CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada iktidarın depremzedelere yönelik vaatlerini ağır bir dille eleştirerek, “Cek ve cak’la biten vaatlerle bu işler yürümüyor. Hem deprem bölgesindeki hem de Türkiye’nin dört bir tarafına gitmek zorunda kalan depremzedelerimizden öğreniyoruz ki vatandaşlarımızın yüzde 80’i henüz bu yardımlara ulaşamadılar” diye konuştu.
 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İYİ Parti’nin depremzedelere ödeneceği vaat edilen destek yardımlarına ilişkin Meclis’te Genel Görüşme açılması için verdiği önergede CHP Grubu adına yaptığı konuşmada, iktidarın vaatlerini eleştirdi. Özgür Ceylan, ulusumuzun çok ağır bir deprem yaşadığını ifade ederken, depremin birinci günü Osmaniye’ye ulaştığını belirterek, “Osmaniye’de karşılaştığım manzara tam bir kaos haliydi. Evi barkı yıkılan insanların yardım çığlıkları, kendini can havliyle dışarı atabilen ve kurtulan vatandaşlarımızın el yordamıyla enkaz altındaki eşine dostuna ulaşma çabasına ve çaresizce haykırışlarına tanıklık ettim” dedi. Depremin ikinci günü de Kahramanmaraş’a geçtiğini ifade eden Özgür Ceylan, aradan geçen 37 günlük zaman zarfında yaklaşık 20 gün süreyle Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Malatya’da bulunduğunu belirtirken, “İnsanımızın cenazesini kefensiz defnedişine de tanık oldum, çaresizlikten haykırışlarına da.  Bir tanıklığım da tek adam rejiminin bütün hücrelerine kadar, koca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni felç ettiğine dairdi maalesef. Deprem bölgesindeki yurttaşlarımız bu tanıklığın bedelini canlarıyla ödediler” diye konuştu.
 
ÇANAKKALE’DE 7 BİN 123 DEPREMZEDE
CHP’li Özgür Ceylan depremin üzerinden 37 gün geçtiğini ve yaraların hızla sarılması gerektiğini belirtirken, “Depremden etkilenen her haneye 10 bin TL ödenecekti, oturulamaz haldeki binalarda ikamet edenlere 15 bin lira taşınma yardımı yapılacaktı, hayatını kaybedenlerin yakınlarına 100 bin lira ödenecekti, konteyner kentler dışında kalacak ev sahiplerine 5 bin, kiracı olanlara da 3 bin lira kira yardımı yapılacaktı, ailelerini deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçlarıyla götürenlerin yakıt masrafı karşılanacaktı. Cek ve cak’la biten vaatlerle bu işler yürümüyor. Hem deprem bölgesindeki hem de Türkiye’nin dört bir tarafına gitmek zorunda kalan depremzedelerimizden öğreniyoruz ki vatandaşlarımızın yüzde 80’i henüz bu yardımlara ulaşamadılar” diye konuştu.
 
Özgür Ceylan, bu kapsamda Çanakkale’de 7 bin 123 depremzedenin bulunduğunu belirtirken, “Ne zaman ödenecek bu yardımlar? Hesabına destek ödemeleri yatanla yatmayan arasındaki kriteriniz nedir? Allah aşkına bir işi de düzgün bir şekilde yapamayacak mısınız? Yakınlarını kaybeden aileler de bahsi geçen yardımlar ailede hangi bireyin hesabına yatırılıyor? Henüz veraset ilamı çıkaramamış olan binlerce insan mağdur. Bunu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?” diye sordu.
 
“SALGIN HASTALIK RİSKİ HER GÜN ARTMAKTA”
Ceylan, hâlâ deprem bölgesindeki yurttaşların çadır, konteyner, duş, tuvalet gibi temel gereksinimlerinde eksiklerin devam ettiğini ileri sürerken, “Salgın hastalık riski her gün artmakta. Hal böyleyken birileri yangından mal kaçırırcasına konut ihalesi telaşındalar. Henüz zemin etütleri dahi yapılamamışken, hangi yandaşa nasıl ihale veririm telaşı başlamış. Gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum” diye konuşarak tepkisini dile getirirken, CHP adına İyi Parti’nin Genel Görüşme önergesine destek verdikleri açıkladı. Önerge Ak Parti ve MHP oyları ile reddedildi.
 
Haber Merkezi