Her yıl 700 bin tona yakın hasadın yapıldığı Çanakkale Dolatesinin ilk fideleri toprakla buluştu.   Fideleri Haziran sonunda dikilen son turfanda fideleri sayesinde domates hasatı Kasım sonuna kadar sürüyor. Çanakkale2nin tescilli ürünlerinden biri olan ve ‘Domates’ denince akla ilk gelen ürünlerden biri olan Çanakkale Domatesi için çiftçiler kolları sıvadı. Yağışların çekilmesi havaların da ısınması ile Çanakkale’de fideler toprakla buluşmaya başladı. Bazıları sofralı bazıları da salçalık olmak üzere her yıl Çanakkale’de 700 bin ton domates üretimi gerçekleştiriliyor.   İlk, orta ve son turfanda olarak dikimi yapılan ilk fideler Nisan ayının başında hava koşullarının durumuna göre toprakla buluşmaya başlar. Belli aralıklar ile Temmuz ayının ortalarına hatta sonuna kadar fideler toprakla buluşmaya devam eder. Çanakkale’de yetişen domateslerin ilk hasatları Temmuz ayının ortalarında tezgahlardaki yerini alır. Bu döngüde çiftçiler Çanakkale domatesinin ilk turfanda olan fideleri 20 gün önce toprakla buluşturdu.  Çanakkale domatesine bu yıl coğrafi işaret alacaklarını ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, "Çanakkale domatesi, nefaseti, aromasıyla özel bir domates. Çanakkale domatesi yetiştiği topraklar, havasıyla birlikte mükemmel bir aromaya sahip. Bu yüzden Çanakkale domatesi üretici ve tüketici için bir önem arz ediyor. Çanakkale domatesi Biga ve kösedere üretimi başlıyor. 80 bin dekar alanda salçalık ve sofralık domates üretimi yapılıyor. Türkiye'nin yüzde 3'ünü Çanakkale domatesi üretiyor. Türkiye sıralamasında ise 6'ncı sıradayız" dedi.
Kazdağları ve Çanakkale Boğazı Rüzgarları Ayrı Bir Tat Veriyor
Domates üreticisi Şahin Ceylan, “Burada lezzetiyle, kokusuyla, doğallığıyla ünlü Çanakkale domatesi fideleri toprakla buluştu. Normalde Çanakkale domatesi Nisan ayının son haftasında ilk turfanda domatesi toprakla buluşur. Ama bu sene havaların son zamanlarda özellikle yağışlı gitmesi, toprağın tavlanmamasından dolayı Mayıs’ın 2’sinde ben ilk turfanda domates fidelerini tarlama diktim. Bundan sonra Mayıs’ın 25’inde orta turfan olmak üzere domates dikeceğim. Ve en son turfan domatesimizi Haziran’ın son haftasında arpalar, buğdaylar biçildikten sonra toprakla buluşturacağız. Çanakkale domatesinin lezzetini her zaman biliyoruz. Çanakkale domatesi, Kaz Dağları’ndan esen rüzgarla, Çanakkale Boğazı’ndan esen rüzgarın kesişmesiyle ayrı bir tat, çok ayrı bir atmosfer ve güneşin altında oluşuyor. Güneşin Çanakkale domatesimize verdiği parlaklıkla Çanakkale domatesimiz her zaman lezzeti, kokusu ve aromasıyla önde geliyor. Batak ovasında daha önceden yapılan çalışmalarda toprak yapısındaki potasyum oranının çok yüksek olduğu kanısına varılmış. Bu yüzden Çanakkale domatesinde çok koyu ve güzel bir rengi var. Bu topraklar Çanakkale domatesi içindir. Bu dikimlerden sonra Kasım ayına kadar Çanakkale domatesini gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Çanakkale domatesi, tadı, aroması ve her zaman lezzetiyle çok farklıdır” dedi.
 Çanakkale domatesinin Temmuz ayının ikinci haftasında tezgahlarda ve sofralarda yerini alacağını ifade eden Şahin Ceylan, “4 gün önce tarlamızdaki Çanakkale domatesimizin diplerini gevşettik. Aralardaki ortları öldürmek için traktörle çapa yapacağız. Daha sonra sulama, gübreleme, ilaçlama yapacağız. Bu şekilde Çanakkale domatesimizi yetiştireceğiz” diye konuştu.
Şerife Erdem