Özellikle ‘Belediye iflas ediyor’  söylemlerine  rakamlarla cevap veren  Birol Arslan “Devrilmek Üzere olan otobüsün direksiyonuna ben ve arkadaşlarım geçtik.  Aracı bugün otobana soktuk. Ve Gayet de mali disiplin sağlayarak, iş disiplinini sağlayarak herkesi en verimli olduğu noktalarda çalıştırarak halkına hizmet eder hale getirdik. Kurumsal bir Kepez Belediyesi yarattık” dedi.

Turhan Mildon Kültür  Merkezinde düzenlediği basın toplantısında 4,5 yıllık görevi ile ilgili bilgiler veren Başkan Birol Arslan, dedikodulara da bir bir cevap verdi. Başkan Arslan “Değerli kamuoyu 4,5  yıl önce belediye başkanı olarak göreve başladığım günden bugüne doğup büyüdüğüm Kepez'imize daha iyi bir gelecek inşa etme amacıyla çalıştım. Bu amacın en önemli ilkeleri her fırsatta da dile getirdiğim gibi şeffaflık ve hesap verilebilirlik oldu. Her ay meclis toplantılarımızı  canlı yayınlayarak beldemizdeki ve yaptığımız işleri halkımız ile şeffaf bir şekilde paylaştık. Ayrıca her yıl nisan ayında bu ilkelerimiz doğrultusunda düzenlediğim basın toplantısı ile beldemizde bir yılda neler yaptık? Kaç liraya yaptık? Belediyemizin güncel borcu, mali tablosu nedir? Diyerek kamuoyuyla bu bilgileri paylaştım. Ayrıca bu bilgileri belediyemiz hizmet binasına pankart olarak astık. Halkımızı bilgilendirdik ve halkımıza hesap verdik. Aylık ve yıllık yapmış olduğum bildirmelerden, bildirmelerden sonra ayrıca basın toplantıları yapma gereğini de duymuyorum. Esasında ben işime konsantreyim ve sadece işimi yapıyorum. Ama son dönemde elbette anlıyorum seçimin de yaklaşmasıyla birlikte ulu orta atılan iftiralar, bilgi kirlilikleri ile halkımızın kalbine ve aklına şüphe düşürülmeye çalışılmaktadır. Bu basın açıklaması tarafımdan birinci ağızdan halkımıza en doğru bilgileri güncel olarak sunulması, bilgilendirilmesi adına zaruri hale gelmiştir” dedi.

 Gerçekleri Bir de Benden Dinleyin

Başkan Birol Arslan “Yaklaşık iki ay kadar önce Kepez Belediyesi için ‘iflas belediyesi’ diyerek bir pankart asıldı. Ve Kepez'deki tüm evlere el broşürü olarak bu bilgi dağıtıldı. Üzülen, panikleyen hemşehrilerim heyecanla beni arayarak durumu öğrenmek istediler. Broşürde Kepez Belediyesi'nin, benden önceki dönemlerde yani 27 yılda, 62 milyon borç yaptığını, benim dönemimde ise 2019-2023 yıllarında onlara göre 3,5 yılda 69  milyon borç yaptığım oysa onlar gibi ben 3,5 yıl değil, 4,5 yıldır görevdeyim Ama  Sanki 27 yılda 62 milyon, artı onlara göre 3,5, matematiğe göre 4,5 yılda benim de 69  milyon yani toplamda Kepez Belediyesi'nin 131 milyon borca ulaştığı ve iflas ettiği, pazarlanıyordu. Her zaman olduğu gibi o günlerde yine halkımıza yalan söylediler. Bir de gerçekleri benden dinleyin istiyorum” dedi.

