Çin’den başlayıp İngiltere’ ye kadar uzanan Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarını birleştiren İpekyolu’nu canlandırmak amacı taşıyan fuarı, Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği  organize etti.
Kuşak Yol (BRI) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarını adı altında başlayan fuar, Dünya iş dünyasını İstanbul’a taşıdı.
İstanbul Expo Center Holl 11’ de,  bu gün ve yarın da devam edecek fuar, Hindistan’dan başlayarak Avrupa’ya kadar uzanan Orta Asya, Mezopotamya, Kuzey Afrika, Orta Avrupa ve Anadolu’nun da yer aldığı tarihin en eski ticaret yolu olan İpekyolu’nu yeniden canlandırmayı hedefliyor.
DÜNYA İŞ DÜNYASI’NDA, BOĞAZ MEDYA STANDI..
Tarihe geçen Zafer ve Destanların yazıldığı toprakların, Çanakkale’nin markası ‘Boğaz Medya’  İpekyolu’nu Yeniden Canlandıracak Fuar’ın, Medya Tanıtım Sponsoru olarak, bir dizi canlı yayın gerçekleştirdi.
Açılış töreni yanı sıra, katılımcı ülkelerin tanıtım stantlarını, Boğaz Medya çatısı altındaki 9 gazeteye ait internet sitelerinden canlı yayınlar ile dünya kamuoyuna paylaşan Boğaz Medya, yeniden canlandırılması amaçlanan İpek Yolu’ nun tanıtımına katkı sundu.
-------------------------------- 
YENİDEN CANLANIŞA, TANIK OLDUK
İŞ DÜNYASI, BU FUARI KONUŞUYOR…
--------------------------------
 Asya'yı Avrupa'ya  Bağlayacak  Fuar Kapılarını Açtı
Çin'den Avrupa'ya uzanan dünyanın en eski ticaret yollarından biri olan İpekyolunu canlandırmak ve Asya'dan Avrupa'ya  kadar ticaret yapan iş dünyasını İstanbul'da bir araya getiren, Kuşak Yol  (BRI)  ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı  kapılarını açtı.  Boğaz Medya'nın da Medya Sponsorluğunu yaptığı  Fuarda  yeni iş fırsatlarını da beraberinde getirdi.
Tarihin en eski Ticaret yolu olan İpekyolu,  Uzak Doğu'dan başlayarak bir kolu Afrikanın Kuzeyi, bir kolu Orta Asya'dan Kuzey Avrupa'ya bir kolu ise Anadolu üzerinden Avrupaya geçen Tarihi ipekyolu Türk dünyasının birleşmesi ile yeniden canlanıyor. Kuzey'de yaşanan Ruzya-Ukrayna savaşı , güneyde yaşanan  Afrika'daki karışıklık nedeni ile gözler Anadolu ve Türk Dünyasının da yer aldığı  coğrafyadaki iş güvenliğine çevirilmiş durumda. İpek Yolunun güvende kalan orta koridorunu ticaret açısından güçlendirmek amacı ile harekete geçen Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği, Çin Ankara Büyükelçiliği ile birlikte , Kuşak Yol  (BRI)  ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı   düzenledi.
Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kazkistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan başta olmak üzere Türk Devletlerinin destek verdiği Fuar düzenlenen törenle kapılarını açtı.  İstanbul  Fuar Merkesinde düzenlenen programa TBMM Asya Parlamenter Asamblesi  Türk Grubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rashad Mammadov, Özbekistan İstanbul Konsolou Sherzod Abdunazarov, Türkmenistan Cumhuriyeti Türkmen Deniz Derya Yolları Ajansı Bakan Yardımcısı  Seyitguly Bayseyıdovu, Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer  ve çok sayıda davetli katıldı.
Zenginliklerimizi Birleştiren Bir Fuar Oldu
Fuarın Açılış konuşmasını Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer "Kuşak Yol  (BRI)  ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı   düzenleme fikri bizde oluştuğu günden bu güne kadar  her olay bizlere bu etkinliğin düzenlenmesinin ne kadar önemli olduğunu bizlere tekrar gösterdi.  Aynı hattın üzerinde bulunan ülkelerin güçlü dostluk ve kardeşlik bağlarının  yanı sıra farklı zenginlikleri ve farklı kabiliyetleri var.  Yakın geçmişte yaşadığımız Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı.  sağlığımızı, iş gücümüzü, üretimimizi , lojistiğimizi ve yaşamımızın her alanını etkiledi.  Bu kongre ve Fuarımızı aslında Mart ayında yapmayı planlamıştık.  Ancak asrın felaketi diye nitelendirdiğimiz, ülkemizde yaşadığımız deprem felaketi sonrasında  bugün gerçekleştirebilyoruz.  Deprem olduğundan itibaren bizlerden dostluğunu ve kardeşliğini esirgemeyen  burda bulunan tüm ülkelere, ülkemize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Ticaret Hacminin Artacağına İnanıyorum
 Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer "Pekin'den Londra'ya kadar uzanan, Asya'nın dünyaya açılan kapısı olan  nitelendirdiğimiz orta koridor,  Kuzeyde yaşanan Ukrayna-Rusya savaşının ardından, Güney koridorunda yaşanan iklim krizinden dolayı her geçen gün  daha da önem kazanmaktadır.   Pekin'den Karsa kadar olan ve bu toplantıda bulunan  ülkelerin de ülkemizin ticaret hacmi   2018 yılında  223 milyar  46 milyon 789 bin dolar iken  2022 yılında  363 milyar  710 milyon 987 bin dolara yükselmiştir.  3 gün sürecek olan Kongre ve Fuarımızda düzenleyeceğimiz ülke oturumlarında  çok kıymetli konuşmacılar, ülke potansiyelleri  yatırım fırsatları ve işbirliği potansiyellerini bizimle paylaşacak.  Fuarımıza katılan firmalari ile fuara gelen iş insanlarımızın ypacağı ikili görüşmelerle ticaret hacminin artacağına inanıyorum.  Hedefimiz, bundan sonra yapacağımız toplantıların  Londra'ya kadar uzanan bütün ülkelerin daveti ile de  ülkemizin ticaret hacmine katkı sağlamaktır.  Bu Fuar ve Kongrenin yapılması için Ülke ziyaretleri gerçekleştirdik.
 
