Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Mart Ayı Olağan Meclis ve İlk Ortak Komite Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Meclis Başkanı Osman Okyay, ulusal ve uluslararası kurumların verilerine dayanarak, depremin maddi ve manevi etkilerine değerlendirdi. Okyay “Depremlerin 5 yıllık kalkınma döneminde 150 milyar dolarlık maliyet yaratmasını bekliyor. Gerçekte bu faturanın ne tutarda gerçekleşeceğini, hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Ancak ilk etapta şöyle bir gerçek var ki, depremin faturasını bugünden itibaren yaşamaya başlayacağız” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Mart Ayı Olağan Meclis ve İlk Ortak Komite Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.  Toplantının ilk konuşmasını  yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman, oda faaliyetleri hakkında bilgiler vererek hem dış ticaret istatistikleri hem de Oda bünyesinde hayata geçirilen GES ile ilgili bilgiler verdi. Kahraman, enerjinin %31’ini kendileri ürettiğini dile getirerek “ Kalkınmanın, dış ticaret açığımızın kapatılmasının yolu her zaman vurguladığımız gibi üretim ve ihracatımızı artırmaktan geçiyor. Şubat ayı dış ticaret verilerine baktığımızda geçen yılın aynı ayına göre; İhracatımızın  %6,4 oranında azalarak 18 milyar 638 milyon dolar, İthalatımızın ise %10,6 oranında artarak 30 milyar 833 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz.  İhracatımız Ocak ayında % 5,3 artış göstermişti. Ülkemizin toplam ihracatının yüzde 10,9’unu oluşturan 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinin ihracatımız üzerinde aşağı yönlü etkisi olduğunu görüyoruz.  En kısa zamanda yeniden artış rakamlarını paylaşmayı ümit ediyoruz. Güneş enerji sistemimiz de 20 Şubat itibariyle devreye girdi. Mart başından baktığımızda 16 günlük tüketimimizin % 31,5’luk kısmını kendi üretimimizden karşılıyoruz diyebiliriz” dedi.
Havaalanındaki Taksi Sorununun Çözümü İçin Çalışmalara Başladık
Gündemden sonra Ortak Komite toplantısında   Meclis ve Komite Üyeleri de söz aldı.  Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Turgay Kılıç, Havaalanındaki taksicilerin yolcu alım sıkıntısına değindiği açıklamasında “Komitemizde bir konu görüşüldü. Komitemizdeki Meclis üyelerimiz ve ilgili kişilerle istişarelerde bulunduk. Havaalanında taksilerimizin giriş kapısının dışında beklediklerini öğrendik. İlimize gelen misafirlerimiz taksiye alanın dışına çıkarak ulaşıyormuş. Bunu bir sıkıntı olarak görüyoruz. Bu sorunun çözümü için de hızlı bir karar aldık. Hafta içinde taksilerin içeriden kalkması için bir çalışma yapacağız Şoförler Odası Başkanı ve Havaalanı Müdürümüz ile görüşerek. Gerekli idari kurumlardan da destek alacağız.”
  Depremin Faturasını Bugünden Yaşamaya Başlayacağız
Mart ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay,  konuşmasına Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin hem maddi hem manevi olarak yarattığı hasara değindi. Depremin Maddi hasarı ile ilgili yapılan araştırmaları hatırlatan Meclis Başkanı Okyay “ Bu deprem felaketinin ülkemizde bıraktığı derin iz, uzun yıllar boyunca silinmeyecek. Toplumsal boyutunun yanı sıra konunun bir de ekonomik boyutu var. TÜRKONFED, ekonominin 84 milyar doları aşan bir mali hasar yaşayacağı tahmininde bulunuyor. Dünya Bankası ise depremlerin 34,2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açtığını ve yeniden inşa maliyetleri bu rakamın iki katına çıkabileceğini söylüyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı - TEPAV ise daha karamsar, depremlerin 5 yıllık kalkınma döneminde 150 milyar dolarlık maliyet yaratmasını bekliyor. Gerçekte bu faturanın ne tutarda gerçekleşeceğini, hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Ancak ilk etapta şöyle bir gerçek var ki, depremin faturasını bugünden itibaren yaşamaya başlayacağız” dedi.
