Yeni Kordon Projeleri bir bir hayata geçe dursun, bir dönem Çanakkale’ sinin marka değeri fabrikanın bulunduğu alan, atıl durumuyla hemen göze çarpıyor.
Sahil bandında, harabeyi andıran AKFA için dile gelen ‘Ucube gibi’ şeklindeki yakıştırmaların, Tarih ve Kültürel zenginlikleri dünyaca bilenen Çanakkale’ ye yakışmadığını savunan vatandaşlar;
“Ekonomiyi canlandıran yatırımlar içinde, AKFA bir kara leke gibi duruyor.” İfadeleri ile duruma tepki gösterdi.
NEDEN ATIL KALDI?
“KAT SINIRI, O ALANI VURDU…”
İçerisinde büyük tartışmalara sebep olan AKFA arazisinin de bulunduğu bölge için geçerli bir karar, uzun süre tartışmalara yol açmıştı.
Emsal değeri 0,30’dan belediye meclisi kararı ile 0,45’e yükseltilmiş, dönemin CHP Belediye Meclis Üyesi Op. Dr. Celal Karakaş alınan kararın kıyıda yapılaşma yoğunluğu yaratacağı gerekçesi ile yargıya başvurmuştu.
Eski Meclis üyesi Karakaş’ın açtığı davada, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı almıştı.
-------------------------------
KADERİ BU OLMAMALI!?!..
“MİLYONLUK YATIRIMLAR İÇİNDE,
DEĞERLENECEĞİ GÜNÜ BEKLİYOR”
-------------------------------
Kıdemli Çanakkalelilerin feryadı, AKFA için yükseliyor. Bir zamanların marka değeri, yeniden ekonomiye can olacağı o belirsiz günü adeta bekliyor.
Tarihi ve kültürel değerleri ile dünya markası Çanakkale’nin yıldızı her geçen gün ayrı bir parlayan adresinde, bir kara leke misali duran atıl alan, yanıtı zor soruları dile getiriyor.
Bir dönem Çanakkale ekonomisine katkısı tartışılmaz AKFA fabrikasının kurulu bulunduğu alanı şimdilerde görenin içi ayrı bir sızlıyor.
Yerel yönetimin; Yeni Kordon projelerini hayata geçirmesi ile kat be kat değer kazanmaya başlayan sahil bandında, lüks oteller ve AVM’ ler  ile şehirde modern  bir yaşam alanı oluşturulmuştu.
Çanakkale’nin en güzel bölgesi diye tanımlanan, yeni kordona bağlantılı kesimde,  kapılarına yıllar önce kilit vurulan AKFA fabrikası için, ‘bir kare lekeyi andırıyor’ şeklinde yorumlar yapılmaya başlandı.
Ekonomiye katkı sunduğu, çiftçinin mahsulünün marka değer olarak isim yapmasını sağlayan fabrikanın,  günümüzde harabeye dönmüş binaları, görsel kirliliğin de adına dönüştü.
Atıl durumdaki fabrika binaları arasında yükselen çöp yığınları, çevresindeki milyonluk yatırımlar içinde, ilgiyi muhtaç arka sokaklar görüntüsü veriyor.
Bölgede yenisi yapılacak yatırımlar için üç kat izni çıkmadığından,  herhangi bir inşaat yapılmayan alanda,  3 kat kopartılana kadar bekletileceği iddiaları ise gündemde düşmüyor.
Çanakkaleliler;  Belediye’nin bu alanı özelleştirip, Yeni Kordon projesi içine alınması yönündeki çarpıcı söylemi günden güne dillendiriyor.
Çanakkale kurulduğundan bu güne, yerleşim için en cazip bölgeler arasında yerini alan sahil şeridi, Yeni kordon ile birleşen söz konusu alanın en gözde Lokasyonu olarak dile getiriliyor.
Bir dönem Çanakkale’sinde, Tekel kanyak, Petkim ve AKFA ‘ nın da aralarında bulunduğu fabrikalar bölgesine dönüşen güzergahta, AKGFA&’ nın sahipsiz kaldığı algısı oluşması, Çanakkale’ nin kıdemli yaşayanlarının dilinde, iç çekilip dile gelen ifadelerde; ’Nerede o eski yıllar’ şeklinde yad edilmeye başlandığı gözleniyor.
KAT SINIRI, O ALANI VURDU
İçerisinde büyük tartışmalara sebep olan AKFA arazisinin de bulunduğu bölge için geçerli karar, uzun süre tartışmalara yol açmıştı.
Emsal değeri 0,30’dan belediye meclisi kararı ile 0,45’e yükseltilmiş, dönemin CHP Belediye Meclis Üyesi Op. Dr. Celal Karakaş alınan kararın kıyıda yapılaşma yoğunluğu yaratacağı gerekçesi ile yargıya başvurmuştu.
Eski Meclis üyesi Karakaş’ın açtığı davada, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı almıştı.
Meclis kararı iptal edilince, bölge harabe hali ile belirsiz bekleyişe geçti.
SEÇİMLER Mİ   BEKLENİYOR?..
AKFA  fabrika alanının kaderine terkedilmesine sebep olarak gösterilen, bu bölgede kat sayısının artırılma beklentisi gösterilse de, siyaset kamuoyuna göre; Yerel seçimden sonra bu alanda yapılaşmanın artırılması söz konusu.
Erdem Sürek