Asya ile Ticareti Dengelemek Milli Önceliklerimden Bir Tanesi
Fuarda söz alan  TBMM Asya Parlamenter Asamblesi  Türk Grubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen, Asya ülkeleri ile Türkiye'nin yeterli işbirliği içinde olmadığını ancak yapılan çalışmalarla Asya ile bağların güçlendirileceğini belirterek "Ülkemizin Asya potansiyeline baktığımız zaman ben şahsen  ülkemizin seviyeye ulaşmadığını düşünüyorum. Özellikle ihracat ve ithalat rakamlarına baktığımız zaman, bizim  Asya bölgesinden yaptığımız ihracat yaklaşık yüzde 25 gibi bir birime denk geliyor. Ama yaptığımız ihracata baktığımız zaman yüzde 7.2'de kaldığını görüyoruz. Yani bu şunu gösteriyor, biz yeteri kadar Asya ülkelerine ihracat yapmıyoruz ve oradaki potansiyelden faydalanmıyoruz ki az önce belirttiğim gibi yüzde 40'lık bir dünya ekonomisinden pay alıyor. Asya'yla ticaretimizin dengeli bir yapıya kavuşması bizim en önemli milli önceliklerimizden bir tanesi" dedi.
İlişkilerimizi Çeşitlendirecek Program Başlatıldı
 
Asya ülkeleri ile çalışmaların çeşitlendirilmesi amacı ile İçişleri bakanlığı tarafından bir programın başlatıldığını dile getiren TBMM Asya Parlamenter Asamblesi  Türk Grubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen "Nitekim Asya'daki gelişmelerin yarattığı fırsatlar ve ortaya çıkan potansiyeli daha etkin bir biçimde faydalanmamız için Dışişleri Bakanlığımız yeniden Asya programını başlattı ve bu girişimle beraber daha köklü, tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan Asya ülkeleriyle gençlerimizin halklarımızın birbirlerine bağlayacak bilimden eğitime, kültürden sanata ve spora tüm bu konulardaki ilişkilerimizi çeşitlendirmeyi hedeflediğimiz bir programı başlattık. Eee ülkemiz Bizim bu coğrafyayı ülkelere bir yandan ihracatını arttırırken bir yandan da bu ülkelerden daha çok yatırımı Türkiye'de görmeyi hedefliyoruz" dedi.
Daha Çok Turist Ağrılayacağız
 
