İlk, Barış Plajı Aldı. Mavi Bayrak Geldikçe Geldi. Şimdi de; Dardanos…
2015 Yılında Barış Plajında göndere çekildiği günden bu güne, her yıl Mavi Bayrak almaya hak kazanan Çanakkale Belediyesi’ nin Dardanos plajında da Mavi Bayrak dalgalanacak.  Dardanos Plajında düzenlenen törenle Mavi Bayrak göndere çekildi.
Çanakkale’de denizin keyfi bir ayrı çıkacak. Çanakkalelilere olduğu gibi, tatilcilere Güven veren Barış Plajı ynı sıra,  Mega Beacıh, Güzelyalı ve Dardanos’ ta bu yıl vatandaşlar gönül rahatlığıyla Boğazın serin sularının keyfine varacak, temiz deniz suyunda, yazın tadı ayrı bir çıkacak.
---------------------------------
Çanakkale Plajlarına,
Bir ‘Mavi’ Daha…
---------------------------------
Bu yazın tadı ayrı bir çıkacak. Zümrüt Yeşili Boğazın sahillerinde hizmet veren, Çanakkale belediyesi’ ne ait bir Plajda daha, Mavi Bayrak dalgalanacak.
Çanakkaleliler ve Çanakkale’ nin tatilci konukları,  temiz deniz suyunda, gönül rahatlığı ile serinleyip, yazın tadına ayrı bir varacak.
2015 Yılında Barış Plajında göndere çekildiği günden bu güne, her yıl Mavi Bayrak almaya hak kazanan Çanakkale Belediyesi’ nin Dardanos plajında da Mavi Bayrak dalgalanacak.  

Dardanos Plajında düzenlenen törenle Mavi Bayrak dün sabah saatlerinde göndere çekildi.“Çanakkale’de denizin keyfi bir ayrı çıkacak.” dedirten gelişme, deniz sezonun açılması için gün sayan özellikle çocukları ayri bir sevindirdiği gözlendi.Çanakkalelilere olduğu gibi, tatilcilere Güven veren Barış Plajı yanı sıra,  Mega Beacıh, Güzelyalı ve Dardanos’ ta bu yıl dalgalanacak mavi Bayrak sayesinde, vatandaşlar gönül rahatlığıyla Boğazın serin sularının keyfine varacak, temiz deniz suyunda yazın tadı ayrı bir çıkacak.
Ülkenin sahil kesimlerinde olduğu gibi Haziran ayı itibari ile havaların iyice ısınması ile yaz sezonu resmen başladı.
Bu sıcak havalarda vatandaşların en çok tercih ettiği yer ise denizi ve sahiller oluyor.
Özellikle yabancı turistlerin en çok tercih ettiği plajlar; Mavi Bayraklılar olurken, Çanakkale Belediyesi’ ne ait Barış Plajı, Güzelyalı ve Dardanos Halk Plajında da her yıl olduğu gibi bu yıl da Mavi Bayrak dalgalanacak. 
Denizlerin temiz olduğunu gösteren Mavi Bayrağın teslim töreni dün Dardanos Plajında gerçekleştirildi.
Düzenlenen Bayrak teslim törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV)  Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Belediye Meclis Üyeleri, EKO Okul  programı kapsamındaki Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Mavi Bayrak Konusunda Türkiye’nin Konumu Yükseliyor
Törende açılış konuşması yapan ve Türkiye’nin Mavi Bayrak başarısı hakkında bilgiler veren Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV)  Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş;
 “Bugün aramızda çok değerli çevre temsilcileri ve EKO okul temsilcileri de var. Burada hem çevre sorunlarına dikkat çekmek ve mavi Bayrağımız Dardanos plajında göndere çekmek için toplandık.  Dünyada temiz çevre ve temiz deni anlamına gelen Mavi Bayrak çalışmaları 1993 yılında Turizm Bakanlığımız nezdinde başlatılmış o günden bu güne Mavi Bayrak çalışmaları ülkemizde başarı ile yürütülmüştür.  
Bu başarı elbette Türkiye Çevre Eğitim Vakfı nezdinde bize ait tek bir başarı değildir.  
Bu başarıda özellikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve Kültür Turizm Bakanlığımızın da çok çok büyük emekleri vardır.
Aynı zamanda Mavi Bayrak çalışmalarının sağlıklı ve nitelikli olabilmesi için olmazsa olmaz koşullarımızdan birisi de  Belediye’yle ve özellikle STK’larla uyumlu  çalışabilmektir.  
