Çanakkale Müftülüğünün sosyal medya vaazları programı kapsamında bu hafta  Bozcaada Müftüsü İsrafil Demirhan, içinde bulunduğumuz ramazan ayı ve oruç  ile ilgili  bilgiler verdi.
Bakara Suresi 185’nci ayeti kerimede “Ramazan ayı ki o ayda Kur'an indirilmiştir veya indirilmeye başlanmıştır. İnsanlara hidayet olan insanlara rehber olan Kur'an indirilmiştir. İnsanlara doğruyu ve yanlışı birbirinden ayırma yetisi, bilinci, feraseti veren Kur'an indirilmiştir. Öyleyse kim bu aya ulaşırsa o ayı oruçlu geçirsen, o zaman dilimini, o kıymetli zaman dilimini oruçlu geçirsin buyruluyor” şeklinde ifade edildiğini hatırlatan Müftü Emirhan, Kur'an'ın indirildiği, indirilmeye başlandığıyla ilgili bir de Kadir Suresi olduğunu ifade ederek Ramazan ayında Kadir Gecesi de olduğunu anımsattı.
Kuran’ı Kerim Bu Ayda İndirilmeye Başlanmıştı
Kuran’ın indiği bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinin Ramazan Ayının içinde yer aldığını da hatırlatan Bozcaada Müftüsü İsrafil Demirhan, bu nedenle ramazan ayının daha kıymetli olduğunu belirterek “Kur'an'ın Ramazan ayında indirilmeye başlandığını, Kadir Gecesi'nde indirildiğini, indirilmeye başlandığını anlıyoruz. Dolayısıyla bu zaman dilimlerine önem verilmesine sebep olan Kuran'ın bu ayda, Ramazan ayında ve Kadir Gecesi gecesinde indirilmiş olmasıdır. Yani Ramazan ayı kıymetlidir. Çünkü Ramazan ayında Kur'an indirilmiştir. Kur'an indirilmeye başlanmıştır. Vahiy, nazil olmaya başlanmıştır. Kadir Gecesi kıymetlidir. Bin aydan daha hayırlı olacak derecede kıymetlidir, değerlidir. Çünkü Kadir Gecesi'nde Kur'an indirilmeye  başlanmıştır. Kadir Gecesi'nin kıymeti bin aydan daha fazla olan kıymeti de Kur'an nüzulü sebebiyledir. Ramazan ayını kıymeti de Kuran'ın nüzulü sebebiyledir” dedi.
Kuran’ı Kerim’i Anlama Gayretinde Olmamız Gerek
Bozcaada Müftüsü İsrafil Demirhan şöyle devam etti; “Bu zaman dilimlerine bu önemi kazandıran, bu kıymeti, bu değeri kazandıran Kur'an, kendisine tabi olan, kendisine kulak veren kendisine göre hayatını tanzim eden insanların da değerini yükseltecektir. Kuran'a tabi olmamız, Kuran'ı anlamamız vesilesiyle, anladığımız seviyede olabilir. Bunun için de bu Ramazan ayını, bu kıymetli zaman birimlerini, fırsat bilerek Kur'an'ı bir nebze olsun anlayabilme, anlama gayretinde olmamız gerekir. Tabi ki mukabelelerimizi okuyacağız. Mukabelelerimizi takip edeceğiz ve günlük olarak okuduğu veya dinlediğiniz cüzün birkaç ayeti kerimesine göz gezdirmemizde fayda vardır, Kuran'ı anlama gayreti olarak. Isra suresi dokuzuncu ayeti kerimede de bu Kur'an kendine tabi olanları en doğru yola ulaştırır. Ve ameli salih kimseleri de büyük bir mükafatla, büyük bir karşılıkla, büyük bir ecirle müjdeler ve buyruluyor. Kuran kendisine tabi olanları en doğru yola ulaştırır ve Bakara suresinde okuduğumuz ayeti kerimede değerli kardeşlerim; en doğru yola ulaştırırken de doğruyla yanlışı birbirinden ayırt edecek, ayırt etmemize vesile olacak alametleri, işaretleri de bizlere verir. Dolayısıyla Kuran  insanlara dünya ve ahiret saadetine ulaşan bir güzergah çizer diyebiliriz. Bir rota çizer diyebiliriz. Ve bu rotada da yanlış sapakları, doğru sapakları birbirinden ayırt edebileceğimiz alametleri, işaretleri bizlere, Müslümanlara sunar diyebiliriz” dedi.
 Bozcaada Müftüsü İsrafil Demirhan,  Peygamberimi’in ramazan ile ilgili söylediği sözlere de yer verdiği konuşmasında “Hz Peygamberimizin Ramazan ayıyla, oruçla ilgili ‘Bir kimse boş sözleri, yalan dolanı ve boş işleri, lüzumsuz işleri ne kendisine ne diğer insanlara bir faydası dokunmayacak işleri bırakmadığı sürece Allah'ın o kimsenin aç ve susuz kalmasına ihtiyacı yoktur’ demiştir. Bu ifadelerden anlıyoruz ki oruç tutmaktan maksat, sabahtan akşama kadar aç ve susuz kalmamız değildir. Oruç tutmamız yemeden, içmeden uzak durduğumuz gibi yalandan, dolandan, sahtekarlıktan, düzenbazlıktan, boş işlerden insanlara kendimize, diğer insanlara, hayvanlara faydası olmayacak, faydası dokunmayacak bütün işlere karşı da kendimizi tutmamızdır oruç.  Bir diğer hadisi şerifte Hazreti Peygamber şöyle buyuruyor; ‘Kim imanlı bir şekilde Allah'a inanarak ve karşılığını, mükafatını yalnız Allah'tan bekleyerek Ramazan ayında oruç tutarsa, Ramazan ayını oruçlu geçirirse önceki günahları bağışlanır’. Bu Ramazan ayı inşallah, önceki günahlarımızın affına, mağfiretine vesile olsun. Cenabıhak cümlemize, dünyada ve ahirette iyilikler, güzellikler ihsan eylesin. Yakın zamanda büyük bir deprem afeti yaşadık. Bu afette de vefat eden kardeşlerimize Cenabıhak rahmetiyle, mağfiretiyle muamele eylesin. Geride kalanlara sabırlar, dayanma gücü ihsan eylesin. Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun. Cenabıhak oruçlarımızı, mukabelelerimizi, teravihlerimizi, dergahı izzetinde kabul eylesin. Cümle geçmişlerimize rahmet eylesin.”
Şerife Erdem