Hz. Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12'nci günü  Mevlit Kandili olarak kutlanıyor. İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alan Mevlid Kandili, sadece ülkemizde değil, Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutluyor. Bu kapsamda Kutsal doğum haftası dolayısı ile Çanakkale ve İlçelerde Camilerde düzenlenen mevlid programları ile kutlandı.  Çanakkale'de Şehitler Cami başta olmak üzere pek çok camide programlar yapıldı.
Mevlid Kandili dolayısı ile bir açıklama yapan Çanakkale İl Müftüsü Mustafa Bilgiç "Tarihimizin en önemli olayı Peygamber Efendimizin kainatı şereflendirmesidir.  Zira Hz. Peygamber İnsanlık tarihinin en önemli olaylarını ve meselelerini hüviyet projektörü ile ele almış, onun da dökümünü insanlara göstermiş.  İnsanoğlu'nun iki durumu vardır. Birinci si maddi durum, ikincisi ise manevi durumdur.  Maddi durum insanın beşer tarafını temsil ede. Beşer doğarsınız ama insan ölürsünüz. Manevi durum ise insanın insan olması ve insan kalmasını temsil eder. Peki manevi durum nasıl olur? Manevi durum, insanın  aklının, gönlünün, ruhunun,  duygularının  vahiy ile buluşmasıdır.  Kuran'ın rehberliği ile sevgili Peygamberimiin de  rehberliği ile buluşması demektir.  Öyleyse hayat tasarruf edilemez.  Hayat tek kullanımlıktır ne uzar, ne kısalır.  Ya Hayatı, aklın aydınlığında, Kuran'ın klavuzluğunda, dinin rehberliğinde dolu dolu yaşarsınız ya da hayatı  Aklımızın, içgüdülerimizi  nefsimizin eline vermek sureti ile hoyratça yani israf ederk yaşarız.  Bu vesile ile hayatı dolu dolu yaşamak için  sevgili Peygamberimizin rehberi Kuran'ı Kerim ile buluşalım. Şunu unutmayın yaşamımız doğmakla başlamıyor,  sevgili Peygamberimiz ve Allahı bulmakla başlıyor.  Bu vesile Mevlid Kandilinizi tebrik ediyorum" dedi.
Biga'da Mevlid Kandili Coşkuyla İdrak Edildi
Çanakkale Merkezin yanı sıra İlçelerde de Mevlid Kandili programlarla kutlandı. Biga İlçesinde de Çarşı Camii'nde, yatsı namazı öncesi Kandil 'Özel Programı' düzenlendi. Cami görevlisi hocalar okuduğu Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif, ilahi ve kasidelerle başlayan program, İlçe Müftüsü Kemal Karadeniz tarafından yapılan sohbet ve dua ile devam etti. Cemaatle kılınan yatsı namazı sonrasında cemaate çeşitli ikramlar yapıldı.
Öğrenciler Mevlid Okudu
Biga Tevfik Başarı Camii'nde ise öğrenciler programda yer aldı.  Biga İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından cami görevlisi hocalar ve okul öğretmenlerinin rehberliğinde  Mevlid Özel programı gerçekleştirildi.  program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Mevlid-i Şerif, ilahi ve kasidelerle devam etti. Cemaatle kılınan yatsı namazı sonrasında cemaatimize çeşitli ikramlarda bulunuldu. Fatih Camii'nde  yine Biga İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri  programda yer aldı.  program, cami görevlisi hocaları ve okul öğretmenlerinin rehberliğinde düzenlendi. Öğrenciler tarafından okunan Kur'an-ı Kerim, ilahi ve kasideler okundu.
Cuma Deren