Kahramanmaraş’ın ardından Hataya geçen Mobil Aşevi ekibi ile birlikte bölgede bulunan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, bölgedeki gözlemlerini aktardı. Fırsat buldukça Depremin vurduğu bölgeleri ziyaret eden Belediye Başkanı Yılmaz, Antakya’da ayakta sağlam binaların kalmadığını binalarla birlikte insanların bile kentte kalamadığını belirterek, bölgenin  çok şeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Başkan Yılmaz “Bugün  Antakya'yı da tamamen gezdikten sonra bir tane sağlam ev kalmamış, Antakya'da insan kalmamış daha doğrusu.  onun için bu bölgenin çok şeye ihtiyacı var” dedi.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremde ülkemiz asrın felaketini yaşamıştı. 50 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği ve 11 ili vuran depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Kahramanmaraş ve Hatay illerinde depremin ilk gününden beri çalışmalar gerçekleştiren ve bölgedeki vatandaşlara destek olan Lapseki Belediyesi, Ramazan ayında da  desteklerini sürdürmeye devam ediyor.  Ramazan’ın ilk gününden beri ‘Gönlümüz Bir, İftar Sofralarımız Bir’  sloganı ile  deprem Bölgesinde olan Lapseki Belediyesi Mobil Mutfağı, önce Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesinde  şimdi de Hatay’ın Payas İlçesinde Vatandaşlar iftar veriyor.  Bölgeye verilen destekler, Lapseki Belediyesinin bölgedeki faaliyetleri ve gözlemleri ile ilgili bilgiler veren  Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, bölgede çok büyük bir acının yaşandığını belirterek, desteklerin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Yılmaz “Buradaki acılar gerçekten çok büyük. Bölgenin çok büyük acıları var.  Antakya'yı dolaştık, Kırıkhan'ı dolaştık. Gerçekten çok büyük acılar var. Biz cuma günü  bölgeye geldik.  Daha önce de bu bölgede personelimizle beraber birçok hizmet verdik. Bunun yanında seyyar aşevimizle   görevli arkadaşlarımız Kahramanmaraş’ta depremzedelere bir ay yemek çıkartmışlardı. Sonrasında Lapseki'ye döndüler. Bir 10 günlük dinlenme sonunda da Cuma günü itibariyle tekrar 20 kişilik ekibimizle beraber bölgeye geri geldik. Kahramanmaraş’ta daha önce yemek yaptığımız yerdeki okula yerleştik.  bir gün kültür merkezinde bir günde Ziya Gökalp ilköğretim okulunda iki gün orada iftar programı yaptık. Bu sabah itibarıyla da  Hatay'a geldik. Hatay'ın Payas ilçesindeyiz şu anda. Bize spor salonunu tahsis ettiler. Spor salonunun yanında aşevimizi tekrar kurduk ve arkadaşlarımız bir taraftan artık son hazırlıklarını yapıyorlar. Akşama yaklaşık olarak 3 bin kişilik  yemek çıkartıyoruz” dedi.
Tek Amacımız Buradaki İnsanlara Yardım Edebilmek
Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, 5 gün boyunca Payas İlçesinde vatandaşlara hizmet edeceklerini ve iftarların hazırlanmasında destek olacaklarını belirttiği açıklamasında “ Aşevimizin kapasitesi 3 bin kişilik.  Etrafımızda 2 tane  çadır kent var. Bu çadır kentlere ve bir tane de köye yemek götürerek dağıtacağız. İnsanlar çadır kentlerde kaldıkları için tabldotla yemek almıyorlar. Kapları var, kaplarıyla sıraya giriyorlar ve  yemeklerini buradan alıp çadırlarına götürüp kendi çadırda yiyorlar.   Belediye Başkanı ve Kaymakam da katılacağı  bir iftar programını hep beraber gerçekleştireceğiz. 3 günde burada kalacağız. Niyetimiz ise şimdilik 5 gün buradaki depremzedelere iftar yemeğe verebilmek. Amacımız buradaki insanlara yardım edebilmek, destek olabilmek. Onun için personelimizle beraber Lapseki Belediyesi olarak, Lapseki halkının bize verdiği desteklerle birlikte burada  iftar programı gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
Her Şeyi Düşünerek Geldik
Lojistik desteği ve malzeme temini ile ilgili de bilgiler veren Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Aşevi için gerekli tüm malzemeleri Lapseki’de tamamlayarak her şeyi hazır ettikten sonra geldiklerini dile getirdiği açıklamasında ise “Şu anda burada üç tane aracımız var. Bir 2 tane kamyonumuz, 1 tane de normal personeli taşıyan minibüsümüz var. Bizim aşçılarımız artık bu konuda çok tecrübeliler. Biz bölgede  ne gerekiyorsa onları  Lapseki’de hazırladılar ve ir haftalık olarak tahimn ettiğimiz hazırlığımızı yaptık öyle yola çıktık. Etimizle, bakliyatımızla, tuzumuzla, biberimizle yani ne gerekiyorsa aşevinde ne ihtiyaç varsa arkadaşlarımız Lapseki’de hazırlamıştı. 2 gündür Kahramanmaraş'ta 3 bin kişilik yemek çıkartıyoruz ve hiçbir sorun olmadı.  Bu akşamki menüde de beş çeşit yemeğimiz var” dedi.
İnsanların Bile Kalmadığı Bölgelerde Çok Şeye İhtiyaç Var
Aşevinin kurulduğu Hatay’da gözlemlerini de aktaran Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Özellikle Antakya’da sağlam evlerin  hetta insanların bile kalmadığını belirterek, bölgede çok şeye ihtiyaç olduğunu da ekleyerek “Kahramanmaraş okulun yanındaki depremzeden duvarı yıkılmış, bizim arkadaşlar da  bu işleri biliyorlar. Çünkü kalabalık bir grupla geldik buraya. Hem aşçılarımız burada, hem de  diğer işlere yardım edecek ekiplerle geldik. Az önce bütün arkadaşlarımız, bayanlarımız, erkeklerimiz hepsi bir olup yemek için  patates soyuyorlardı. Buradaki insanların çok şeye ihtiyacı var. Daha önce de söyledik. Buradaki insanlar çok mağdurlar. Hele hele bugün  Antakya'yı da tamamen gezdikten sonra bir tane sağlam ev kalmamış, Antakya'da insan kalmamış daha doğrusu.  onun için bu bölgenin çok şeye ihtiyacı var. Bu bölgeye desteklerimiz devam etmeli. Bu kolay kaldırılabilecek veya kısa zamanda bitebilecek bir ekonu değil. Bu uzun sürecek. Bunun için hem sivil toplum kuruluşlarımız, hem devletimiz, milletimiz, kamu kuruluşları, belediyeler, STK'lar, hepimiz buralara destek olmak mecburiyetindeyiz.  Görüyoruz devletimiz burada. Bütün STK'lar burada, dernekler burada, belediyeler burada,  Kamu kurumları burada.  Ama bu kısa sürede bitecek bir konu değil. Bu epey uzun sürecek gibi görünüyor. Çünkü evler kalmamış. Şimdi çadır kentler kuruluyor. Görüyoruz hızlı bir şekilde konteyner kentler kuruluyor. İnsanlar konteyner kentlere geçecekler. Belki onlarda  uzun süre belki bir sene belki biraz daha uzun bir süre yaşamak zorunda kalacaklar. Onun için bu bölgenin çok şeye ihtiyacı var. Hep birlikte bu bölgenin elinden Tutacağız. Elimizden de ne geliyorsa onu yapacağız” dedi. 
 
Cuma Deren