Marmara Depreminin 24. Yılında Kepez AKUT  Operasyon Merkez Açıldı
Afet anlarında yürüttüğü başarılı çalışmalarla ülkemizin gözde kurumlarından biri haline gelen AKUT Çanakkale’ye adeta üs kurdu.  Olası bir afet durumunda hem Çanakkale’de hem de ülke genelindeki faaliyet gösterecek olan 30 AKUT  Operasyon Merkezinden Biri de Kepez Beldesinde açıldı. 150 gönüllüsü ile faaliyet verecek olan merkez,  Marmara Depreminin gerçekleştiği 17 Ağustos tarihinin 24. yılında faaliyete geçti.
 1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT’u kurdu. Türkiye’nin ilk arama kurtarma derneği olan AKUT, gönüllüleri ile her geçen gün büyüyerek doğal afetlerde ve yıkıcı depremlerde vatandaşların yanında oldu. 1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, Bakanlar Kurulu kararıyla 19 Ocak 1999’da ‘Kamu Yararına Dernek’ statüsü alındı.  AKUT, arama-kurtarma operasyonlarına ve yapılanmasını sürdürmeye devam ederken, 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Depremi meydana geldi. Bu süreçte AKUT, 150 gönüllüsü ile çalışarak 200’ün üzerinde insanın hayatını kurtarmış, Türk halkının sevgisini ve güvenini kazanarak gönüllüleri ile AKUT Ailesi daha da büyümüştü. Ülkemizde arama kurtarma konusunda milat kabul edebileceğimiz Marmara depreminde, bu alandaki ihtiyacı öngörüp, odaklanması ve örgütlü çalışmasıyla birçok STK ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının arama-kurtarmaya bakış açılarını, yaklaşımlarını değiştirerek yeni atılımların da öncüsü olmuştur. Bu kapsamda Ülkenin dört bir yanında gönüllü sayısını arttıran AKUT  Operasyon Merkezlerini de genişletiyor. Çanakkale’de olası bir deprem ve ya doğal afette hazır kıta bekleyecek AKUT, operasyon merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
Kepez’de Operasyon Merkezi Açıldı
Afetlerin yıkıcı etkisine karşı toplumu bilinçlendirmek, afet öncesi, sırası ve sonrası için hazırlıklara, arama ve kurtarma faaliyetlerine en üst seviyede katkı sağlamak amacıyla toplam 125 gönüllü  ile çalışmalarını sürdüren AKUT Çanakkale ekibi, Çanakkale Valiliği AFAD Çanakkale il Müdürlüğü koordinasyonunda ilgili tüm kamu kurumlar ile birlikte canlı hayatı için gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Katkıların arttırılabilmesi amacı ile  AKUT Çanakkale ekibinin Çanakkale Kepez Operasyon Merkezi kuruldu.  AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin Türkiye genelindeki 30 merkezinden biri olarak hayata geçirilen operasyon merkezi  Marmara Depreminin gerçekleştiği 17 Ağustos tarihinin 24. yılında faaliyete geçti.
Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonunda Çanakkale Valiliği destekleri, Kepez Belediyesinin temin ettiği yaklaşık 600 metrekare alan, alt yapı ve üst yapı çalışmaları, AFAD Çanakkale İl Müdürlüğü ve sponsor kuruluşların desteği ile merkez hazır hale geldi. AKUT Çanakkale Ekibi Kepez Operasyon merkezi 1 adet eğitim, toplantı ve koordinasyon salonu , 1 adet ofis ve idari birim, 2 adet lojistik birim  olmak üzere 90 metrekare kapalı alan ve yaklaşık 500 m2 açık alandan oluşan merkez  Marmara Depreminin gerçekleştiği 17 Ağustos tarihinin 24. yılında faaliyete geçti.
