"DARDANOS ANTİK TİYATROSU; KENDİNİ DAHA FAZLA GİZLEYEMEDİ"
Sosyal medyasından, rastladığı binlerce yıllık izlerden söz edip, kamuoyunu bilgilendiren Prf. Dr. Doğan Perincek;; "Fay avı hazırlığı sırasında, zaten var olanı gördüm.  Bir taş ile iki kuş vurdum" şeklinde konuştu.
-------------------------------------------
Çanakkale' ye Bir ilk Daha
DEPREM DEDE KEŞFETTİ
-------------------------------------------
Çanakkalelilerin, 'Depqrem Dede' diye isimlendirdiği Bilim adamı, Fay hatlarının izinsi sürer iken, Arkeolojik Keşfe imza attı.
ÇOMÜ' den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, fay avı hazıılğı yapıtğ ısırada, var olanı fark etti. Araştırınca, kalıntıların bir tiyatroya ait olduğunu belirledi.
Fay avı hazılıkları sırasındaki Arkeolojik keşfini, sosyal medyasından duyuran 'Deprem dede'; "Google görüntüsünde fark ettim. Diğer bir deyişle bir taşla iki kuş vurduk (bu terim mecazi manada kullanılmıştır. Aslında hiç sevmediğim bir deyiş)" vurgusu yaptı.
Medeniyetler beşiği Çanakkale'nin, Merkez ilçe sınırları içinde kalan 'Dardanos Antik Kenti' nin tiyatrosunun görünür bir yerde oluşu, keşiften haberdar olan herkes de şaşkınlık yarattı.
Perincçek hoca, "Bu güne kadar görememişiz. Oysaki, ap açık ortada imiş.Şanslıyım; tiyatronun yerini; fay avı hazırlığı sırasında Google görüntüsünde fark ettim." dedi.
Diğer bir deyişle bir taşla iki kuş vurduğuna dikkat çeken Prof. Dr. perinçek; "Bu terimi mecazi manada kullandım. Aslında hiç sevmediğim bir deyiştir" diye de ekledi.
Tiyatronun yerini sonraki haftalarda ziyaret ettiğine ve varlığından emin oldunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Doğan Perinçek;
"Özetleyecek olursam, bir bilenden destek almak için alanı arkeolog Candan Kozanlı  ile birlikte tekrar ziyaret edip gözlem yaptık.
Tiyatro alanına deniz tarafından bakıldığında konkav topografik yapısı hemen kendini belli etmekte. Kalıntılar, 'Ben buradayım' dese de, bu güne değin görmemişiz..
Tiyatro alanından, boğaz yönünde bakıldığında ise tiyatro kendini yönü ve manzarası ile net bir şekilde belli ediyor.
Deniz kıyısında kurulu tüm tiyatrolarda olduğu gibi, Dardanos tiyatrosunun da sahne tarafı denize bakıyor.
Manzara muhteşem. Seyirci sahne ile boğazı aynı yöne baktığında görebilmekte.
Maalesef tiyatronun basamaklarını oluşturan kısım, yani  basamaklar önemli oranda yağmalandığı için, bölgede zaman içinde greçekleşen  kazılarda,  basamağı oluşturan taşların bulunması oldukça zorlaşmış.
Diyebiliriz ki, alandaki hayvan barınakları duvarlarında ve zeminde gözlenen az sayıdaki köşeli bloklar , bu tiyatroya ait.  Zaten kayıt altına alınmışylar. Bunu da, taşlara verilen numalardan anlıyoruz.
Ayrıca, bölgede bulunan yaklaşık 3m çapındaki su kuyusu duvarlarındaki kireçtaşı blokları  da bence tiyatroya ait olmalı. Söz konusu su kuyusu, uşu günlerde  kullanım dışı, an itibarıyla çöplük görevini yaptığı gözlenebilir." ifadelerini kullandı.
DARDANOS...
Günümüzde de Dardanos ismiyle özdeşleşen mevkii; Çanakkale’ye en yakın sayfiye mekanlarına ev sahipliği yapıyor.
Dardanos, yerli kadar yabıncı turistlerinde ilgi gösterdiği bu bölgenin, M.Ö. 2000 yıldan önceden izler taşıyor.
36 mil uzunluğundaki Çanakkale Boğazı’nın, Ege yönünden girişine bakan,  hâkim bir tepe üzerine inşa edilmiş bir Antik kent.
Uzmanlar, coğrafi konumunun elverişli özelliğina bağlı olarak, kentin  liman şehri olarak Kral Dardanos tarafından kurulduğundan nerede ise hem fikirler.
Cuma Deren