HİPERTANSİYON' LULAR, RİSK ALTINDA..
Önce Müsilaj, sonra pandemi, bu yıl da Zehirli deniz Anaları, yaz tatilini ayrı bir zehir edecek gibi.
Dönemin, ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alpaslan, 2009' da bu tür için şöyle demişti;
"Kahverengi renkli ve uzunluğu 2.5 metreyi bulan şirin görünümlü ‘chrysaora mediterranea’ türü zehirli denizanaları, özelikle hipertansiyon hastalarını tehdit ediyor."
--------------------------------------
YAZ TATİLİNİ, ZEHİR EDECEKLER GİBİ
"HER BİRİ ZEHİR KÜPÜ!?!..."
--------------------------------------
Çanakkalelilere, bu yaz' da sanki zehir olacak!.. Önce müsilaj, sonra pandemi derken, şimdide ‘chrysaora mediterranea’ türü Zehirli Deniz Anaları' nın varlığı, tatil ve denize doya doya girme hayali kuranları, kara kara düşündürmeye başladı.
Renkleri kırmızı ve mor olan denizanları bilindikten çok farklı ve çok büyük. Çanakkale sahilleri, 2009 yılında da, benzer bir istilaya uğramıştı. Uzmanlar, deni anaları ile  en ufak bir temas halinde hekime başvurulmasını önermişti.
Aradan yıllar geçti, Sahillerde kabusun adına dönüşün tür, yeniden Çanakkale'de varılğını hissettirdi.
Zehirli Deniz Analarını, fotoğraf tutkunu Muhsin Cesur görüntüledi. Çankakale kordon boyşunda, yat limanı başta, pekçok noktada kendini gsöteren Zehirli deiz Anaları, akıllara 2009' u getirmeye yetti.
Çanakkale sahillerini o yıllarda basan zehirli bir tür olan ‘chrysaora mediterranea’ cinsi denizanaları için, dönemin ÇOMÜ ' lü uzmanları  çarpıcı açıklamalara imza atmışlardı.
2009' da, çankakale Onsekiz Mrat Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürüleri Fakültesinde görevli Prof. Dr.  Mustafa Alpaslan,  bu tür için uyarı yapmış; şöyle demişti;
"Kahverengi renkli ve uzunluğu 2.5 metreyi bulan şirin görünümlü ‘chrysaora mediterranea’ türü zehirli denizanaları, özelikle hipertansiyon hastalarını tehdit ediyor."
Bugünlerde, özellikle Balıkçılar, Çanakkale kıyılarında bu tür denizanalarından yüzlerce tespit ettiklerini söylüyor.
NEREDEN ÇIKTI YİNE BUNLAR?.,
ŞİMDİ NE YAPMALI?
Uzmanlar, özellikle bahar aylarında başlayıp, yaz periyodunu izleyerek, eylül ayına kadar bu türün geçişinin devam edebileceği görüşünü savuruyor.
Bu türe karşı dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, vücudumuzu, hiç bir tenteküllerine ve başka bir tarafına değdirmemek.
Bu denizanasının herhangi bir şekilde ölüsü ile dahi temas edildiğinde, bölgenin sirke ya da amonyak ile temizlenmesi gerekmekte.
Bu tür denizanası ile temas durumunda, kesinlikle tatlı su ile vücudun temas edilen bölgesinin yıkanmaması da uzmanlarca öneliriliyor.
Eğer tatlı su ile yıkarsak, knidoblast denilen zehirli hücrelerin kapsüllerinin patlayacağını savunan uzmanlar;
"Daha fazla zehrin vücuda yayılmasına sebep oluruz. Her durumda, kişi gerekli müdahale için en yakın sağlık merkezine gitmeli. Kendi yaptığı tedaviye güvenmemeli”  uyarısını yapıyor.
Bilimsel adı; ‘chrysaora mediterranea’ın, bilinen bir diğer ismi ise   ‘maviş’ olan bu tür, oldukça şirin görülsde, özellikle Hipertansiyon hastaları için büyük risk sayılıyor.
‘rhizostoma pulma’nın oldukça tehlikeli bir denizanası türü olduğu ve Vatandaşların, Çanakkale plajlarında denize girerken, kahverengi ve mavi renkli bu şirin denizanalarından uzak durmaları çağrısında bulunna uzmanlar; " kesinlikle dokunulmamalı." çağrısına da imza attılar.
Cuma Deren