Türkiye’nin ve Çanakkale’nin deprem gerçeğine dikkat çekmek, depremlerin yaşanmadan alınması gereken  önlemlerin geliştirilmesi ve deprem gerçeğini konuşmak, istişare etmek amacı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Depremle Yaşamak: Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak’ çalıştayı gerçekleştirildi.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ‘Depremle Yaşamak: Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak’ Çalıştayına ,  Vali Yardımcısı Hakkı Uzun,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen,  İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz,  Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Genel Sekreteri Oğuz Ünal, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler, Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Gülenay Pınarbaşı’nın yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve akademik personel katıldı. 
Depreme Karşı Güçlü Bir Dayanıklılık Kültürünü Oluşturmayı Amaçladık
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, yapılan çalıştay ile  dayanıklılık kültürünü pekiştirmeyi hedeflediklerini belirterek  “Bu çalıştayın anlam ve önemi, deprem riskine karşı toplum bilincini artırmak ve düzenli bir gelecek inşa etmek için bir adım atmış olmamızdır. Deprem riski en büyük doğal afet tehditlerinden biridir. Tarihimiz boyunca birçok deprem yaşadık ve ne yazık ki bu depremler binlerce can kaybına yol açtı. Bu olaylar depreme karşı hazırlıklı ve dayanıklı yapılar inşa etmenin hayati önem taşıdığını göstermektedir. Çanakkale’miz deprem kuşağında yer almanın getirdiği risklere maruz bir ilimizdir. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığımız olarak bu konuya büyük önem vermekte ve birçok paydaşımız ile bir araya gelmeyi hedeflemekteyiz. Bu çalıştay, deprem riskine karşı farkındalığı artırmak ve güçlü bir dayanıklılık kültürü oluşturmak amacıyla önemli bir platform sunmaktadır” dedi.
Toplumu Depreme Hazırlayacak En Önemli Konu Farkındalıktır
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, konuşmasında “Bugün burada, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 24. yıl dönümünde, deprem gerçeğiyle yüzleşmek, depreme hazırlıklı olmak ve deprem risklerini azaltmak için neler yapabileceğimizi tartışmak üzere bir araya geldik. Deprem Çalıştayı’nın teması ‘Depremi biliyoruz. Hedefimiz Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak’  temasından oluşmaktadır. Bu tema, ülkemizin deprem kuşağı üzerinde yer aldığı ve her an büyük bir depremle karşı karşıya kalabileceğimiz gerçeğini kabul ettiğimizi, ancak bunun karşısında çaresiz kalmadığımızı, bilimsel ve teknolojik imkanlarla depremin etkilerini en aza indirmeye çalıştığımızı ifade etmektedir.  Afet farkındalığı konusu ise toplumun depreme hazır olmasını sağlayacak en önemli unsurdur. Deprem bilincinin artırılması, afet eğitimlerinin verilmesi, afet yönetimi planlarının oluşturulması ve tatbikatların yapılması bu konunun içeriğini oluşturmaktadır. Deprem Çalıştayı’nın amacı, bu konularda uzman olan akademisyenlerin, kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin görüş ve önerilerini almak, ortak bir akıl ve iş birliği oluşturmak ve depreme hazır bir Türkiye için somut adımlar atılmasına katkı sağlamaktır." dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından akademisyenler ve bilim insanlarının da katılımı ile  yedi farklı konuda gerçekleşen odak grup toplantılarına geçildi. Gruplar yedi farklı konuda görüşlerini ve fikirlerini beyan ederek alınması gereken önlemlerde hemfikir oldular.  Birbirinden farklı bilimsel sonuç birldirgesinin elde edildiği ve paylaşıldığı Çalıştay, sunumların tamamlanmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 
Burcu Erdal