Kendine has aroması, topraktan aldığı tadı ile Çanakkale’nin tescilli lezzetlerinden biri olan domates fideleri Biga Ovasında toprakla buluştu.

Çanakkale'de her yıl bir kısmı sofralık bir kısmı da salçalık olmak üzere 80 ile 100 bin dönüm arasındaki araziye, domates dikimi yapılıyor. Yılda 500 ile 700 bin ton arasında domates üretiliyor. Çanakkale domatesi denince akla ilk Kumkale Ovası gelse de üretimin en çok yapıldığı yerlerden bir tanesi de Biga Ovası.  Ünü Çanakkale dışında da bilinen Çanakkale Domatesi  aromasını, kokusunu ve görüntüsünü Kaz Dağları ile Çanakkale Boğazı'ndan esen rüzgarlara ve potasyum oranı yüksek topraklara borçlu. Bu topraklarda her yıl yetiştirilen tonlarca domatesin ilk fideleri de toprakla buluştı.

Biga’lı çiftçiler önceden hazırladıkları arazilerine ilk dikimleri gerçekleştirdiler.  Biga domatesi dendiğinde ilk akla gelen köylerin başında gelen Gerlengeç  Köyünde domates fideleri toprak ile buluştu. Domates yetiştiricisi köy muhtarı Mehmet Durmaz, ilk domates fidelerinin toprakla buluştuğunu belirterek, “Bugün örtü altı domates ekimine başladık” . Ekimi yapılan ilk fidelerin Haziran ayında ilk hasat edilmesi planlanıyor.  
Burcu Erdal