Doğal afetler başta olmak üzere özellikle depremlerde canını ortaya koyarak molozların altında sağlık ekibi sunun, ülke dışında yaşanan felaketlerde görev alarak dünyanın dört bir yanına sağlık hizmeti götüren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 20 yaşında.  Asil işinin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında her türlü afet durumunda yaralılara sağlık hizmeti sunabilmek için olay yerine intikal edip medikal müdahale etmek üzere gönüllü olan ve bu konuda eğitim alan sağlık personelinden oluş an Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE),  Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak  2003 yılında kuruldu.   Sağlık sistemimizde önemi yıllar içinde artan bir rol üstlenen UMKE’nin farkındalığını arttırmak ve faaliyetlerini tanıtmak amacı ile   7-13 Ağustos haftası Sağlık Bakanlığı tarafından  ‘Ulusal UMKE Haftası’ olarak kutlanıyor.
Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de 7-13 Ağustos ‘Ulusal UMKE Haftası’ düzenlenen programla kutlandı.  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından  Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Seminer ve Eğitim Salonunda gerçekleştirilen törene AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider,  İl Sağlık Müdür vekili ve Kamu Hastaneler Birliği Başkanı Op. Dr. Halil Gürkan Çoban, İl Afet Birimi ve UMKE sorumlusu Dr. Ersin Çoban, daire müdürleri ve UMKE Gönüllüleri katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Çanakkale UMKE tanıtım filmi gösterimi ve günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar gerçekleştirildi.  Törende bir konuşma yapan Milletvekili Ayhan Gider “ UMKE ekiplerimize  başarılı ve fedakar çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum, UMKE gönüllülerine mesleklerini icra ederken sağladıkları fayda bizim için  ölçülemez derecede önemli. Bunun sadece bir görevi yerine getirmek olarak görülmemesi gerekir, nitekim yaşadığımız son depremde UMKE ekiplerimizin çabalarını hep birlikte gözlemledik. Bu nedenle UME ülkemizin göz bebeği bir kurum” dedi.
Konuşmaların ardından İl Afet Birimi ve UMKE sorumlusu Dr. Ersin Çoban Eylül ayında Çanakkale’de yapılması planlanan MED EU-MODEX tatbikatı hakkında bilgi verdiği ve karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı programda belge takdim törenine geçildi. Törende  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından UMKE Gönüllüleri için hazırlanan teşekkür belgeleri Milletvekili Aygan Hider tarafından UMKE Görevlilerine takdim edildi.
 
Cuma Deren