Gördüğünüz üzere 4  Nisan 2019 tarihinde mazbatamı alarak Kepez Belediyesi'ne geldim. Kepez Belediyesi'nin varlıkları kasalarını, borçlarını bir tutanak ile teslim almıştım. O günkü tarihte Kepez Belediyesi'nin borcu 62  milyon 881 bin 358 kuruş idi. 19 Ekim 2023  tarihi itibariyle işte Kepez Belediyesinin  borcu 67 milyon 279 bin 448 lira. Yani 62’den 67’ye  4 bin küsur lira artmış. TL bugünkü TL ile artmış.  Böldüğümüzde 11 milyon 175 bin 520 TL Kepe  Belediyesi'nin göreve geldiğimde borcu varmış. Şimdi baktığımızda ise 67 milyon 279  bin 448 TL 69 kuruş borcu var. Bugünkü Merkez Bankası döviz kuru 28.02. Yani 2 milyon 401 122 dolar bugün döviz cinsiyle Kepez Belediyesi'nin İller Bankası bankalara ve tabii ki dönen çarkın içindeki Çanakkale esnafına yapmış olduğunuz yatırımlara borcu var. Hepsinin toplamı. Baktığımız 2019’da Kepez Belediyesi'nin geliri 36 milyon TL . Geliri bu kadar  varken 62 milyon yani yaklaşık iki yıllık gelir bütçesi kadar borcumuz varmış. Bugün ise Kepez Belediyesi'nin 2023 geliri 230 milyon TL. Görüyor musunuz? Yaklaşık iki aylık geliri kadar Kepez Belediyesi'nin borcu var. Yani borcu nerelere düşürdüğümüzü görüyorsunuz. Yani kamuoyundaki o iflas belediyeciliği yalanları artık  tabii ne ilk ne de son. O her gün konuşmaya herkes devam edecek bazıları. Ama  bu tabloyu bu tabloyu bize bırakanlar bunu söylüyor” dedi.

6’ıncı Ayda Gider Diyenlere Kötü Haberim  Vatandaşlar Oy Verirse 2024’ten Sonra da Buradayım

Kepez Belediye Başkanı  Birol Arslan “4 Nisan 2019 tarihinde görevi teslim aldığında bu tabloda her ay devletten gelen İller Bankası payı personel maaşlarımıza bile yetmiyordu. Her ay devletten belediyelere İller Bankası payı gelir. Gelen pay  personel maaşlarına bile yetmiyordu. Bu arkadaşlar 54 milyon lira bankalardan kredi kullanmışlar ve bu kredinin de her ay 800 milyon lira kredi taksitleri vardı.  Ayrıca Çanakkale Kepez esnafından 9  milyon TL  iş yapmışlar, yaptırmışlar, mal almışlar. Üstelik iki yıl üzerinden geçmiş esnafa borcumuz vardı.  Hatırlarsanız bu tablonun sorumluları seçim döneminde benim için sokaklarda 3 ay maaş ödeyemez. 6’ıncı  ayda kaçar diyordu. Hatırlıyorsunuz o günleri.  Bir yere gitmedim, bugün buradayım. Bu kötü tablonun sahiplerine bir kötü haber daha vereyim. 31 Mart 2024’ten sonra da halkımızın takdiriyle yine burada olacağım. Bu cümleleri kurarken neye mi güveniyorum? Elbette yaptığım işlere ve yalandan ve kavgadan hoşlanmayan halkıma güveniyorum. Çünkü gerçekten bu kötü tabloda şu hep beraber gördüğünüz hizmetleri yaptık. Görevi devraldığımızda ben 20-30  milyon civarında bir borç bekliyordum ama tutup da 63  milyon borç beklemiyordum” dedi.

Devrilmek Üzere Olan Otobüsün Direksiyonuna Ben ve Arkadaşlarım Geçtik

Söylenenlerin aksine Kepez Belediyesini iflastan nasıl düzlüğe çıkardığını da aktaran Belediye Başkanı Birol Arslan “Gelirleri bitmiş İller Bankası payı yok, maaşlara yetmiyor. Üzerine 800 milyon bankalara kredi taksiti yatıracağım. Bir de esnaf da gelmiş, 2 yıldır  haklı malzeme vermiş, iş yapmış Kepez Belediyesi'ne fatura kesmiş, KDV'sini ödemiş, vergisini ödemiş haklı olarak borcunu istiyor. 9  milyon TL'de esnaf borcunu göğüslemişim. Ogünler Mali Hizmetler Müdürümüz iyi bilir, son gün, son dakikalarda elektrik yatırdığımız günleri atlattık. Üç saat, dört saat uyku uyuyordum.  Kepez Belediyesi'nin otobüsü sanki bir otobanda yoldan çıkmış şeritten çıkmış böyle bir boşlukta tarlalarda sürükleniyor devrilmek üzere. İflas belediyeciliği yani. Bugünkü iflas belediyeciliği diyor. Asıl iflas belediyeciliği  onların döneminde oldu. Devrilmek Üzere olan otobüsün direksiyonuna ben ve arkadaşlarım geçtik.  Aracı bugün otobana soktuk. Ve Gayet de mali disiplin sağlayarak, iş disiplinini sağlayarak herkesi en verimli olduğu noktalarda çalıştırarak halkına hizmet eder hale getirdik. Kurumsal bir Kepez Belediyesi yarattık” dedi.

