Karada, denizde ve havada yürütülen tatbikat kapsamındaki 60'tan fazla vsenaryo bir bir sahada hayata geçiriliyor.
Türkiye’nin AFAD ile 2015 yılında üyesi olduğu Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması tatbikatı olan MODEX Tatbikatı bu yıl Çanakkale’de gerçekleştiriliyor.  Afet ve acil durumlarında uluslararası ekiplerin birbirleriyle  koordineli olarak çalışmasını sağlamak amacı ile  sağlık müdahaleleri, arama ve kurtarma, tahliye, güvenlik ve trafik, barınma faaliyetleri kapsamında koordinasyon, eğitim ve tecrübe paylaşımının arttırılmasını sağlayan MED EU MODEX 2023 kapsamında sahada hayata geçirilen 60'tan fazla senaryo bir bir gerçekleşiyor. Karadan, havadan ve denizden yürütülen ve gerçekleri aratmayan tatbikata  Azerbaycan, Almanya, Portekiz, Finlandiya, Romanya, Estonya ve Polonya'nın  yanı sıra ülkemiz ekipleri de katılım sağlıyor. 
Tüm Kurum Yetkilileri Tatbikat Alanında
Farklı ülkelerde 170 personel ve 22 araçla katıldığı tatbikattın 3. gününde Vali İlhami Aktaş ve beraberindeki heyet tatbikat alanlarında incelemelerde bulunarak, tatbikatı izledi. 2 bin 446 personel ve 202 aracın görev aldığı MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tıbbi Saha Uygulama Tatbikat programına; Vali İlhami Aktaş, AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Eray Çinar, Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğü Afetlere Hazırlık ve Önleme Direktörü Hanna Jahns, AB Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari, AB Delegasyonu, Sivil Koruma ve Afet Risk Azaltma Program Yöneticisi Akif Türkel, AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Çalci, Sağlık Bakanlığı İzleme Değerlendirme Daire Başkanı Şamil KURGUN, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tari, Tatbikat Genel Koordinatörü Ahmet Tayfun Okşin, Türkiye UMKE Sorumlusu Serkan Demirci, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil SEZGİN, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Harun Hazir, kurum müdürleri, tatbikatta görevli personel ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
 
Vali İlhami Aktaş ve beraberindeki heyete Hilton Otel’de MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tıbbi Saha Uygulama Tatbikatı hakkında İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tari ve dış paydaş temsilcileri Avrupa Birliği Sivil Korunma Ekip üyeleri tarafından bilgi verildi. Yapılan bilgilendirmenin ardından Çanakkale Havalimanında kurulan Havaalanı Sağlık Acil Hava Operasyon merkezi ziyaret edildi.  Sağlık Acil Hava Operasyon merkezinin çalışmaları hakkında bilgi alan Vali İlhami Aktaş ve beraberindeki heyet ardından Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait helikopterlerin hasta tahliyelerini gerçekleştirdiği tatbikatı izlendi.
MODEX Tatbikatı İle Büyük Tecrübe Kazanacağız
Yaptığı incelemelerin ardından  Tatbikat hakkında bilgiler veren Çanakkale Valisi İlhami Aktaş,“Bugün hem ülkemiz hem Çanakkale için önem verdiğimiz bir faaliyet için bir araya gelmiş bulunuyoruz. 18 Eylül’den itibaren başlayan bir tatbikat ilimizde icra ediliyor. 22 Eylül’e kadar Sağlık Bakanlığımızın koordinesinde AFAD Başkanlığımızın da büyük destekleriyle beraber ilimizin değişik lokasyonlarında yerli ve yabancı yaklaşık 2 bin 500 personelle yürütülen bir tatbikattayız. Başta dost ve kardeş ülke Azerbaycan olmak üzere 7 yabancı ülkeden hem personel, hem kara aracı, hem hava aracı katılımıyla yürütülen uluslararası bir tatbikat. En son 6 Şubat Kahramanmaraş depremiyle yaşadığımız bir acı deprem tecrübemiz var. Devletimiz uzun yıllardır yaptığı gerek altyapı hazırlıklarıyla gerek mevzuat hazırlıklarıyla, gerek kurumsal kapasitenin artırılmasıyla bu depremde birçok ülkenin büyük altından kalkamayacağı bu depremde hızlı bir şekilde müdahale edilmiş, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm bakanlarımız, AFAD yetkililerimiz, Sağlık Bakanlığımız faaliyet planında görevli tüm kurumlar ilk dakikadan itibaren halkımızın yaraları sarılmaya başlamıştır. Bu tür tatbikatlar, deprem bölgesi olan ülkemizde sadece deprem bölgesiyle de kalmayan, son yıllardaki iklim değişikliğiyle birlikte sık sık yaşadığımız sel, su baskını, yangınlar gibi doğal afetlerde hazırlıklı olmamız gerektiğini ortaya koymakta. Bu tür tatbikatları çok önemsiyoruz. MODEX Tatbikatı da hem personellerimiz açısından hem de kurumlarımız açısından ilerleyen dönemlerde ihtiyaç duyulması büyük bir tecrübe kazanılmasına sebep olacak” dedi.
Afetlere Karşı Hazırlıklı Olmalıyız
Tatbikat  katılan isimlerden biri olan ve ilk günden bu yana uygulanan senaryolar kapsamında yapılan müdahaleler ile ilgili  gözlemlerini dile getiren Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Direktörü Hanna Jahns “Sağlık Bakanlığına, AFAD'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. AB'den ortaklarımız var. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesi adına büyük emek harcıyorlar. Gerek laboratuvarları gerekse hastaneleri gördük. Bütün tatbikatı gözlemleme şansı bulduk. Afetler her zaman hayatımızın bir parçası. Bizler bunu biliyoruz. Geçenlerde bu bölgede bir orman yangını olmuş. Hazırlıklı olmanın öneminin altını çizmek istiyorum. Bizim desteklediğimiz ruh budur. Birlikteliğin, birbirine yardım etmenin ruhunu destekliyoruz. Türkiye verimli, aktif ve sürekli ihtiyaç olduğu durumlarda yardım sağlayan bir ülke. Bizler bunun farkındayız. Şu anda aktif olarak Libya'da çalışmaları sürdürüyor. Bunun yanında biz de Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği olarak Türkiye'nin yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
Yaşanan Felaket Tatbikatın Önemini Gösteriyor
AB Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari ise, “Deprem hala sizin kalbinizde, bizim kalbimizde de bu üzüntü taze. O yüzden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına, kendi adıma yaşanan Kahramanmaraş merkezli büyük deprem için geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bu büyük bir afetti. Bizim burada yaptığımız tatbikatın, faaliyetin önemini gösteriyor. O yüzden Avrupa Birliği ülkeler depremden sonra Türkiye’ye geldi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu da koordine etti. Türkiye için yardım edebildik. Aynı zamanda Türkiye bu deprem çok taze olmasına rağmen Libya’ya da yardım ediyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu olarak bunun için çok minnettarız. Teşekkür ederiz. Zaten Türkiye çok önemli, çok deneyimli, çok tecrübeli, kıymetli bir üye bu afet koruma mekanizmasında. Her zaman işbirliğinde bulunmamız gerekiyor. Aynı yolda devam etmek gerekiyor. Hep böyle güzel faaliyetleri, yaptığımız işleri devam etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Burcu Erdal