Kadınların kısır yarışmasından tavla yarışmalarına, söyleşilerden tiyatroya  bir çok etkinliğin gerçekleştirildiği festival kapsamında Ünlü Manken Tuğba Özay’ın sunumu ile gerçekleştirilen güzellik yarışmasında binlerce yıllık  gelenek yeniden yaşatılırken Mitolojideki Kötülük ve fitne tanrıçası Eris’in güzellik elması bu yıl yarışmada  birinci olan İlayda Güvenç’e verildi.
Mitoloji’de İda dağı olarak geçen Kazdağları eteklerindeki Bayramiç İlçesinde efsane  binlerce yıl festival ile yeniden anıldı. Hafta sonu Kortej yürüyüşü ile başlayan, 7’den 70’e herkese hitap edecek etkinliklerin yer aldığı 27. İda Kültür Sanat Festivali   bu yıl da büyük bir coşku ile kutlandı. Bayramiç Belediyesi tarafından düzenlenen festival Kortej yürüyüşü ile başladı. İlk gün yapılan görkemli kortejin ardından çeşitli yarışmlar gerçekleştirildi.
Kadınların Yağlı Pide Ve Kısırları Yarıştı
Festival kapsamında gerçekleştirilen en lezzetli yarışmalarından biri yağlı pide ve kısır yarışmaları oldu. Bayramiçli ev hanımlarını yönelik gerçekleştirilen kısır yarışmasında hanımlar hünerlerini sergilediler. Yaptıkları tabaklarla Masterchef’lere taş çıkartan ev hanımlarının lezzetli kısırları jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede kısır yarışmasında Şirin Ayaşlıgil birinci,  Melda Bora ikinci,   Sultan Çakır ise üçüncü oldu. Yağlı Pide yarışmalarında ise Yağlı pide Yarışması'nda   Ünzüle Erdoğan birinci,  Şadiye Türker ikinci,    Şirin Ayaşlıgil ise üçüncü oldu. Dereceye giren ev hanımlarına ödülleri Belediye Başkanı Mert Uygun tarafından takdim edildi.
Tavlada Zarlar Altın İçin Atıldı
Sadece ev hanımlarda değil, kahvede oyun oynamayı seven erkekler için de tavla yarışması düzenlendi. Kazanana altın ödülünün verildiği Tavla yarışmasında zarlar fincanla atıldı. Yapılan zorlu kapışmaların sonunda kıyasıya mücadeleye sahne olan tavla turnuvası heyecanlı bir finalle sona erdi. Turnuvada Hasan Çakır birinci.  Bülent Bora ikinci,  Selahattin Tiryaki ise üçüncü oldu.  Dereceye giren tavla severlerin  altın ödülleri Belediye Başkanı Mert Uygun tarafından takdim edildi.
Ben Türkan Saylan Tiyatrosuna Yoğun İlgi
Kültür alanında da pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği  27. İda Kültür Sanat Festivali tiyatro etkinlikleri kapsamında ‘Ben Türkan Saylan’  tiyatro gösterimi gerçekleştirildi. “Eğer bir yerde bilime, demokrasiye, barışa ve aydınlığa aç bir çocuk senin ışığını bekliyorsa, sönmeye hakkın yoktur. Işıyacaksın, ölüme saniyeler kalmış olsa bile” diyerek, fedakarlığın, aydınlığın, çağdaşlığın, cumhuriyet ilkelerine bağlılığın en önemli isimlerinden biri olan Türkan Saylan’ın hayatını perdeye yansıtan ‘Ben Türkan Saylan’ Bayramiçlilerle buluştu. Cumhuriyetin 100’üncü yılını, onu yaşatmaya kendini adayan aydınlarla selamladığı projesinin ilk oyunu  ilk kez 5 Mayıs’ta sahnelenmişti.  Cengiz Toraman’ın yazıp yönettiği ünlü oyuncu  Şenay Gürler’in  sahnelediği ‘Ben Türkan Saylan’  gösterisine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Güzellik Yarışması Binlerce Yıl Sonra Yeniden Canlandırıldı
Ünlü Manken Tuğba Özay’ın sunumu ile gerçekleştirilen güzellik yarışması ile de binlerce yıl önce yaşanan ve dünyanın ilk güzellik yarışması olarak kabul edilen efsane yeniden canlandırıldı. Mitolojik hikayeye göre  Zeus, Akhilleus’un annesi ve babası Thetis ve Peleus’un evlilik törenleri  için bir ziyafet verir fakat fitne ve fesat tanrıçası Eris davet edilemez. Davet edilmeyen Eris,  düğüne gider ve fitne çıkarmak için  ‘en güzel olan için’ diyerek ortaya bir elma atar. Tanrı Zeus En Güzelin kim olduğu görevini bir ölümlü olan İda dağındaki Paris’e verir.  Tanrıçalar Parise güzellik için tekliflerini sunsa da  Güzellik tanrıçası  Aphrohite Paris’e  dünyanın en güzel kadınının aşkını vermeyi teklif etti. Bu kadın Yunan kralı Menelaos’un karısı Spartalı Helen idi. Paris Aphrohite’in zarafeti ve güzelliği karşısında o kadar büyülendi ki, altın elmayı ona verdi. Gücenmiş tanrıçalar hiddetle oradan ayrılırlarken, Paris’in babası Priamos’tan ve bütün Truva halkından intikam alacaklarına ant içtiler.
Eris’in Güzellik Elması İlayda Güvenç’e Verildi
Homeros’un İlyada destanındaki  Tanrıçaların güzellik savaş tarihte bilinen ilk güzellik yarışması olarak da literatürlerde yerini alırken, yarışma binlerce yıl sonra yeniden canlandırıldı. İda  dağının eteklerindeki Bayramiç İlçe Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 27. İda Kültür Sanat Festivali güzellik yarışmasının sunuculuğunu Ünlü Manken Tuğba Özay yaptı. Hem sunum yapan hem de sevilen şarkıları seslendiren Özay yarışmaya renk katarken, güzellik yarışmasına katılan yarışmacılar da bir defile gerçekleştirerek podyuma çıktılar. Önce mitolojik kıyafetler giyen güzeller podyumda izleyenlerle buluşurken daha sonra da  modern elbiseleri ile Jürinin karşısına çıktı. Binlerce yıl sonra İda’da canlandırılan yarışmayı  kazanan  İlayda Güvenç oldu.   Birinci olan İlayda Güvenç’in tacını ve güzellik elmasını Belediye Başkanı Mert Uygun takdim etti.
 
Burcu Erdal