Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO)  Kasım Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. İş Dünyası ve ekonominin değerlendirildiği toplantının gündem dışı konuşmasında ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu,  iş dünyasına seslendi. Semizoğlu “Türkiye Yüzyılına girerken umudumuzu canlı tutuyoruz ama daha temkinli ve dikkatli olmamızı gerektiren bir döneme de giriyoruz. Finansmana erişim daha maliyetli ve zor olacak. Bu yüzden ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız, büyük risklere girmememiz ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3yılı Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay “Dünyadaki gelişmelerin epey hız kazandığı bir dönem yaşıyoruz. Hemen yanı başımızda, Filistin’de bir insanlık dramı yaşanıyor.  Birleşmiş Milletlere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini aşmış durumda. Çok acil bir ateşkese ihtiyaç olduğu apaçık. Biz de en kısa zamanda bu savaşın bir son bulmasını ve iki taraf arasındaki sorunun barışçıl bir çözüme kavuşturulmasını temenni ediyoruz. Filistin’de ve benzeri ezilen ülkelerde yaşananlar, toprak bütünlüğünün, bağımsızlığın ne denli önemli olduğunun bir kanıtı. Eğer bugün biz, ülke olarak benzer bir durumdan çok çok uzakta isek bunun en büyük nedeni, Kurtuluş savaşımız ve sonrasında kurulan Cumhuriyetimizdir. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kere daha rahmet ve minnet ile anıyorum” dedi. 

Yaşanan Savaşlar İç Piyasayı Etkiliyor

Bir yandan r-Rusya-Ukrayna öbür yandan İsrail-Filistin’de yaşanan  savaşlar nedeni ile Türkiye’de iç piyasayı etkilediğini belirten Meclis Başkanı Osman Okyay “İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yanı sıra ikinci yılına giden Rusya – Ukrayna Savaşı da dünyada gerginlik yaratmaya devam ediyor. Makro ekonomik dengeleri etkileyen bu iki önemli faktör, Türkiye’de de iç piyasa üzerinde etkili oluyor. Çünkü petrol fiyatı ve dolayısıyla enerji maliyetleri artıyor. Enerjinin yanı sıra kullandığımız ithal girdilerin maliyetlerinde de önemli yükseliş yaşanıyor. Bunların yalnızca üretim için değil; günlük yaşamda vatandaşın kullandığı, satın aldığı her şey üzerinde de aleyhte bir etkisi var. Konut giderleri de ulaşım giderleri de vatandaşın markette doldurduğu filenin maliyeti de hep artıyor. Dolayısıyla bu da enflasyonu körüklüyor” dedi.

Enflasyonu Kontrol Altına Almak Uzun Sürecek

Atılan adımların ve uygulanan politikaların enflasyonu geriletmediğini ve enflasyonun kontrol altına alınabilmesinin zorlu ve uzun bir süre alacağını da belirten Osman Okyay “Burada uzunca bir süre Türkiye’nin düşük faiz politikasının yanlışlarını konuştuk, hep birlikte eleştirdik. Şimdi yeni ekonomi yönetimimiz enflasyonu düşürmek için yüksek faiz politikasına geçiş yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son olarak 26 Ekim’de gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35’e çıkardı. Buna rağmen Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK verilerine göre Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 61,36, aylık enflasyon ise yüzde 3,43 oldu.  Atılan tüm olumlu adımlara rağmen enflasyonda başladığımız noktaya, yani 2021 Eylül ayındaki seviyeye,2 yıldan önce dönemeyeceğimiz belirtiliyor. Enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağı anlaşılıyor” dedi.

Enflasyon mu? Büyüme Mi?

Enflasyonu düşürmek için arttırılan faiz oranlarının büyümeyi de doğal olarak etkileyeceğini dile getiren Meclis Başkanı Osman Okyay “Öte yandan faizin daha yükseltilmesinin piyasada durgunluğu artıracağı da muhakkak. Bu da büyüme oranının düşmesi anlamına geliyor.  Dolayısıyla bugün ekonomi yönetiminin enflasyon mu büyüme mi sorusunun cevabını düşük enflasyondan yana kullandığını söylemek yanlış olmaz ki bu da doğru bir tercih. 2024 yılının arifesinde, Merkez Bankası faiz oranlarını reel düzeye çekerek enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, hükümetin de bütçe politikaları ve yapısal reformlarla büyümeyi desteklemesinin önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Reel kesimin, sanayinin içinde bulunduğu tüm zorluklara rağmen sanayicimiz, iş insanlarımız yılmadan bıkmadan üretmeye, değer yaratmaya gayret ediyor” dedi.

