Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı olan Çanakkale’de 4. gün dolu dolu etkinliklerle gerçekleştirildi.  Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Tarihi batıklara anı dalışı yapıldı. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda gerçekleştirilen  Anı Dalışı Etkinliği  ile kayıtları oluşturulan vatandaşlar  profesyonel dalgıçlarla birlikte Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı indi. Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte  su altı dünyası keşfedildi.
 
Konser, Tiyatro, Dans Dolu Bir Gün
 
Troya Kültür Yolu Festivali’nin 4.  gününde konser alanlarından biri olan tarihi  Nedime Hanım Konağı’nın bahçesinde Çanakkale Barış Korosu sahne aldı.  çok farklı seslerden  oluşan koru, birbirinden güzel eserler seslendirdi.  Sahnenin kurulduğu bir başka tarihi mekan olan  Kilitbahir Kalesi’nde ise Retrobüs Grubu  sahne aldı.  Grup konser boyunca seslendirdiği şarkılarla, katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattı.
 
Vişne Bahçesi Tiyatrosu Yoğun İlgi Gördü
 
Konserlerin yanı sıra tiyatrolarında düzenlendiği Festival kapsamında ÇÖMÜ İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde Vişne Bahçesi sahnelendi. Anton Çehov'un yazdığı ve ilk kez 17 Ocak 1904 tarihinde Moskova'daki Moskova Sanat Tiyatrosu'nun Konstantin Stanislavski yönetmenliğinde sahnelediği oyun festival kapsamında Çanakkale'de de sahnelendi.  Erhan Yazıcıoğlu, Volkan Severcan, Şebnem Özinal, Gülen Kahraman gibi usta tiyatrocuların rol aldığı  gösteriye vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
 
 
Tarihi Eserlerin Birleşimine Şahit Oldular
 
Tarihin izlerini taşıyan Troya Müzesinde hayata geçirilen uygulamalardan biri olan ve müzeye gidenlerin tarihi eserleri nasıl birleştirildiğine şahit olduğu yugulama olan 'Perdeler Tarihe açılıyor projesi kapsamında  katılımcılar bir tarihi eserin nasıl tamir edildiğini gözledi. Onlarca parçaya ayrılmış bir kap nasıl tümlenir? Denizden çıkan bir eser tuzdan nasıl arındırılır? Ortam koşulları ideal düzeye nasıl getirilir? Fotoğraflı ve yazılı belgeleme nasıl yapılır? soruları düzenlene uygulama ile yanıt buldu. Kültür Yolu Festivali kapsamında ziyaretçilerle paylaşılan uyglamada  Troya Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’na gelen ziyaretçiler, antik kent kazıları ile çeşitli yollarla elde edilmiş tarihi eserlerin restorasyon ve konservasyon süreçlerini canlı izledi.
 
 Cuma Deren