Marmara Depreminin gerçekleştiği 17 Ağustos tarihinin 24. Yıldönümünde gerçekleştirilen merkez açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, AKAD İl Müdürü İbrahim Tarı, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk,  Orman Bölge Müdürü Enver Demirci,  AKUT Arama Kurtarma Derneği Ekip Lideri  Burç Naşit Ongan, AKUT Gönüllüleri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından programın açılış konuşmasını gerçekleştiren  Arama Kurtarma Derneği Ekip Lideri  Burç Naşit Ongan, AKUT Çanakkale ekibi çalışmalarına değinerek “ Kuruluşunu 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz AKUT Arama Kurtarma Demeği Çanakkale ekibi, bugüne kadar 50’nin üzerinde operasyon gerçekleştirmiş, 10 vatandaşımızın sağlıklı yaşam koşullarına ulaştırılmasında görev almıştır. Bugün 130 kadar aktif gönüllüsü olan, deprem, sel, yangın ve doğa da kayıp vakalarında arama kurtarma faaliyetlerini yürütebilen kapasiteye sahip ekibimiz, öncelikle Çanakkale, sonrasında memleketimizin ihtiyaç duyulan her köşesinde görev yapmaya hazırdır. Yerleşkemiz 40 metrekare lojistik depo, toplamda 21 metrekare ofis ve yaşam alanı, 32 metrekare toplantı ve eğitim salonu olmak üzere yaklaşık 80 metrekare kapalı alan, 500 metrekare açık alanla toplamda 600 metrekare alanı kapsamaktadır. Yerleşkemiz Valiliğimiz, Kepez Belediye Başkanımızın ve AFAD İl Müdürlüğümüzün büyük katkıları ve destekleri ile bugüne ulaşmıştır. Bu yapıyı oluşturmamızda çok kıymetli katkıları olan değerli kurum ve kuruluşlarla beraber bütün destekçilerimize AKUT Çanakkale Ekibi adına teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm bu değerli katkıların yanı sıra AKUT Arama Kurtarma Demeği Yönetim Kuruluna ve AKUT Çanakkale Ekibinin gönüllülerine de emekleri, döktükleri alın terleri için teşekkür ederim” dedi.
Daha Dirençli ve Bilinçli Toplum Olmak İçin Çalışacağız
AKUT Arama Kurtarma Derneği Ekip Lideri  Burç Naşit Ongan “Uluslararası tanınırlığı olan ve Birleşmiş Milletler nezdinde orta sınıf arama kurtarma ekibi olarak, uluslararası afetlerde ülkemizi gururla temsil eden AKUT Arama Kurtarma Demeği gönüllüleri olarak, bu değerli katkılarla daha bir şevkle, azimle ve kararlılıkla zor durumda kalan her canlıya elimizi uzatmaya devam edeceğiz. Bundan 24 yıl önce geçtiğimiz sabah saatlerinde gerçekleşen Marmara Depremi, bizlere büyük bir acı yaşatırken, afetlere dayanıklı bir toplum yaratmanın önemini de gözler önüne serdi. 150 kadar gönüllümüzle, 200’ün üzerinde hayat kurtarma imkanı bulduğumuz bu felaket, bizleri milletimizin gözünde bilinir ve güvenilir yaptı. Tekrarının yaşanmaması dileğiyle çalışmalarımızı sürdürürken yakın zamanda 6 şubat depremini yaşadık. Artık daha bilinçli, daha dirençli bir toplum olabilmek için hepimizin omuz omuza vermesi ve daha çok çalışması gerektiğini acı tecrübelerle öğrendik. Elde ettiğimiz tecrübe ve bilincin bizleri geleceğe hazırlaması ve vatanımızın bu acılan tekrar yaşamaması için bütün gayretimizle çalışacağımıza inanıyorum. Kıymetli desteklerinizle daha fazla bilinç yaratacağız ve daha fazla hayata dokunacağız. Bu amaçlarla açtığımız yerleşkemizin Çanakkale’mize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
  Sürekli ve Etkili Çalışmaların Yapılması Önemli
Belediye Başkanı Birol Arslan da törende bir açıklama yaparak ülkemizin deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak “Doğal afet başladıktan sonra, insanlar tarafından, maalesef ki engellenemiyor. İklimlerin değişmesi, Ekolojik dengenin bozulması, Kentlerdeki nüfusun yoğunluğu, doğal afet ve felaketlerin artmasının önemli nedenleridir. Ülkemiz doğal afetler açısından değerlendirildiğinde, Risk açısından, Dünyada 191 ülke arasında, 45. Sırada yer alıyor. Her ne kadar ortalarda görünsekde, Deprem kuşağında bulunuyoruz. Ülkemiz topraklarının %92 sinin deprem riski taşıdığı, %95’nin de bu bölgeler üzerinde yaşadığı bilinmektedir. Ayrıca İklim krizi ile birlikte; Kuraklık, Yangın ve Sel gibi doğal afetlerde yaşıyoruz. Tüm bu kısacık bilgiler de bize, ülkemizde doğal afetlere karşı, çalışmaların, Sürekli ve Etkili olarak yapılmasının çok önemli olduğunu gösteriyor” dedi.
