Kulak akıntısı renkleri ve hangi anlamlara geldikleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Berrak veya sulu
  • Sarı veya yeşil
  • Kahverengi 
  • Kanlı

Berrak veya Sulu Kulak Akıntısı

Bu tür akıntılara genellikle kulaktaki aşırı nem veya alerjik reaksiyon neden olur. Nadiren, beyinden kulağa sızan ve acil tıbbi müdahale gerektiren omurilik sıvısı da berrak bir akıntıya sebep olabilir. Kulaktan şeffaf sıvı gelmesinin çözümünü yazının devamında bulabilirsiniz.

Sarı veya Yeşil Kulak Akıntısı

Sarı kulak akıntısı (veya yeşil) genellikle orta ve dış kulak iltihaplarının sonucunda görülür. Sarı veya yeşil renkli kulak akıntısı yaşayan kişilerin, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerekir.

Kahverengi Kulak Akıntısı

Özellikle bazı mantar türlerinin sebep olduğu kulak enfeksiyonları kahverengi kulak akıntısına neden olur. Kulakta gerçekleşen yaralanmalar da, kulak kiri ve kanın birlikte akması sonucunda kahverengi akıntı oluşturabilir.

Kanlı Kulak Akıntısı

Kulaktan gelen kanlı akıntı, kulak zarındaki bir hasarın sonucunda oluşur. Kulak zarındaki sorunun sebebi genellikle enfeksiyonlar ya da travmalardır.

Bazı durumlarda, kulaktan kanlı akıntı gelmesi, kafa içi tümörlerinin ve kan hastalıklarının belirtisi de olabilmektedir.

Kulak Akıntısı Nasıl Geçer? Ne Yapmalı?

Kulak akıntısının hangi yöntemle tedavi edilebileceği akıntının altında yatan sebeple doğrudan ilişkilidir.

 Doğru tedavi yönteminin belirlenmesi için, öncelikle bir KBB uzmanı tarafından kulağın muayenesi gerçekleştirilmelidir. Doktor tarafından tavsiye edilmeyen yöntemlerle kulak akıntısını evde tedavi etmeye çalışmak sorunun daha ciddi bir hale gelmesine neden olabilir. 

Kulak akıntısının tedavisinde en sık kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanır:

Kulak akıntısı ile kulak sıvısı birikmesi birbiriyle karıştırılmamalıdır. Kulak sıvısı birikmesinin belirtileri, kaç günde geçeceği ve tedavileri için de bir KBB uzamnına başvurulmalıdır.

İlaç Tedavisi 

Eğer kulak akıntısı enfeksiyon sonucunda ortaya çıktıysa, ilaç tedavisi gerekli olur. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde ise antifungal ilaçlar kullanılır.

Enfeksiyonun tedavi edilmesiyle kulak akıntısının da sona ermesi beklenir.

Kulak Temizliği 

Bazı durumlarda kulak kiri dış kulak yolunda birikir ve katılaşır. Bu durumdan kaynaklanan kulak akıntılarını sonlandırmak için kulağın temizlenmesi gerekir.

Bu temizleme işlemi, bir uzman tarafından klinik ortamında gerçekleştirilmelidir ve temizleme işleminden sonra kulaktan su gelmesi durumu azalabilir. 

Cerrahi İşlemler 

Kulak akıntısının sebepleri arasında cerrahi işlem gerektiren bazı durumlar da vardır. Örneğin, kulak zarında gerçekleşen çeşitli hasarların tedavisinde mikrocerrahi işlemler uygulanır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kulak Akıntısı

Bebeklerde ve çocuklarda kulak akıntısı, genellikle enfeksiyonlar ile ilişkili olarak görülür. Bu durumda genellikle bebek ve çocukların kulakları ağrır.

Bebekler ve çocuklar, solunum yolu ve kulakta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdırlar. Bu sebeple, bu yaş grubundaki insanlarda kulak enfeksiyonlarına bağlı oluşan akıntıların görülme olasılığı yüksektir.

Ebeveynlerin, çocuklarının kulak sağlığını sürekli olarak takip etmeleri ve olası sorunları erken aşamada tespit etmeleri oldukça önemlidir. Bebekler ve çocuklarda kulak akıntısına neden olabilecek sorunların önüne geçmek için kulak hijyenine dikkat etmek en temel gerekliliktir. 

Alerji öyküsü olan çocuklarda kulak enfeksiyonlarının görülme sıklığı daha yüksektir. Bu sebeple, alerjik sorunların zamanında ve etkili bir biçimde tedavi edilmesi, kulak akıntısı da dahil pek çok sorunun önüne geçilebilmesine yardımcı olur.

Kulak Ağrısı ve Kulak Akıntısı Arasındaki İlişki

Kulak ağrısı ve kulak akıntısı, aynı sorunun semptomları olarak görülebilir.  Kulak akıntısına ağrının eşlik ettiği çoğu durumda, sorun bir enfeksiyon veya yaralanmadan kaynaklanır.

Örneğin, orta kulak enfeksiyonu hem kulak ağrısına hem de kulak akıntısına neden olabilir. Hem kulak ağrısına hem de kulak akıntısına neden olabilecek diğer durumlar arasında kulak zarı yırtılması, yüzücü kulağı ve kolesteatom yer alır. 

Kulak ağrısı ve kulak akıntısının birlikte görüldüğü durumlar, genellikle bir uzman tarafından tedavi edilmesi gereken kulak hastalıklarının işaretidir. Bu iki belirtiyi birlikte yaşayan kişilerin, erken teşhisin ve tedavinin gerçekleştirilebilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir.

Kulak Akıntısında Tedavinin Önemi

Kulak akıntısı ve kulakta sıvı birikmesi önemsiz bir sorunun ya da tedavi edilmesi gereken bir kulak hastalığının sonucunda oluşabilir. Kulak çok hassas bir organ olduğu için, akıntı sorunu yaşayan kişilerin doğru tedavi yöntemini öğrenmek amacıyla bir uzmana danışması gerekir.

Kulaktan gelen sıvının rengi ve kıvamı, durumun ciddiyeti hakkında önemli ipuçları verir. Örneğin sarı renkli bir akıntı kulak kirinden kaynaklanabilirken, kanlı kulak akıntısı bir kulak zarı yaralanmasına işaret edebilir.

Bebekler ve çocuklar kulak enfeksiyonlarına karşı daha dirençsiz oldukları için, bu yaş grubunda kulak akıntısı görülmesi oldukça normaldir. Ebeveynlerin çocuklarının kulak sağlığını dikkatle takip etmeleri, sorunun ilerlemeden tespit edilebilmesi için önemlidir.

Sonuç olarak kulak akıntısı olan kişilerin hızlı bir şekilde uzman doktorlara başvurmaları, kişilerin kulak sağlıkları açısından oldukça önemlidir.