Önde gelen ölüm nedenlerinden biri olarak yılda 1.34 milyon ölüme neden olan ve farkında olmadan başkalarına bulaşma riski en yüksek hastalıklardan biri olan Hepatit ile ilgili  vatandaşlara bilgi vermek ve farkındalık oluşturmak amacı ile 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısı ile Tüm hastanelerde stantlar kurularak vatandaşa hastalık hakkında bilgiler verildi.
Hepatit en basit anlamıyla karaciğerin iltihabı  ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilen bir hastalık türü. Bu nedenlerin başında viral enfeksiyonlar gelirken, Viral hepatitlere sebep olan farklı virüs tipleri (A, B, C, D ve E) bulunuyor.  Hepatit enfeksiyonunda hayat kurtaran test ve tedavi imkânları bulunsa da bu imkânlara ulaşım zorluğu olduğunda milyonlarca insan kronik karaciğer hastalığına, kansere ve ölüme yavaş ilerleme riski taşır. Yavaşça ilerleyen bu sinsi hastalığa  karşı farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 28 Temmuz Dünya Hepatit günü olarak kutlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya genelinde yaklaşık 325 milyon kişinin kronik hepatit B virüsü (HBV) veya hepatit C (HCV) virüsleriyle enfekte olduğunu tüm hepatit mortalitesinin % 96'sından sorumlu olan hepatit B ve C üzerinde durmaktadır. Dünyada yılda 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü rapor edildi. Yaşanan bu ölümlerin önüne geçmek ve hastalıklarla ilgili bilgiler vermek ve farkındalık oluşturmak amacı ile Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından,   2010 yılında 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü  olarak belirlendi. Hastalık hakkında vatandaşları bilinçlendirmek amacı ile gerçekleştirilen bu anlamlı gün tüm  dünyada olduğu gibi ülkemizde de  çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Tüm Hastanede Stantlar Kuruldu
Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı  İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm hastanede bilgilendirmeler yapıldı.   Kişilerin hayatlarının bir noktasında ölümcül karaciğer hastalığı ile karşılaşmasına ve bazı durumlarda bilmeden başkalarına bulaştırmasına neden olabilir .Hepatiti  yok etmek   için daha fazla farkındalık yaratılması, artan tanı ve evrensel aşılama, kan ve enjeksiyon güvenliği ve tedaviyi içeren anahtar müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle 28 Temmuz Dünya Hepatit Gününe dikkat çekmek amaçlı, Çan, Biga, Eceabat, Ezine, Lapseki, Ayvacık, Yenice, Bozcaada, Gökçeada, Gelibolu  Ve Bayramiç İlçe Devlet Hastanelerinin yanı sıra Halk Sağlık merkezlerinde sağlık çalışanları tarafından kurulan stantlara vatandaşlara Hepatit hakkında bilgiler verilerek farkındalık oluşturuldu.
 
 Cuma Deren