'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olarak görülen  'Anafartalar Zaferi'nin 108’inciyıl dönümü için;  Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'n da görkemli bir tören düzenlendi.
İstiklal harbine ilham veren, Kurtuluş savaşının ilk kıvılcımı sayılan Çanakkale Destanı’ nın yazıldığı Şehitler coğrafyasında, 7’ den, 70’ e dün Zafer coşkusu yaşandı.
TARİHİ ALAN BAŞKANI KAŞDEMİR’DEN,  100. YILA ÖZEL SÖZLER
Anafartalar Zaferi’nin 108’nci yılında, Conkbayırı’ndan sesini yükselten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünü idrak ediyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolların başladığı topraklardayız. Çanakkale ‘Tarihi Alan’dayız.
Zor zamanların işaret fişeği olan Çanakkale zaferleri bu milletin milli mücadeleye olan inancını kuvvetlendirmiş ve Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ümüzü de tarih sahnesine çıkarmıştır.
O yüzden Cumhuriyet’imize giden yolda Çanakkale fedakarlığının, Çanakkale kahramanlığının ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyor ve Tarihi Alan Başkanlığı olarak çalışmalarımızı bu yönde ilerletiyoruz.” dedi.
İLK MESAİ GÜNÜNDE;‘ZAFER COŞKUSU’
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Çanakkale’  ye atanan yeni Emniyet Müdürü Selim Arıcı, ilk mesai gününde, Zafer coşkusu yaşadı.
“7 Düvele geçit verilmeyen, böylelikle Kurtuluş Savaşına ilham olan, Manevi Başkent, Şehitler Coğrafyasında görev yapacak olmanın, haklı gururuna yaşıyorum" diyerek, atama kararı sonrasında duygularını Boğaz medya arıcılığı ile dile getiren Emniyet Müdürü Arıcı, Şehitler Coğrafyasındaki ilk mesai gününe; ‘Anafartalar Zaferi’ nin 108’nci yıl dönümü törenlerine katılarak başladı.
--------------------------------------------
DÜN HERKESİN DİLİNDE AYNI SÖZ;
“MUSTAFA KEMAL ÇANAKKLAE’DE DOĞDU,
ANAFARTALAR’ DA KAHRAMAN,
İSTİKLAL HARBİNE İLHAM OLDU…”
---------------------------------------------
Çanakkale’de dün, 7’den 70’e 108’nci kez Zafer coşkusu yaşandı.
Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayan 7 Düvelin,   Gelibolu Yarımadası'na çıkarma yaparak İstanbul’ a ulaşma planını çökerten Mehmetçiğin Anafartalar Zaferi’nde şahlanan Çanakkale Ruhu olmuştu.  
Şehitler coğrafyasında; 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olarak görülen  'Anafartalar Zaferi'nin 108’inciyıl dönümü törenlerinde,  Destan yazan 253 bin Çanakkale şehidi başta, Cumhuriyetin Kurucusu Ulu önder Atatürk ile dualar ile anıldı.
Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Anafartalar Zaferi’nin 108’nci yıl dönümü için Conkbayırı'n da görkemli bir tören düzenlendi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ev sahipliğinde, Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Vali İlhami Aktaş, AK Partili Milletvekili Ayhan Gider, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Avustralya Savunma Ateşesi Albay Benjamin Esler, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale’nin yeni İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, kurum amirleri, STK’lar, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 ‘Anafartalar Kahramanı’ ve ‘Askeri Deha’ olarak,  Dünya savaş tarihine Albay Mustafa Kemal adının Altın harflerle geçtiği, 10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin 108’nci  yıl dönümü törenleri,  Atatürk Anıtı'na, Çanakkale Valiliği, 2'nci Kolordu Komutanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Avustralya Hükümeti çelenkleri sunulması ile başladı.
Conkbayırın’da;  Şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu, bu sırada Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı Şeref mangası saygı atışı yaptı.
Uğruna, Çanakkale’de 253 bin şehidin verildiği Ay yıldızlı Şanlı Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere toka edildi.
 Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı'nda görevli Piyade Kurmay Yarbay Mustafa Fatih Karabulut, günün anlam ve önemini;
“Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal'in dehası ve kahramanlığına, Mehmetçik tarafından güven bağının kurulması ve hayranlıkla tanık olunması aynı zamanda milli mücadelenin doğal liderini de belirlemiştir.” diyerek özetledi.
