Buğdayın Hikayesini Anlatan Tablolar, Sanatseverleri Etkiledi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)  Ziraat Fakültesinin ev sahipliğini yaptığı 15. Ulusal Tarım Ekonomi Kongresinin sanat etkinliği olan Buğday’ın Hikayesi Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi, Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 60.’sı düzenlenen Uluslararası  Troia Festivali kapsamında düzenlendi. 22 Ülkeden 60 sanatçının buğday hikayesini anlatan tabloların yer aldığı sergi büyük ilgi toplarken ayrıca Yeni Belediye binasının yeni sergi salonu olan Troya Sergi salonunda gerçekleştirilen ilk sergi oldu.
Uluslararası bir çok sanatsal etkinlik ve bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)   bu yıl da farklı etkinliklerle hem bilime hem de Çanakkale şehrine katkı veriyor. Ziraat Fakültesinin ev sahipliğini yaptığı 15. Ulusal Tarım Ekonomi Kongresinde akademisyenler tarımın geleceği ve ekonomiye katkısını değerlendirirken bir yandan da yine kongre kapsamında in sanat etkinliği gerçekleştirdi.  Kongre kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Özlem Uyan ve Dr. Öğr. Üyesi  Oğuz Tunç’un sergi küratörlüğünde  gerçekleştirilen Buğday’ın Hikayesi Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi, 60. Troia Festivali kapsamında kapılarını açtı.  Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen festival kapsamında Troia Sergi salonunda düzenlenen  sergiye Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Cüneyt Erenoğlu, akademisyenler, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
22 Ülkeden 60 Sanatçının Tablosu Yer Aldı
Birbirinden güzel hikayesi olan tabloların yer aldığı serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve sergi hakkında bilgiler veren Sergi Küratör Dr. Öğr. Üyesi Özlem Uyan “Temasını buğdayın hayatımızdaki güncel ve tarihsel öneminden, bizleri birleştiren bir sembol olma işlevinden alan  22 ülkeden  60 sanatçı ve tasarımcının  eserleri ile katıldığı  bu serginin Küratörlüğünü  Grafik Tasarım Bölümünden ve ve pek çok projede birlikte çalıştığımız  sevgili arkadaşım Dr. Çğr. Üyesi Oğuz Tunç ile üstlendik.  Üniversitemizin, kentimizi ve ülkemizi uluslararası tanınırlığını arttırmak temennimizle hayata geçirdiğimiz, geçireceğimiz pek çok projemiz oldu.  Bu noktada desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Cüneyt Erenoğlu olmak üzere katılım sağlayan herkese teşekkür ederim” dedi.
Tarım Ekonomi Kongresin   İlk  Etkinliği
Serginin açılışına katılan Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu  da yaptığı açıklamada serginin ana temasının tarım olduğuna değinerek “Göreve başladığımızda ve Belediye Başkanımız bizi ziyaret ettiğinde   birlikte karar verdik.  Bundan önceki dönemde de çalışmalar vardı ama inşallah bundan sonraki tüm  birimlerimizle, üniversite-kent işbirliği ile  bu tür çalışmaların yapılacağını vad etti  ve sağ olsun Başkanımız bize her konuda destek vereceğini beyan etti.  6-8 Eylül tarihleri arasında 15. Ulusal Tarım Ekonomi Kongresin  ev sahipliği yapacağız.  Yoğun bir katılım bekliyoruz ve ilgili kurumlarla da görüşmekteyiz.  Bu kongremizin başlangıcı olarak da bu güzel  serginin açılışı da bize nasip oldu.  Ben davetlileri de görünce çok etkilendim Çünkü çok sayıda sanatçının eserleri ile katıldığı çok değerli bir etkinlik. Emeği Geçenlere ben çok teşekkür ederim” dedi.
Tarımın Kentinde Bu Serginin Olmasına Çok Mutlu Oldum
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamada, bu serginin Çanakkale’de olmasından mutluluk duyduğunu belirterek “Bu anlamlı sergi içinde bulunduğumuz  sanat galerimizin ilk etkinliği . Yeni Belediye binamızın yeni sergi salonunda ilk etkinliğimiz Üniversitemizin sergisine nasip oldu.  Buğday, berekettir ve kutsal bir üründür. Uzun yıllardır üretimde yerini kuruyan buğday, yokluk yıllarımızın ve savaş dönemlerinde bizleri, milletleri ayakta tuttu.  Ziraat Fakültemizin Eylül ayında yapacağı bir kongre var.  Bu kongrenin ön hazırlığı babında buğdayın hikayesi  sergimize 22 ülkeden 60 katılımcı  burada eserlerini sergiledi.  Rektörümüzle görüştüğümüzde bu kentin üniversite kenti olma niteliğini arttırmamız gerektiğini söyledim ve Üniversitemizin tercih edilen üniversitelerden bir üst seviyelerine getirilmesini  ve bu kentin de bir üniversite kenti olması gerektiğini konuştuk.  Her türlü desteği vermeye hazırız.  Ki zaten böyle bir talebimiz var üniversitemizle. Dolayısı ile  sadece Ziraat Fakültesi değil Güzel Sanatlar Fakültesi başta olmak üzere pek çok fakülte ile çalışmalarımız devam ediyor. Tarım kenti olan Çanakkale’de Tarım kongresinin olması  ve bu serginin olmasına çok mutlu oldum” dedi.
 
Cuma Deren