Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği dünyanın en güzel Açıkhava müzelerinden biri olan Gelibolu Tarihi yarımadada 18 Mart Törenleri sonrası ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Bir süredir kapalı olan ve Cumhuriyetin 100. Yılına hazırlanan Şehitler abidesi de adeta ziyaretçi akınına uğradı.

Mehmetçiğin şanlı zaferi ile sonuçlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözünün yazıldığı Çanakkale’ye ziyaretçiler yurdun ve dünyanın dört bir yanından  gelmeye devam ediyor. Cumhuriyetin 100. Yılına hazırlanmak için bir süredir kapalı olan Şehitler Abidesi, 18 Mart Törenlerinde yeniden ziyaretlere açıldı. Tur Operatörleri, Balediye başkanlarının organizasyonları başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinden her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği tarihi alan, bu günlerde yine yoğunluk yaşıyor. Binlerce kişi ecdadı yad etmek için geldiği Çanakkale’de Tarihi Gelibolu yarımadasını, şehitlikleri ve Şehitler Abidesi başta olmak üzere anıtları görmeden geri dönemiyor.

 Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için alt ve üstyapı düzenlemeleri yapılmıştı. Çalışmalar çerçevesinde Şehitler Abidesi'nin çevresine Türk bayrağını simgeleyen kırmızı ve beyaz renkte 7 bin şakayık, 2 bin gül ve 1500 taflan dikildi. Süs bitkisi ve ağaçlarla alanın güzelleştirilmesi çalışmalarında binlerce lale, sümbül, servi, erguvan, manolya, ladin, ardıç, porsuk, lavanta, lavantin, gaura, kamelya ve açelya da dikildi. Şehitler Abidesi ve Morto Koyu'ndaki helikopter pistlerinin etrafında iniş ve kalkışlarda tehlikeleri önlemek için örtü temizliği, Abide'ye ulaşan alternatif yollarda da yol kenarı temizliği gerçekleştirildi.
Cuma Deren