 Ayağınızı Yorganınıza Göre Uzatın

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, faizlerin yükselmesi, Bankaların kredi vermemesi ve finansmana erişimin zorlandığı bir döneme girdiklerini ve iş dünyasının ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini belirterek “2022 Ekim ayında yapılan Oda seçimlerimizin üzerinden bir yıl geçti. Afetlerle uyandığımız bir yıl geçirdik, motivasyonumuz zaman zaman düştü. Afetlerle beraber yeni ekonomik politikalarla uyandığımız günler de oldu ve devam ediyor. Oyun sırasında kurallar değişiyor.  Türkiye Yüzyılına girerken umudumuzu canlı tutuyoruz ama daha temkinli ve dikkatli olmamızı gerektiren bir döneme de giriyoruz. Finansmana erişim daha maliyetli ve zor olacak. Bu yüzden ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız, büyük risklere girmememiz ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

Hep Birlikte Olursak Daha Fazla Üretiriz

ÇTSO’nun Üniversite ile yapacağı işbirliğinin değerlendirildiği ankate olan katılım azlığına da değinen ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu “Yeni dönemde bir yılımızı tamamladık ve kötü bir yıl geçirdik derken şunu da beraberinde anlatmak istiyorum. Her koşulda devam eden bir temsil görevimiz var. Ben Yönetim Kurulu Başkanı olarak Meclis üyelerimizin daha katılımcı olmasını, komitelerimizin daha aktif çalışmasını arzu ediyorum. Bu gündem maddelerine, Odamızın faaliyetlerine hepimizin öneri ve katkı sunması çok önemli. Üniversite ile olan çalışmalarımıza ışık tutması için bir anket çalışması paylaştık ama ne yazık ki geri dönüşler üye sayımıza oranla az ve Meclis üyelerimizden ise sadece 16 arkadaşımız cevaplamış. Hep birlikte olursak daha fazla üreteceğiz ve sorunlarımızı birlikte çözeceğiz” dedi.

Üretmeye Mecburuz

ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu Konuşmasının devamında “TÜFE’deki değişimin 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre %55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,26 olduğu açıklandı.  Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2023 yılının Ekim ayında İhracatımız ise %7,4 oranında artarak 22 milyar 873 milyon dolar, ithalatımız ise, %1,3 oranında artarak 29 milyar 594 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu verilere göre dış ticaret açığımız 6,7 milyar dolar seviyesinde ve yine Atamızın ‘üretmeye mecburuz’ ifadesini doğruluyor.    Hesap İnceleme Komisyonumuz bilgi verecek ben de kısaca söz etmek istiyorum. Ekim ayı aidat ayımız biliyorsunuz, 31 Ekim itibarı ile gelir bütçemiz 21 milyon 19 bin 214 TL ile % 116,83 oranında. Gider bütçemiz ise 12 milyon 653 bin 528 TL ile % 70,30 seviyesinde. Azami tasarruf ve şeffaflık ilkelerimizden ödün vermeden bütçemizi en doğru şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Odamıza ait yükümlülüklerini yerine getiren tüm üyelerimize de buradan teşekkür ediyorum. Ticaret ve Sanayi Odaları kar amacı güden kurumlar değil. Bütçemizi yönlendirmemiz konusunda siz değerli Meclis üyelerimizin de görüş ve önerilerine ihtiyacımız var. Ancak şunu belirtmek isterim ister kamu ister özel hiçbir şekilde bağış yapma yetkimiz yok” dedi.

 Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Ekim ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı.  Çeşitli konularda söz alan meclis üyelerinin fikirlerini aktarmasının ardından  toplantı sona erdi.

 

Cuma Deren