Çanakkale'de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen ve tarihin altın sayfalarında destanlaşan yüce kahramanlara seslenen Yarbay karabulut; “Huzur içinde uyuyunuz. Geçit vermediğiniz bu vatan emin ellerdedir. Uğruna hiç düşünmeden seve sev canınızı feda ettiğiniz bağımsızlık ve özgürlüğümüzün sembolü şanlı bayrağımız, bu aziz vatan toprakları üstünde sonsuza kadar dalgalanacaktır" ifadelerini kulandı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 108’nci yıl törenlerinde  Conkbayırı’ ndan sesini yükseltti.
 "108 yıl önce bu topraklarda çok büyük bir mücadele verildi.” hatırlatması yapıp şöyle devam etti;
 “Türk milleti o yıllarda kararmış ufuklarına bakarak burada büyük bir işaret fişeği ortaya attı. Ve bu toprakları, 'Çanakkale'yi Geçilmez' yaptı.
İşte bu topraklarda, Conkbayırında olanlar, sorumluluk makamında olanlar, ne kadar büyük bir tarihi sorumluluğun, ne kadar önemli bir görevin üzerlerinde, sırtlarında olduklarını çok iyi biliyorlardı.
Ve onlar, o büyük insanlar, o yüksek ruhlu insanlar, tarihi sorumluluklarını hakkıyla yerine getirdiler. Ve bu dünyada saygıyla hatırlanmaya hak ettiler.
Şunu çok iyi biliyoruz… Onlar bu tarihi görevlerini yaparken, canlarını hiçe sayarken, ileriye seller gibi atılırken, sadece bir düşünceleri vardı.’Vatan sağolsun.’
 Evet vatan sağ oldu, şimdi de sağ, bundan sonra da bu vatan sağ olacak.
Ve onların hatıraları her zaman yaşayacak. Onların bu hatıralarını, burada ortaya çıkan Çanakkale ruhunu hiç bir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ve gelecek kuşaklara aktaracağız.
Ağustos ayındayız. Ağustos ayı bu aziz milletin kahraman Türk milleti için zaferler ayıdır. Tarih yolculuğumuzda zaferleri ve mazisi insanlık tarihiyle başlayan kahraman Türk milletinin tarih yolculuğunda Ağustos ayı çok önemli bir aydır.
10 Ağustos'ta Çanakkale'yi Geçilmez yaptık. Ve Anafartalar Zaferimizi dünyaya ilan ettik ve Anafartalar zaferiyle Çanakkale'nin Geçilmez olduğu bir kez daha anlaşılmış olduğunu anlayan düşman geriye çekilme planları yapmaya başladı.
26 Ağustos'taki büyük taarruz, 30 Ağustos'taki Başkomutanlık Meydan Muharebesi Anadolu'ya Türk mührünü ebediyen vurmuştur.
Ve yine Malazgirt Meydan Muharebemiz Anadolu'ya, Türklere kapılarını açan Malazgirt Meydan Muharebemiz Ağustos ayında meydana gelmiştir.
 Buradan Conkbayırı'ndan Kocatepe'ye, Haymana Ovası'na, Afyon Ovası'na, Malazgirt Ovası'na bin selam olsun.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünü idrak ediyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolların başladığı topraklardayız. Çanakkale ‘Tarihi Alan’dayız.
Zor zamanların işaret fişeği olan Çanakkale zaferleri bu milletin milli mücadeleye olan inancını kuvvetlendirmiş ve Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ümüzü de tarih sahnesine çıkarmıştır.
O yüzden Cumhuriyet’imize giden yolda Çanakkale fedakarlığının, Çanakkale kahramanlığının ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyor ve Tarihi Alan Başkanlığı olarak çalışmalarımızı bu yönde ilerletiyoruz.
Bu emanet topraklara, şühedanın kefensiz yatmış olduğu basarken sahi toprak diyerek basamadığımız bu topraklara göz bebeğimiz, gözümü gibi bakıyoruz, koruyup kolluyoruz.
Burada doğan Çanakkale ruhunu genç nesillere aktarmayı bir borç biliyoruz. İnşallah bir gün bu artan ziyaretçi yoğunluğuyla beraber bu toprakları gelip ziyaret etmeyen, Çanakkale ruhunu teneffüs etmeyen hiçbir Türk evladı kalmayacaktır"
Anafartalar Zaferi’nin 108’nci yıl dönümü törenlerinde, Kur'an-ı Kerim tilaveti ardından şehitler için eller göğe yükseldi. Okunan Fatihalar Şehit şühedanın ruhlarına armağan edildi.
Tören, Vali İlhami Aktaş, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı şeref defterini imzalamasıyla sona erdi.
Törene katılan protokol, Conkbayırı’ nda Alan Kılavuzları tarafından yaptırılan çeşmenin açılışını gerçekleştirdi.
Cuma Deren