Türkiye’nin milli gururu yerli otomobil Toog, tasarımı, renkleri ve elektrikli olma özelikleri ile büyük bir hayranlık uyandırıyor. Gemlik’teki fabrikada üretimi hızlanan Toog’un ilk siparişleri taliplerine ulaştırıldı. Aralarında farklı ülkelerden devlet adamlarının da bulunduğu, üst düzey bürokratlardan, sade vatandaşlara kadar 20 bin asil ve 20 bin yedek talihli çekilişlerinin tamamlanmasının ardından gözler elektrikli araçları şarj etme istasyonlarına çevrilmişti. Togg’un yüzde yüz iştirak firması olan Trugo Şarj İstasyonu, ülkenin dört bir yanında şarj istasyonları kurmaya başladı.  Çanakkale’de de ilk istasyon Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında kuruldu. Togg’un yüzde yüz iştirak firması olan Trugo tarafından ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi otoparkında kurulan  Şarj İstasyonu Çanakkale’de ilk oldu.
Kurulduğu Gün Hizmet Vermeye Başladı
Togg çatısı altında hizmete açılan ve Türkiye’nin yerli elektrikli araç şarj istasyonu ağı olan Trugo’nun Şarj Ünitesi, Çanakkale’de Oda bünyesinde kurulduğu gün hizmet vermeye başladı. Katıldığı kura ile Togg sahibi olmaya hak kazanan Bircan Albayrak, aracını ÇTSO Hizmet binası otoparkında bulunan istasyonda şarj etti.  Şarj istasyonunun ÇTSO’ya kurulumu ile ilgili bilgi veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu “Milli gururumuz, hepimizin gurur kaynağı Togg'un, Ülkemizdeki ve İlimizdeki kullanımını yaygınlaştırmak ve desteklemek için gerekli adımları attık. Gözbebeğimiz Togg’un iştiraki olan Trugo Akıllı Şarj Çözümleri ile işbirliği yaparak Odamız otoparkında bir istasyon kurulmasını sağladık. Bugün ilk kullanımı da Odamız bünyesinde gerçekleşti. Yüzde yüz yenilenebilir enerji  ve hızlı şarj imkânı sunan ünite, başta TOGG olmak üzere tüm elektrikli araba modellerini de destekliyor. Bu sebeple tüm elektrikli araç sahipleri ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’ne gelerek araçlarını şarj edebilirler. Sürdürülebilirlik ve temiz enerjiye gösterdiğimiz özenli bakış açısını böyle bir hizmetle güçlendirmiş olmaktan  mutluluk duyuyoruz” dedi.
Maliyeti Nasıl Olacak
Togg’un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL’ye, işyerlerinden 334,5 TL’ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo’dan 707,1 TL’ye tamamen deposunu dolduruyor. Ayda 1.500 km mesafe kat eden bir Togg sahibinin enerji gideri evden yaklaşık 600 TL, iş yerinden yaklaşık 1000 TL ve hızlı şarj istasyonundan 2 bin TL’yi buluyor. Söz konusu 1.500 kilometreyi benzinli bir otomobille yapmanın maliyeti ise bir depo (50 litre) araçla ortalama 500 kilometre kat edildiği düşünüldüğünde güncel fiyatlarla 3000 TL’yi aşıyor.
Cuma Deren