Türkiye'nin Japonya  ile yapacağı çalışmalar ve özellikle eğitim konularının görüşüldüğü konferansta, iki ülkenin eğitim potansiyeli de değerlendirildi.  Çomü Rektörü Erenoğlu "Türkiye, Orta Asya ve Japonya arasındaki bağları güçlendirmek, ortak çıkarlarımızı geliştirmek ve bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmak için birlikte çalışmaya kararlıyız.”
Son yıllarda hem teknolojide hem de eğitimde önemli başarılara imza atan Japonya ile ilişkileri geliştirmek  ke eğitim paydaşlarını paylaşmak amacı ile  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde, Türkiye Japonya İlişkilerinin 100. Yılında 'Türkiye-Orta Asya-Japonya Konferansı'  gerçekleştirildi. Son yıllarda Japonya'da yaşanan eğitim gelişmelerinden yararlanmak isteyen bir çok öğrenci uzak doğu ülkelerinden Japonyayı tercih ederken ülkede, öğrencilere yönelik önemli gelişmeler kaydediliyor. Türk-Japon dostluğunun 100. yılında Japonyadaki bu fırsatlar hakkında bilgi edinmek ve Orta Asya Ülkeleri ile eğitim alanında işbirliği yapmak amacı ile  düzenlenen konferansta önemli noktalara değinildi.
Türkiye-Japonya ve Orta Asya ülkelerindeki eğitim potansiyellerinin aktarıldığıÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğindeki Türkiye-Orta Asya-Japonya Konferansı'na  ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Murat Yiğit, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu, Japonya’dan Prof. Dr. Seiji Nishihara, Prof. Dr. Jun Kumakura, Asistan Prof. Dr. Takayıki Katagiri, Dr. Higashitotsu Kutluk, Dr. Halit Kuşku, akademisyenler ve eğitimciler katıldı.
Dostluğumuz Bildiğimizden Daha Eski
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan V. Prof. Dr. Murat Yiğit, “Türkiye ile Japon halkının bir araya gelmesi bilindiğinden çok daha eski tarihe dayanmaktadır. Tarihimizde 1800’lü yıllara kadar uzanan bir dostluk söz konusudur” dedi ve tarihteki Japon – Türk ilişkileri hakkında bilgiler verdi.
Orta Asya-Japonya Bağlarımızı Güçlendireceğiz
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise Türkiye, Orta Asya ve Japonya, köklü tarihlere ve kültürlere sahip üç önemli bölge olduğunu vurgulayarak sözlerini söyle sürdürdü: “Bu üç bölge, yüzyıllardır ticaret, kültür ve bilim alanlarında önemli etkileşimler içinde oldu. Ayrıca Türkiye ve Japonya aynı zamanda iki dost ve müttefik ülke oldular. İki ülke arasındaki ilişkiler, 1923 yılında imzalanan dostluk ve ticaret antlaşmasıyla resmiyet kazandı. Bu anlaşmadan bu yana, iki ülke arasındaki ilişkiler her alanda gelişerek devam etti. Bugün, Türkiye, Orta Asya ve Japonya, küresel ekonomide de önemli bir yere sahip. Bu üç bölgenin iş birliği, küresel barış ve refahı için önemli katkılar sağlayabiliriz. Türkiye, Orta Asya ve Japonya arasındaki bağları güçlendirmek, ortak çıkarlarımızı geliştirmek ve bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmak için birlikte çalışmaya kararlıyız.”
Kongre, Japonya'dan Akademisyenlerin de katılımı ile yapılan eğitim, kültürel ve sanatsal alanlardaki  sunumların ardından son buldu.
 
Cuma Deren