımda Tarsim’in zorunlu hale getirilmesi beklendiğini ifade ederek “ Tarımsal üretim, her aşaması risk altında olan bir sektör. Bu riskler iklim kaynaklı olabildiği gibi, bazen ekonomik, bazen de sosyal boyutlu olabilmektedir. Üreticilerimiz bu riskleri en aza indirebilmek için ekili/dikili alanlarını, hayvan varlıklarını TARSİM kapsamında sigorta yaptırması gerekmektedir. 2024 yılında; sözleşmeli üretim yapan ve ayrıca bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanmak isteyen üreticilerimiz ekili/dikili alanlarını, hayvan varlıklarını zorunlu olarak Tarsim kapsamında sigorta yaptırmak zorunluluğu getirildi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde tüm tarımsal üretimin Tarsim kapsamında sigorta yaptırma zorunluluğu getirilmesi planlanmaktadır” dedi.

Amacımız Üreticilerin Zararını En Aza İndirmek

Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “Bakanlığımızın Tarım Sigortalarına verdiği önem ve yapmış olduğu çalışmalar her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu doğrultuda, İl Müdürlüğü olarak, üreticilerimize gerekli olan eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bugün burada, TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte düzenlediğimiz bilgilendirme toplantısı, bu kapsamda yapmış olduğumuz faaliyetlerdendir. Amacımız, üreticilerimizin TARSİM kapsamındaki her türlü doğal afete karşı ürünlerini sigorta yaptırarak, uğrayacakları zararı en aza indirtmektir. Ben, çiftçilerimizin bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceklerine inanıyorum. Doğal afetlerinin yaşanmadığı, bol, bereketli kazançlar elde etmenizi temenni ederim" dedi.

Ardından TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu  “Tarım Sigortalarının Önemi, Tarım Sigortalarındaki Yenilikler, Sözleşmeli Üretim Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik Kapsamında Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunluluğu getirilmesi, Meyvecilikte sigorta yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar var" dedi ve konu hakkında bilgiler verdi.

Toplantıda TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender katılımcıları kırsal kalkınma yatırımları konusunda bilgilendirme sunumu yaptı. Toplantılar üreticilerin bu konular hakkındaki görüşlerinin, taleplerinin alınması, karşılaştıkları sorunların dinlenmesinin ardından sona erdi.

Şerife Erdem