 Kepeze 230 Milyonluk Yatırım Yaptık

Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan Kepez Beldesine yapılan yatırımlara da değinerek “ İçme suyuna yeni kuyular açmışız, toplama deposu yaptık. 10 milyon 537  bin lira. Ve bunların hepsini de ödedik.  Eskiden Kepez Belediyesi'ne arkadaşlarım iş yaptırmak için esnaftan doğrudan teminle teklif mektubu kabul ettiremiyordu. Çünkü Kepez Belediyesi'ne iş yapıyor, fatura kesiyor, parasını alamıyor. Ama bugün ne oldu biliyor musunuz? Bütün esnaf Kepez Belediyesi'ne iş  yapmak için birbiriyle yarışıyor. Birol Arslan ve arkadaşları esnafın alın terinin hakkını veriyor.  Esnaf arkadaşlarımızı hiç kimseyi mağdur etmiyoruz. Tıpkı bu ihaleli işlerde de ettiğimiz gibi. Tam 92  milyon 534 bin 998 TL 22 kuruşluk 4,5  yılda ihaleli iş yapmışız. Bunun yanında bir çok  küçük küçük yapılan işler var. 40 milyona yakın yol yapmışız.  92 milyon gibi görünüyor. Ama Bayındırlık birim fiyatlarından güncel fiyatlara çevirdiğimizde  bugünkü TL'yle 230 milyonluk sadece ihaleli Kepez'e hizmet yapmışız.  Ne yaptık? H  Hamidiye Mahallesi'nde lüks siteler lüks apartmanlar vardı. Ama Hamidiye Mahallesi Yol ve altyapı var mıydı? Vatandaş ayağına poşet geçirip evlerinden çıkıp araçlarına biniyordu. Hamidiye Mahallesi'ndeki hemşehrilerimizi çamurdan kurtardık. Yollarını yaptık. Ve bazı bazı sokaklarda daha apartmanlar taşınmaya başlanırken biz onların yollarını yaptık. Bunun gibi şimdi  Saray Caddesi'nin yolunu yaptık. Cumhuriyet Mahalle Birçok noktasında içme suyu abone bağlantılarını değiştirdik. Patlaklara son. Ve yollarını sırayla değiştirerek gidiyoruz ve sıra şimdi Hamidiye Caddesi'nde.

Çocuk kütüphanesi kurduk. Bu bölgede böyle bir vizyon var mı arkadaşlar? Çocuk halk evi kurdu.  Çocuklarımız  gelip resim öğretmeniyle boyama yapmayı edebiyat öğretmeniyle kitap okumayı drama öğretmeniyle oyunlar oynamayı ve Kepez'in düşünün ki şu kadar çocukları çağdaş  olarak aydınlanarak büyüyor. Bu gurur verici tablo. Kaç belediyede çocuk, halk kültür evi var?  Bu tesiste bir kütüphane vardı bir odada. Biz o kütüphane burada şehrin dışında olduğu için çok öğrenciler gelip gelip kullanmadığı için aldık” dedi.

Bir Kişiye Bir Rant Vermedim

Belediye Başkanı Birol Arslan Konuşmasında Ranta da değinerek “Bunun gibi Biz sahil boyundaki o kişilere, yandaşlara rant verdik mi? Daha bir kişiye bir rant vermedim. Ben rantı halkımın emrine sundum. Halk kafeyi açtım.  1TL'ye vatandaşımızı kovid sonuna   çay içirdik. Kovidden sonra 2021 sonuna kadar 2TL oldu. 2023 yılında 3 TL oldu. 2023 yaz başında 4 TL oldu. 4 TL'ye Kepez halkı, Çanakkale halkı, denize sıfır noktada en temiz hizmeti alıyor. Yandaki özel işletmelere gidin 17 TL’ye çay içiyor.  Ve bizi rantçılıkla suçluyorlar ya. Tam 2 dönemde 525 tane imar dosyası. Plan tadilatı görmüş emsal artışı olmuş. Biz dört buçuk yılda sadece bir tane yaptık. Onu da  yapmış olduğumuz o plan tadilatını da vatandaşın talebini aldık. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne görüş sorduk. Çevre Şehircilik'ten gelen görüş uygundur, verebilirsiniz.  O dosyayı bir de Çevre Bakanlığına sorduk. Oradan da görüş olumludur. Sonra meclisimiz onaylayarak geçirdi. Bakın ben 4 yıldır belediye başkanıyım. Daha bir yanlış işin altına bilerek imza atmadım. Görevde olduğum müddetçe de bu anlayış ile görevimi yapmaya devam edeceğim” dedi.