Depremin Etkileri Enflasyona Yansıyacak
Meclis Başkanı Osman Okyay, depremin yıkıcı etkisinin ekonımiye olan katkılarına da değinerek, yaşanan depremlerin enflasyonu ve fiyatları arttırıcı yönden etkileyeceğini dile getirerek “Öncelikle enflasyonun yükselmesi kaçınılmaz. Zaten bildiğiniz gibi ülkemizde son dönemde enflasyonist bir ortam vardı. Ocak 2023 itibarıyla 12 aylık enflasyon oranı yüzde 57,68 idi. 2023 yılında enflasyonun, baz etkisiyle düşüşe geçeceği tahmin ediliyordu. Ancak şimdi, yapılacak harcamalar, milyarlarca dolar düzeyindeki üretim kaybı gibi nedenler, maalesef fiyatları artırıcı yönde etki yapacak. Bununla birlikte depremler nedeniyle ekonomik büyümenin de 1-2 puan aşağı çekileceği öngörülüyor. Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 5,6 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Son çeyrekteki büyüme oranı yüzde 3,5 oldu. Bu büyümenin devam etmesi beklenirken şartlar değişti. Örneğin, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, son raporunda deprem felaketinin Türkiye'nin kısa vadeli ekonomik koşullarında etkili olmasının muhtemel olduğuna işaret etti. Fitch’e göre Türkiye ekonomisi, bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl ise yüzde 3 büyüyecek. Kurumun daha önceki büyüme beklentisi, her iki yıl için de yüzde 2,9 düzeyindeydi” dedi.  
 Yaraları Sarmak İçin Birbirimize Sarılıyoruz
Okyay “Şubattan bu yana yaşadığımız üzücü gelişmeler bir yana, aslında bu yıla büyük heyecanla başlamıştık. Cumhuriyetimizin 100. Yılını büyük coşkuyla kutlayacaktık. Ne yazık ki, deprem, hayatını kaybedenler, yuvası yıkılanlar derken bu heyecanımız kesintiye uğradı. Şimdi Cumhuriyetimizin 100. Yılında, ülkemizi derinden sarsan bu felaketin yaralarını sarmak için birbirimize sarılıyoruz. Bunu yaparken de bir asır öncesinde, Çanakkale ruhundan ilham alıyoruz. Milletimizi tarihi bir zafere götüren ve Cumhuriyeti ilan eden birliktelik, dayanışma ruhu, mücadele, bugün de en büyük ilham kaynağımız” dedi.
 Olası Depreme kendimizi Hazırlamalıyız
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer “Geçtiğimiz meclis toplantısında, Odamız ile birlikte deprem konusunda Çanakkale için neler yapabiliriz, nasıl aksiyon alabiliriz diye konuşmuştuk. Bu çerçevede özellikle afet sonrasındaki ilk 72 saatin ne derece önemli olduğunu ifade etmiştik. Ben bir AKUT gönüllüsü ve bölgeye giden biri olarak söyleyebilirim ki, İlimizi etkileyecek olası bir felaket durumunda çevredeki iller de etkileneceğinden yardımların gelmesi bir zaman alabilir. Bölgemizin kendi becerisini bu anlamda geliştirmesi de kayıpların en aza indirilmesinde çok önemli bir durum arz etmektedir. Bu sebeple Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak binlerce üye iş yerimizin de dahil olacağı bir ‘Afet Komisyonu’ oluşturulması konusunu gündeme almıştık. Bu fikri burada hep birlikte tartışalım ve önerileri de alalım istedik” dedi.  Armağan Aydeğer’in  ÇTSO Afet Koordinasyon Komisyonu sunumundan sonra komisyonda yer alacak isimler önerildi ve onaylandı.
 
Burcu Erdal