Tüm bu çalışmaların ortak sonucu olarak 2023 yılı itibari ile gururla belirtmek isterim ki  Türkiye sahip olduğu 151 plaj ile  Dünyada İspanya ve Yunanistan’ın ardından 3. Sırada yer alıyor.  Çevrenin ve Halk Sağlığını korumak kriterleri barındıran  dünyada  halk nezdine en çok bilinen ve güvenilen  Marmara halkın sağlıklı bir şekilde sahillerden faydalanması da  sürdürülebilir bei çevrenin gelişmesine katkı sağlamaktadır . Çevre, sağlık, güvenlik ve hijyen konularının en üst seviyede tutulduğu Mavi Bayraklı Plajlarda  Yüzme suyu sezon içerisinde sürekli takip edilmekte  ayrıca plaj ve donanımların temizliği, engelli olanakları, can güvenliği ve  çevre yönetmeliğine dair pek çok kriter sürekli olarak  Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından denetlenmektedir. Tüm bu kontrollerin ardından plajımız artık yüzme suyuyla, ter temiz sahili, güvenlik önlemleriyle ve özellikle engelli olanakları ile eksiksiz bir biçimde mavi bayrak almaya artık hazır.  İlk olarak 2015 yılında Barışın şehri Çanakkale’ ye Barış plajını kazandırarak başladığımız bu sürece  daha sonra Mega Beacıh, Güzelyalı  ve son olarak Dardanos plajını bu sürece dahil ettik” dedi.
8 Yıldır Mavi Bayrağı Alıyoruz
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı konuşmasında; Çanakkale Belediyesinin çevre konusunda yaptığı çalışmalara değinerek, 8 yıldır alınan mavi Bayrağın sürdürülebilirliğin göstergesi olduğunu belirterek “Neden, nasıl mavi bayrak alıyoruz? Çünkü  Çanakkale olarak hem merkezdeki hem de mücavir alan Güzelyalı ve Dardanos bölgesinde  çevre yatırımlarımızı tamamladık.  Yani Kanalizasyon ve arıtmalarımızı tamamladık.  Yaptığımız temizliklerle denizlerimizi temizliyoruz ve dolayısı ile hiçbir atık denizlerimize gitmiyor.  Arıtmalarımız çalışıyor ve Marmara Denizine kıyısı olan tüm illerde  arıtması yapılmış çağdaş teknolojilerle  donatılmış il Çanakkale ilidir.  Katı atık tesisimizi de hayata geçirdik ve kirletici unsurlara karşı gerekli tedbirleri alarak çalışmalarımız tamamladık. 
Bütün bu tesisler denetim altında ve Halk Sağlığı tarafından denetleniyor.  Dolayısı ile bunların denetim altında olması da halkımız açısından bir güvence.  Türkiye Çevre Eğitim Vakfı gerekli denetimleri yaptıktan sonra bu  mavi bayrağı veriyor.  8 yıldır da biz bu bayrakları peyder pey aldık.  Bu önemli ve hiçbir aksaklık olmadan, arada kesinti olmadan bu bayrakları almak sürdürülebilir bir iş yaptığımızın göstergesi.  Yani biz bu denetimleri yapıyoruz ve bunun sonucunda da bayrak almaya hak kazanıyoruz.  Bir Müsilaj sorunu yaşadık biliyorsunuz Marmara denizinde.” dedi.
Önlemler Unutulunca Gevşedi  Böyle Giderse Müsilaj Geri Döner
Başkan Gökhan geçtiğimiz yıl yaşadığımız Müsilaj sorununa karşı alınan önlemlerin gevşediğine ve Marmara’ya atık suların akıtılmaya devam edildiğini belirterek, müsilaj’ın geri gelebileceği sinyallerini verdi.
Başkan Gökhan “Maalesef atık sular kanalı ile Marmara denizini kirlettik.  Bununla ilgili önlemler alındı ama bana sorarsanız bu yeterli değil.  Ya da bunlar unutuldu, gevşedi. Hala daha o Ergene nehrinden, Kocaeli Körfezi’ nden atıklar maalesef denizlerimize, derelerimize ve özellikle gübreli tarlalardan akan suların denizlerimize  ulaşmaya devam ediyor.
Kapalı sulama sistemine geçemedik.  Bunun sonucunda da Marmara denizinde  her an  müsilaj sorunu ile karşılaşabiliriz.  Ama onun ötesinde illa Müsilaj olmasa da istatistikler Marmara Denizindeki balık çeşitlerinin yok olduğunu gösteriyor.  Yani Mevcut ekosistem içerisindeki ol balıklar,  maalesef nesilleri birer birer yok oluyor.   İklim değişikliği de çok ciddi boyutlara ulaştı. Her akşam televizyonu açtığında bir sel haberi görürsünüz.  Çünkü düzensiz bir yağış  ülkesine döndük.   Çanakkale’de olmadı ama olmaz diye bir kaide yok.  Bu düzensiz iklim ya kuraklık ya düzensiz yağış getiriyor.  Bütün bunlar çevre sorunlarına karşı duyarlı olmamız gerektiğini gösteriyor.  Çevrenin kirletilmesi, ormanların yok edilmesi, yanlış tarım gibi bunların hepsi ekolojiye zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a Mavi Bayrak teslim belgeleri takdim edildi.  Daha sonra  EKO Okul temsilcileri olan Bahçeşehir Koleji, Çanakkale Koleji, İsmail Kaymak Koleji, Ticaret Borsası İlkokulu, Cevatpaşa Ortaokulu,  Turgut Reis Ortaokulu okul temsilcilerine ve öğrencilerine teşekkür belgeleri verildi. Programın sonunda ise alkışlar arasında taşınan mavi Bayrak Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından göndere çekildi.
Cuma Deren