Bu nedenle adı da Halk pazarı olan pazarlar artık amacından şaştı.  Özellikle kent merkezlerinde tüketim alışkanlıkları değişen vatandaşlar, köyden gelen ürünlerin yüzüne bakmazken, köylüler de  pazara inmez oldu bir Pazar hariç. Her Çarşamba Bayramiç İlçesinde kurulan halk Pazarı, köylülerin bizzat kendi getirdikleri ürünler yer alıyor ve bu ürünler organik olması dolayısı ile  adeta sağlık deposu.
Kazdağları havası, soğuk suları, bol oksijenli ve bereketli toprakları ile köylülere bin bir çeşit veren Bayramiç’in yetiştirilen her ürünü Halk Pazarında  alıcı buluyor.  Özellikle Kent merkelerinde sadece kar amacı güden, organik olmasına rağmen köylülerin ürünlerini satmakta zorlandığı  Halk pazarlarının aksine, Bayramiç’te kurulan  Çarşamba Pazarı vatandaşların ürettiği ürünler tezgahlarda yer alıyor.  Açık hava müzesi gibi Bayramiç Çarşamba Pazarı üzerinde deyim yerinde ise kitap yazılır.
Hem Ürün Tanıtıp Hem Tarif Veriyorlar
Çarşamba günü  kurulan Pazarda en çok göz çarpan ürünlerden bir tanesi  Asma yaprağı oldu. Tokat Asma Yaprağı kadar olmasa da pekmezi ile ünlü Bayramiç’in kazdağları havasında yetişen  asmalarda sarılan sarmalar da bu mevsimde bir başka oluyor.  Yöredeki vatandaşların en çok tercih ettiği yaprak ise öküzgözü üzüm çeşidi yaprağı. Yaprakları satan Pazardaki vatandaşlar gurmeden farksız yaprakların nasıl  lezzete dönüştürüleceğinin tarifini de veriyor. ‘ İsterseniz çekirdeksiz üzüm çeşitlerinden de toplarım sizin için günbatımında O günün güneşini tam alsın’  diyerek başladıkları tariflerinde, Tavada asma yaprağında yapılacak sardalya tarifi veriyor size.  Hem tarifler hem ürünlerin arasında ayrı bir dünyada hissediyor Pazarı dolaşanlar.  Tezgahına incir koyan vatandaş, hem ürününün hangi cins olduğunu anlatıyor hem de tezgahındaki incirlerin nasıl reçel yapılacağını aktarıyor.  Dededen kalan incir ağaçlarının hikayesiyle birlikte 50 yıl 100 yıl önceki tarifin bira bir aynısını asırlar sonra duyabiliyoruz. Çam sakızları,  çam ormanlarında sadece mayıs sonunda yetişen bu yıl bol olan Sarı Mantar, Sarı kantaron, Kuşçayır sarımsağı, Çanakkalelilerin atalık tohumu Karakılçık Bulguru, karakılçık unu ve daha nice sağlıklı, orhanik ürün Bayramiç Pazarında alıcı buluyor.
 
Cuma Deren