 Kimseye Bir Kuruş Borcumuz Yok, Bölgenin En Başarılı Belediye Başkanlarından Biriyim

 Başkan Arslan Şanssız bir döneme denk geldiklerini dile getirerek “Ben ve tüm bu dönemdeki belediye başkanları gerçekten çok şanssız ve talihsiz. Kovidi yaşadık, Ekonomik kriz yaşadık, Döviz artışı oldu, Enflasyon arttı.  Enflasyonun ne kadar bizi etkilediğini bir liraya aldığımız bir ürünü dört liraya, beş liraya aldığımızı görüyorsunuz. Deprem oldu, sel oldu, yangın oldu. Bütün talihsizlikleri yaşadık.  Tüm bunları yaşarken Belediyemizin bir personeline ne bir maaş, ne bir ikramiye, ne de bir  kuruşluk kıdem tazminatı borcumuz var. Ben emekli olan arkadaşlarıma bugüne kadar 736 bin lira da kıdem tazminatı ödedim. Kimseye bir kuruş borcumuz yok. Vallahi mütevazı olamayacağım. Ben kendimden eminim ve ben bu bölgenin en başarılı belediye başkanlarının başında geliyorum” dedi.

Su Yalnızca Bizim Sorunumuz Değil

 Başkan Birol Arslan göreve geldiğinden beri kepezin bitmeyen çilesinden biri olan su sorununa da değinerek “Gelelim basın toplantımızın en önemli konusu su konumuza. Göreve geldiğimizde Kepez'de 9 bin 500 su abonemiz vardı. Su koyularımız da vardı.  Yeni kuyu Hamidiye Mahallesi'ndeki depolara bir klorlama yapılarak şebekeye veriliyordu. Ham suyumuz yeraltı suyu sağlandığı için yüksek kireçliydi. Seçim döneminde halkıma Arıtma söz verdim. Bu sayede Kuracağımız arıtma tesisiyle birlikte  ham su arıtılacak ve halkımız arıtılmış suya kavuşacaktı. Ben sözümü tuttum. 27 Ekim'in 2021 tarihinde arıtma tesisini hizmete açtım. Halkımız çok mutlu oldu, bilhassa da kadınlarımız. Kepez halkı içilebilir, sağlıklı suya kavuştu. Hızla artan Kepez'in nüfusunu düşünerek ve iklim krizini bilerek 7  olan su kuyu sayımızı 18’e çıkardık.  Ama korktuğumuz 2023 ilk baharında başımıza gelmeye başladı. İklim  krizinin neticesinde başlayan kuraklık ile önce tüm kuyularımızın performansları düşmeye Başladı. Yani saniyede 15 litre  veren kuyu 9 litreye düştü.   Ardından arka arkaya üç adet aktif kuyumuz bitti.   Ham su  yeterli gelmediği için de buradan da meclis toplantılarımızda, halkımızdan özür dileyerek, halkımızın bildirerek arıtma tesisimizi dönem dönem çalıştırmaya başladık. Tam randımanlı çalıştıramadık. Öyle bir duruma düştük ki, sadece biz değil, civar köyler de susuz kaldı.  Muhtarlar bana telefon açıyor ‘Başkanım ne olur bize su gönderin’ diye. Bizim itfaiyemiz   her gün tanker tanker köylerin su depolarına su taşıdı. Akşamları o köylerde   iki saat o köylüleri insani ihtiyaçları için sular verildi. Bunu Kepez Belediyesi sağladı. Yani sorun sadece bizim değil. Bu bir küresel bir sorun” dedi. 

Rantı Başkalarına Teslim Edip Yiyip İçenlerden Olmadım

Kendisini eleştiren önceki dönem Belediye Başkanları ve Meclis üyelerine de cevap veren Başkan Birol Arslan “Bu hale düşmeyi ben ister miyim? Sanki benden önce bu beyefendiler, bu kentte görev yapmamış. Bugüne kadar bunların akıllarına gelmemiş, Arıtma tesisi kurmamışlar. Bugün kalkmışlar benden hesap sormaya kalkıyorlar. Ben size hesap vermem. Bir tek halkıma hesap veririm.  Ey halkım  bugüne kadar sizi hiç kandırmadım., Sizi hiç aldatmadım, Size hiç yalan söylemedim,  bundan sonra da bu koltukta olduğum müddetçe asla yalan söylemeyeceğim, sizler için çalışmaya devam edeceğim. Onlar gibi rantları kişilere verip akşamları bedavaya yiyip içmeyeceğim.   Bugüne kadar daha bir kişinin yemeğini yemedim” dedi.