Yasal Düzenlenmeleri İle Sıkı Denetliyoruz
Belediye Başkanı Birol Arslan,  yasalarla depremi önlemek için sıkı denetimler gerçekleştirdiklerini belirterek “Türkiye'de Afet Yönetim Sistemi ve Uygulanan Stratejileri 4 bölümde değerlendiriliyor. 1944 yılı öncesi dönemi Sadece olay sonrası müdahale dönemi. 1944-1958 dönemi, Bu dönem Kısmen zarar azaltıcı önlemler dönemidir. Art arda meydana gelen büyük depremler sonrası, 22 Temmuz 1944 te 4 bin 623 sayılı kanun ile ‘Yer sarsıntılarından evvel ve sonra alınacak tedbirler’ kanunu çıkartılıyor. 1959-1999 dönemi,  Afetler ve yapılaşmadan sorumlu bakanlık dönemi. 1999 depremi sonrası dönem ise: Uyanış dönemi olarak adlandırılıyor. 17 ağustos 1999 Körfez depremi sonrası ortaya çıkan acı tablo, Kayıplarımız ve zararlarımız ‘Yasal düzenlemeler yapma ve acil tedbirler alma’ zorunluluğunu ortaya çıkarıyor. Merkezi Hükümetler ‘yasal düzenlemeler ile yasa ve yönetmelikler’ çıkarıyor. Biz yerel yönetimlerin ilgili birimleri ise plan, proje ve hesapların ‘yasa ve yönetmeliklere’ uygun olup olmadığını kontrol ederek, denetim ve inşaat izinlerinin verilmesini sağlıyoruz. Görevde bulunduğum süre içerisinde Kepez Belediyesi olarak, can güvenliğinin temelini oluşturan Statik Projeleri ile alakalı tüm mevzuatı eksiksiz uyguladık. 24.11.2021 İmar planına esas, mikrobölgeleme çalışması yaptık. Amacımız,  potansiyel riskli alanlarda, ayrıntılı biçimde, zemin etüt çalışmaları yaparak, bölgede oluşabilecek afet risklerini ortaya koymaktı. Maalesef 6 şubat Kahramanmaraş depremini yaşadık. Deprem sonrası Beldemizde ki yapı stoğunu çıkardık. Yine 6 şubat depremi sonrasında; Belediye birimlerimizde; afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası yapacaklarımız ile ilgili gerekli çalışmalarımızı başlattık. 10 Haziran 2023 Kepez Kent Konseyimiz ile birlikte ‘Doğal afet bilgilendirme’ çalıştayı düzenledik. Tüm bu çalışmalar ve adımlar Kepez için Çanakkale için çok önemli ve çok kıymetli. Bugün 17 Ağustos, Ülkemiz tarihinde hiç unutulmayacak üzücü bir gün. 1999 Körfez depreminin 24. Yılı. Bu üzüntülü günde Bugün, burada, her birimiz; Türk Halkının büyük sevgisini ve güvenini kazanmış, AKUT'tun, Bölgemizin parlayan yıldızı Kepez'de, Akut Çanakkale Ekibi, Kepez Operasyon Merkezini açıyor olmamızın, mutluluğu ve huzuru içerisindeyiz”  dedi.