Abdulkadir Emin Önen, Konsolosluk döneminde Çin İle yapılan Turizm çalışmalarına da değinerek "Malumunuz ben Türkiye'nin eski Pekin Büyükelçisiyim ve geçtiğimiz Mart ayına kadar büyükelçilik görevini ifa etmekteydim. Ticaretten ekonomiye birçok konuda elimizden geldiği kadar  bir çok konuyu beraber ele aldık. Bunların arasında mesela örnek vermek gerekirse turizm yer alıyor. Öncelikle Çin'de  2019 Aralık ayında biz 10 yıl aradan sonra Türk Hava Yolları'na seferini kazandırdık ve iki ülke arasındaki seferlerin sayısını arttırdık. Bu şunun için çok önemliydi. Bu çabalarımız tabii Türkiye'nin Çin'den daha fazla süreç alması bizim için öncelikli konulardan bir tanesiydi. Çünkü Çin  yıllar içinde çok önemli bir sektör haline gelen turizmden Türkiye yeteri kadar payı almıyordu. Ve ben göreve geldiğim  zaman 2017 sonu itibariyle her geçen gün artan sayı ile  Türkiye'ye gelenlerin şimdiki Sayısı 140 bin oldu. Ama 2019 yılı sonunda yaptığımız bu girişimlerle beraber gelen turist sayısı Türkiye'ye gelen turist sayısı 565 bini buldu. Maalesef pandemiyle bu kesintiye uğradı. Bizim hedefimiz en az 1 milyon misafirimizi Türkiye'de ağırlamaktı" dedi.
Çin'den Daha Çok Yatırımcı'yı Türkiye'de Görmek İstiyoruz
 
Abdulkadir Emin Önen, daha çok çinli iş adamlarını Türkiye'ye beklediklerini dile getirdiği konuşmasında "Hepinizin bildiği gibi Çin'le ihracatımız, ithalatımız her geçen gün gelişmekte. 2001 yılında 1.1 milyar dolar olan ihracat hacmimiz ekonomik büyüklüğümüz  2022 sonu itibariyle yaklaşık 45  milyar dolara kadar dayandı. Ama tabi ki de burada ne yazık ki bizim aleyhimize olan bir durum söz konusu. İthalat ihracat dengesizliği söz konusu. Biliyorum ki dostlarımız da ondan muzdarip. Ama bizim bir noktada bunu yapacağımız ihracatların miktarını arttırarak dengelemeye çalışmak. Ama konu sadece ihracatımızı aktararak dengelememiz söz konusu değil. Çin'den daha fazla yatırımcıyı Türkiye'de görerek bu ihracat ithalat dengesizliğinin bir nebze de olsun ilgilenmek istiyoruz" dedi.
 
 Asya Pazarında Yerimizi Almak İstiyoruz
 
TBMM Asya Parlamenter Asamblesi  Türk Grubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen "Çin başta olmak üzere Asya kıtası son derece zengin ve tüketim bakımından da oldukça aktif bir bölge. Dünya Ticaret üçte birinin Asya'da olduğunu göz önünde bulundurursak, sadece Çin'de 400 milyonluk bir orta sınıf olduğundan bahsedebiliriz. Bu çok önemli bir rakam. Bu 400 milyonun her geçen sene yeme içme alışkanlıklarından, seyahat alışkanlıklarından, daha fazla tüketim noktasından, daha kaliteliyi arama noktasında çok önemli talepleri oluyor. Biz de bu noktada Türk ürünleri olarak, Türk markalar olarak buradaki yerimizi almak istiyoruz. Tabii Bizim iş adamlarımız özellikle ihracatçılarımız, yatırımcılarımız, her ne kadar Orta Doğu'da, Avrupa'da, Balkanlar'da, Afrika'da çok çok başarılıysa da Asya ülkelerinde de biz daha da öne çıkmasını çok arzu ediyoruz. Çünkü her ne kadar bir ticaretin ortak dili olsa da her yerde aynı ticaret dili konuşulsa da bölgeden bölgeye farklılıklar arz ettiğini biliyoruz. Yani Çin ve Doğu, Asya pazarının ne daha zor ne daha kolay olduğunu söyleyebilirim ama daha farklı, kendine has özellikleri olduğunu söyleyebiliyorum" dedi.
Katılım sağlayan Ülkelerin Konsoloslarının da açıklamalarının ardından Fuarın açılış programı tamamlandı. Programın ardından protokol üyeleri stantları ziuaret ederek aktılımcılar hakkında bilgiler aldılar.  Kapılarını açan Fuar  17 Eylül Pazar Gününe kadar açık olacak.
 
Cuma Deren