Bir Kez Daha Özür Diledi

Su konusuna bir kez daha değinen Başkan Birol Arslan  “Geldiğimizde 9 bin 530 hane varmış Kepez'de, bugün20  bin 431 yani Kepez'e bir Kepez daha gelmiş. On bin dokuz yüz bir hane daha gelmiş. 10 bin 901 hanenin çöpü, ham suyu artmış.  Atık suyu yolu, altyapısı, ulaşımı bir gün, bir gün çöpleriniz toplanmadı mı? Ve Kepez tarih boyunca hiç bu kadar temiz olmadı. O sahiller hiç bu kadar özgür olup halkını hizmet etmedi. Sadece bir gün toplama deposunu 4  adet kuyuyu bağlarken bazı evlerde 5 saat, bazı evler 20 saat su hizmetini veremedim. Ey halkım, sizden özür diliyorum. Merak etmeyin, tüm sorunları bir bir çözerek devam ediyoruz yolumuza. İçme suyunu da arıtarak tekrar 2-3 gün içinde tekrar halkımızla buluşturacağız” dedi.

Birbiri İle Kavga Edenler Birol Arslan’ın Karşısında Kol Kola Girdiler

Vallahi ben çok makbul bir insanım. Çünkü Kepez bin dokuz yüz doksan iki yılında belediye oldu. Doksan dört yılından itibaren de Kepez'de bütün yerel seçimler çok gergin. Akrabalar birbiriyle siyaseten küstü, bayramlaşmadı, kahveleri ayırdı. O can dostları, can arkadaşlar birbirini siyaseten küstü. Gençleri seçim zaman Ucu bucu diye ayırdılar. Birbirlerinin arabalarını çizdiler, o onun lastiğini patlattı, o onunla yumruk yumruğa kavga etti. Tam da bu hale düşürdüler. Halk baskı altında, esnaf baskı altında. Çalışanı gece ikide bile telefon açıp hakaret edenler ailesinin yanında tehdit edenler o günler geri bitti. O günlerde birbiriyle kavgalı olanlar insanları ocu diye bucu diye ayıranlar birbirlerine küfredenler, mahkemelik yumruk yumruğa kavga edenler bugün bir tek Birol Arslan'ın karşısında hepsi kol kola girdiler. Vallahi çok mutluyum. Bütün kardeşleri kardeş ettim. Bütün o düşmanlar bugün kardeş oldu kol kola getirdi. Ben çok mutluyum. Bak Kepez'e huzuru getirdim. Barışı getirdim, özgürlüğü getirdim.  Rantı gitti. Rantı gidince Efendim, Birol Aslan'a yazı yazıyor. Bir kişi gidip de neden yazıyorsun diye tehdit ediyor mu? Ya da bir kişi neden yazıyorsun diye hesap soruyor mu? Ama sen eskiden yazabilir miydin?  O eski düşmanlar birbirine böyle yazabilir miydi? Yalan yazıyorlar, yazmak serbest. Yalana itirazı yok, atış serbest” dedi.

 

Abim Orada Ben Burada Rantçıları Kesiyorum

Başkan Birol Arslan  Çanakkale Belediyesi ile diğer kurumları ile yaptığı görüşmelere de değindiği açıklamasında Ülgür Gökhan  üzerinden kendisini eleştirenlere de  cevap vererek “Bizim ana konumuz bugün su idi. Sudaki çaresiz durumumu sizlere paylaştım.   Masalcılar şiir okuyorlar ‘Abin sana su vermedi mi?’ diye Ben  Abimin bardağından su içtim. Abim hakkında bir kişi Kötü bir şey söyleyebiliyor mu? Benim için söyleyebiliyor mu? Çünkü neden? Ben onun elinde büyüdüm. Ben onun bardağından su içtim. Abim orada rantçıları kesiyorsa ben de burada kesiyorum. Abim rantı halkına teslim ediyorsa ben de halkıma teslim ediyorum. Yoktur bizim birbirimizden farkımız. Allah da onu başımızdan eksik etmesin. Çevremizdeki tüm belediyeler  toprak sattı, mülk sattı, bir şeyler sattı kasasına koydu. Biz  bir toplu iğne satmadık, aksine     toprak satın aldım. Bugün  gelir bütçemiz 230 milyon. Yani iki aylık Kepez Belediyesi'nin geliri kadara düşürmüşüz. Vallahi de başarı billahi de başarı. Bu başarıda benimle birlikte olan tüm meclis üyesi arkadaşlarıma ve bürokrat kardeşlerime ve alın terlerini sarf eden emekçi kardeşlerime teşekkür ediyorum. Onlar, onlar işçinin ekmekleriyle uğraşmaya devam etsinler. Biz ailemizi el verdiğince büyütmeye ve kucaklaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Cuma Deren – Burcu Erdal