AKUT’un Çanakkale’de Konuşlanması  Çalışmalar Hızlanacak
AKUT 1995 yılında kurulan, Bakanlar kurulu kararı ile 19 ocak 1999 da ‘Kamu yararına’ dernek olan. Bu tarihten sonra, gerek yurt içinde, gerek yurt dışında onlarca doğal afette, çalışmalarıyla görev almış, binlerce canlıyı kurtarmış bir derneğimizdir. AKUT'tun önemini başta Körfez depremi olmak üzere, tüm doğal afetlerde ve son olarak ta 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde gördük. Hepimiz biliyoruz ki Artık AKUT'un Kepez'de konuşlanmasıyla birlikte, Çanakkale AFAT, Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi eşgüdüm içerisinde, çalışmalarını daha da geliştireceklerdir. Bu organizasyonda, Çanakkale AKUT'a araç gereç, ekipman ve konteyner edinmesinde büyük destekler sağlayan Sayın Valimize Gıyabında şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Kepez Belediyesi olarak bu organizasyona vermiş olduğumuz tüm haklarımızı da helal ediyorum. Akut Çanakkale Ekibi, Kepez Operasyon Merkezi, Kentimize hayırlı olsun” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından  protokol üyeleri açılışı gerçekleştirerek AKUT merkezini gezerek çalışmalar ve ekipmanlar hakkında bilgi aldılar.  Katılımcılar, AKUT Çanakkale ekibinin bu güne kadar yer aldığı çalışmaların belgelendiği fotoğraf sergisini de ziyaret ettiler.
AKUT Tam Teçhizat Hazır
Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonunda Çanakkale Valiliğinin destekleri, Kepez Belediyesinin yer temininin ardından merkez oluşturulmaya başlandı.   600 metrekare alanda, alt yapı ve üst yapı çalışmaları, AFAD Çanakkale İl Müdürlüğü ve sponsor kuruluşların  katkıları ile Jeneratör başta olmak üzere Olası bir afet anında gerekli tüm envanter merkeze kazandırıldı.  AKUT Çanakkale Ekibi Kepez Operasyon merkezi 1 adet eğitim, toplantı ve koordinasyon salonu,  1 adet ofis ve idari birim, 2 adet lojistik birim  olmak üzere 90 metrekare kapalı alan ve yaklaşık 500 metrekare alanda kurulan Merkez olası bir afette teyakkuzda olacak. Sahip olunan teknik donanım ve sürekli devam eden eğitimler ile  7 gün 24 saat, Çanakkale öncelikli, tüm ulusal ve uluslararası afetlere karşı hazırlıklarını sürdürüyor.
AKUT Yalnızca Türkiye’de Değil Yurt Dışında Can Kurtarıyor
 
AKUT yalnızca Türkiye’de değil yurt dışında da bilgi ve birikimini faydaya dönüştürmek ve insan hayatı kurtarmak için faaliyetlerde bulunmuştur. Marmara depreminin hemen ardından meydana gelen Yunanistan-Atina depreminde arama-kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev almış Atina depreminin ardından yine 1999 yılında Tayvan, 2001 yılında Hindistan, 2003 yılında İran, 2005 yılında Pakistan, 2010 yılında Haiti, 2015 Nepal depremlerinde arama-kurtarma; 2000 ve 2019 yıllarındaki Mozambik selinde ise tıbbi destek çalışmaları gerçekleştiren AKUT, uluslararası alanda konumunu günbegün geliştirmiştir. 1999 yılından beri Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında bulunan Arama Kurtarma Danışma Kurulu INSARAG’ın üyesi olan AKUT, tüm dünyada uluslararası standartlara uygun, arama-kurtarma ekipleri içinde deprem konusunda en deneyimli ve bilgili ekiplerden biri haline gelmiştir.  2020 yılında ise Avrupa Komisyonu altında faaliyet gösteren Avrupa Sivil Koruma Mekanizması bünyesindeki Avrupa Sivil Koruma Havuzu ECPP (European Civil Protection Pool)’a Türkiye’den giren ilk arama-kurtarma ekibi olarak bir global başarıya daha imza attı.
Şimdi de ülkemizin 1.  Deprem bölgesinde yer alan ve olası Marmara depreminde ciddi yara alacak olan Çanakkale’de merkez kuruldu. Çalışmaların tamamlandığı merkezde olası değrem, doğal afette ve vatandaşların yardım taleplerine karşı AKUT gönüllüleri ile birlikte sahad olacak.
 
Cuma Deren - Şerife Erdem