Çanakkale Savaşlarında önsözü yazılan ve 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkması ile özgürlük meşalesinin yakıldığı Türkiye Cumhuriyeti bu yıl kuruluşunun 100. Yılını yaşıyor. Bir devrin battığı yerden medeniyetler seviyesine yükselen Türkiye Cumhuriyetinde 19 Mayıs Her yıl olduğu gibi bu yıl da coşku ile kutlanacak. 19 Mayıs’ı içinde barındıran haftada gerçekleştirilen etkinliklere Gelibolu Belediyesi de katkı veriyor. Bir çok etkinliğe ev sahipliği yapan Gelibolu Belediyesi geleneksel hale getirdiği Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmalarını bu yıl da gerçekleştirdi. Bu yıl da katılımın yoğun olduğu yarışmalarda resim dalından 12, şiir dalında 17, kompozisyon dalında ise 19 eser katılım gösterdi.
 
  Kurul Seçimde Zorlandı
 
Gelibolu Belediyesi tarafından bu yıl 7.’si gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarından gençler Atatürk’ün ‘Türk milletinin istikbali, bugünkü gençlerin isabetli görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır’ sözünden yola çıkarak  ‘Gençliğin Hayallerindeki Türkiye’ teması ile eserler hazırladı. Öğrencilere Atatürk sevgisi ve Cumhuriyet bilincinin önemini vurgulamasını sağlamak, edebiyat ve resim sevgisi aşılayarak yeteneklerini özgürce ifade edebilen bireyler yetiştirmek ve onların fark edilmesini sağlamak amacı ile Liseler arası düzenlenen,  yarışmalarda 3 ayrı dalda toplan 48 eser katıldı.
 
Gelibolu Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Çoban ve Deniz Cankara, emekli Türkçe, Edebiyat ve Resim öğretmenleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirdiği öğretmenlerden oluşan seçici kurul, yarışmaya katılan öğrencilerin eserlerini değerlendirdi. Liseler arası düzenlenen yarışmada Resim alanında 12 eser yarışmada yer aldı. Seçici kurul tarafından şiir dalında yapılan değerlendirmede Gelibolu Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Hepalkaç birinci, Gelibolu Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Rümeysa Ayvalı ikinci, Gelibolu Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kader Durukan üçüncü oldu. Mansiyon ödülü ise   Gelibolu Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla Erce’ye verilecek.
 
Duygular Mısralara Döküldü
 
Yarışma kategorisien de n çok başvuru yapan dallardan biri de 17 eserle şiir dalı oldu. Vatan sevgisi, Mehmetçiğin zaferi ve yenilmez Türk Ordusunun tema edildiği duygular mısralara döküldü.  Şiir dalında başvurusu yapılan 17 eser için değerlendirme yapan  seçici kurul   Gelibolu Fen Lisesi öğrencisi Ece Çetin’in kaleminden çıkan ‘Emanetiniz Bendedir, Güveniyorum Kendime’ eseri birinci oldu. Gelibolu Fen Lisesi öğrencisi Muhammed Yuşa Akın’ın ‘Bir Türkiye Var Aklımda’ şiiri ikinci seçildi. Gelibolu Anadolu Lisesi öğrencisi Burak Deniz Uz ise ‘İlkeleriyle Geleceğe Koşan Gençlik’ eseri Üçüncülüğe layık görüldü. Şiir dalındaki mansiyon ödülü ise Gelibolu Armatör Yakup Aksoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Şevval Melis Duran’ın ‘Aydınlık Ufuklara’ eserine verildi.
 
 Kompozisyon kategorisinde ise Gelibolu Anadolu Lisesi öğrencisi Yağmur Taşdeniz’in ‘Geleceğe Bakan Hayaller’ eseri birinci, Gelibolu Fen Lisesi öğrencisi Yağız Arıcan’ın ‘Hayal Ettiğim Bir Türkiye Var’ eseri ikinci,    Gelibolu Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi  Asena Özel ‘Emanetimiz Cumhuriyet’ eseri ile üçüncü oldu. Kompozisyon dalında verilen Mansiyon ödülü ise  Gelibolu Fen Lisesi öğrencisi  Mehmet Efe Demirel’in ‘Mustafa Kemal Gibi’ adlı eserine verildi.
 
Resim, Şiir ve Kompozisyon alanlarından toplam 48 eserin yer aldığı yarışmada dereceye giren öğrencilerin ödülleri ise  düzenlenen törenle verilecek.
 
Şerife Erdem