Firmaların ve kooperatiflerin yerlerini aldığı panayırda  üretici ve işletmeciler işbirliği sağlama imkanı yakalayacak.  Çeşitli etkinliklerin  de yer alacağı panayır üç gün sürecek.
Çanakkale Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği tarafından organize edilen İda Koyun Keçi Panayırı, Çan Kapalı Pazar yerinde yapılan tören ile başladı. Törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Terzialan Belediye Başkanı Tuncay Göymen, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan Panayırın açılış konuşmasını  Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Ulus yaptı. Ulus   yaptığı açılış konuşmasında "Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz İda Koyun Keçi Panayırını Cumhuriyetin 100. Yılında ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.   Panayırımız geçen yıla göre daha hızlı büyüdü  daha da genişleyerek devam edecektir. Bu amaçla  üyelerimizi ve üreticilerimiz yeni teknolojilerle buluşturmak, koyun keçi üreticilerle anlaşmasını ve bakanlığımızla yürüttüğümüz tarım ıslah projesini  burada sergileyip onların da tanıtımını yapmasını sağlayacağız.  Bir diğer amacımız da bütün üyelerimizin burada  birlik ve beraberlik içinde kaynaşmasını sağlamak istiyoruz" dedi.
Peynir Üreticilerin En Büyük Kaynağı Çan
Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin ise Tarım arazileri ile ilgili bilgiler vererek "İlçemiz coğrafi yapısı dolayısı ile tarım arazileri azdır.  Buna rağmen tarımın bir çok alanında ürün çeşitliliği yüksektir.  İlçemizde 262 bin 850  bin dönüm tarım arazisi bulunmakta olup, bunun ortalama  167 bin dönümü tarım amaçlı kullanılmaktadır.  geri kalan kısmı ise nadas yolu ile kullanılmaktadır.  Tarım amaçlı kullanılan yerlerin  %30'u  koyunlarımızın tarım arazisidir. İlçemiz ve köylerinde tarım arazisi ile uğraşanların %70'i hayvancılıkla uğraşmaktadır. Tarım yapısı da ilçemizde buna göre şekillenmektedir.  İlçemize bulunan seramik sanayi ve Termik santrallerde  çalışmak için genç nüfusumuza uyguladığı göçü  tarım ve hayvancılığı polumsuz etkilemiştir. İlçemizde bugüne kadar tarımsal üretimde  ön plana çıkan bir ürün yoktur.  Ancak Biga ve Ezine Peynir üreticilerin en büyük kaynağı ilçemizdir" dedi.
 Giderlerin Azaltılması İçin Üretim Şart
Açılışta bir konuşma yapan Çan Belediye Başkan Vekili Harun Arslan ise, Çan'ın coğrafi yapısına dikkat çekerek tarım arazilerinin az olduğuna değindi. Girdilerin azaltılması ve kara geçilmesi için üretimin şart olduğunu belirten Başkan Vekili Arslan " Her yıl gerçekleştirdiğimiz Eylül Panayırında bu yıl yeni bir yenilik, değişiklik ve yeni bir heyecan katarak  İda Koyun Keçi Festivali adı altında  tarım ekipmanları, gürre, tohum, ilaç  ve yem sektörünü bu festival kapsamında Çan'a getirdik.  Hepimizin bildiği üzere Çan'da Sanayi çok güçlü.  Sanayi çok güçlü olduğu için 24 saat  iş ve işçiliğin devam ettiği bir ilçedeyiz.  Çalışan insanların çok olduğu bir ilçedeyiz.  Teknik insanların, teknik kadronun  çok olduğu bir ilçedeyiz.  Sanayide olduğu gibi Tarımda da çalışan insanlarız. Fakat coğrafi konum olarak  bir şanssızlığımız vardır ki  bu şanssızlığımızdan geçemiyoruz.  Nedir bu şanssızlık?  Çan 65 köyde  408 Tarımsal kalkınma kooperatifi ile  günlük toplam 100 ton süt üreten  Çan, Çanakkale'deki üçüncü en büyük züt üreten merkezidir.  Tarım arazisi varlığına baktığımızda ise 87 kilometre kareye  Çan ilçe hudutları içerisinde  %58'i ormanlık alan  olan bir ilçenin  geri kalanı ise şehirler, köyler, köyler arası yollar  çaylar vs. bulunmaktadır.  Buralardan artta kalan %30 oranındaki  alanlarda da kuru tarım yapılmaktadır.  %30 tarım için az bir alandır.   Bugün tarım ve hayvancılıkta en büyük  gider kalemi işletme girdileridir.  İşletme girdilerini düşürmemizin tek yolu ise  üretim yapmaktır.  Biz şu anda tarım alanlarımızın %70'inde   sadece kuru ytarım yapabiliyoruz" dedi.
İhaleye Kaynak Ayrılsın
Protokolde oturan Vali İlhami Aktaş ve Milletvekillerine dönen Başkan Vekili Harun Arslan, Çan Tarımının arttırılmasına yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin de bilgiler vererek "Çanda üretim yapmak isteyenler olarak, Çanlıların buradaki sesi olarak, yerel yönetim temsilcisi olarak  sizden ricamız var.  Çan'ımızın Küçüklü köyü var ve bu köyde gölet var.  Şu anda açık kanallarla sulama yapıyoruz.  Bu kanallarda yıpranma, deformasyon var.  Burasını kapalı sisteme dönüştürülmesi  için 2021 yılında  ihaleye çıktığını biliyoruz.  Sadece buraya bir kaynak ayırarak  bu kapalı sistem yapılması durumunda  kapalı sistemde göletimizin sulama kapasitesi 8 bin dekara çıkabilecekken  şu anda bu göletten sadece 2 bin dekar sulanabiliyor.  göletimiz var, suyumuz var, sulama projesinin ihaleye çıktığını biliyoruz. Sadece buraya bir kaynak ayrılmasını ve ihalenin hayata geçirilmesini Çanlılar olarak Valimiz, Kaymakamımız ve Milletvekillerimizden istiyoıruz" dedi.
Çan Tarımda Söz Sahibi Olmaya Başladı
Panayır'da bir konuşma yapan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ise Çan'ın her geçen gün tarımda söz sahibi olduğunu belirterek "Tarımla birlikte belki de en fazla hissettiğimiz şey küresel ısınma.  Tarım da desek, İnsan da desek , canlı da desek hep karşımıza o çıkıyor.  Dolayısı ile Tarım ile ilgili yapılan her etkinliğin birinci maddesi küresel ısınma olmak zorunda.  Elimizde kalan çok az suyu nasıl değerlendireceğimizi  konuşmak zorundayız.  Bu anlamda yapılan her etkinliğin kıymetli olduğunu düşünüyorum.  Çan özel bir ilçe. madenleri, sanayisi var ama bunun da öte çok önemli bir tarım potansiyeli var.  Burdan ve Biga'dan Karsa kadar et gidiyor. Ceviz, badem başta olmak üzere diğer meyvelerde  Çan söz sahibi ilçe olmaya başladı.  Sanayi ile anılan Çan artık Tarımı ile de söz sahibi olan bir ilçe haline geldi.  Bunun için bu tür etkinliklerin arttırılmasında fayd var" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Halk Oyunları gösterisi ve açılış töreni gerçekleştirildi. 21-23 Eylül tarihleri arasında Çan Kapalı Pazar alanında açık kalacak İDA Koyun Keçi Panayırında, küçükbaş hayvancılık ekipmanları, koyun-keçi ırkları yer alırken hayvancılık alanında seminerler düzenlenecek.
 
Cuma Deren