1915’te Çanakkale’de büyük bir destan yazan Mehmetçik, kurtuluş savaşının ateşini de fitillemiş ve Türkiye Cumhuriyetinin ön sözünü yazmıştı. 1. Dünya savaşından sonra  Anadolu’yu parça parça işgal eden itilaf devletlerine karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde Türk ordusu ve Türk milleri tarihi bir zafer kazanarak düşmanı İzmir’de denize dökmüştü. Türkiye Büyük Millet Meclisi bütün bu kahramanlıkları dile getirecek bir ulusal marşı için arayıştaydı. Çanakkale Cephesi için yazdığı şiiri ile dillere dolanan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Türk Milletinin  ulusal Marşına dönüşecek İstiklal Marşını yazdı ve bu marş 12 Mayıs 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul görerek ulusal marş ilan edildi.  İstiklal Marşının Kabul edilişinin 102. Yıldönümü dolayısı ile ilk merkezlerin yanı sıra İlçelerde de çeşitli programlarla kutlandı.  Bayramiç, Lapseki , Gelibolu, Bozcaada, Eceabat, Ayvacık, Gökçeada,  Yenice, Ezine ve Biga İlçelerinde programlar düzenlendi.
Çanakkale’nin en  kalabalık İlçesi Biga’da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, İlçe Emniyet Müdürü Emre Bolat, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hüseyin Servi, okul müdürleri, öğretmen, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşı ile başlayan program ödül töreni ile devam etti. İlçeden resim şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam Erdinç Dolu, Biga Belediyse Başkanı Bülent Erdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş tarafından ödülleri verildi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kampüs koleji Müdürü Hasan Hüseyin Sargın yaptı. Sargın, “Mehmet Akif Ersoy'u anlamak ve anlatmak için bir aradayız. İstiklal Marşı şairimiz Akif'in yazdığı milletimizin onurlu mücadelesini ve bağımsızlığını kullanan ve ateşleyen İstiklal Marşı Marşımızın Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün de bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 102. yılında cumhuriyetimiz dimdik ayaktadır hepsinin ruhları şad olsun. Akif'i sınırlı zamanlara sığdırmak zor olsa da bu kısa sürede bunu başarmaya çalışacağız İstiklal Marşı'mızın şairi Mehmet Akif Ersoy kendisinin Vatanına milletine adamış vatanını dini milletini her şeyini her şeyden üstün tuttuğunu gerek yaşantısından gerekse eserlerinde göstermiş bir şahsiyettir. Milletin geleceği gençlerinde bu şuurda yetişmesini istemiştir, En sıkıntılı olduğu dönemde ödülü kabul etmeyen zaman zaman arkadaşının muşamba pardösüsünü ödünç giyen Akif'i, istiklal Marşı'nın kabulünün 102 yılında rahmet ve minnetle anıyoruz ruhu şad olsun.” dedi.
Ayvacık’ta Minikler Şiir Okudu
12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma  programı Ayvacık Fen  Lisesi Konferans Salonunda düzenlendi. Programa İlçe Kaymakamı İlker Eker, Garnizon Komutanı Hava Savunma Yarbay Fatih Şahin Belediye Başkan. V. Nazmi Özkan, Kurum Amirleri, İl Genel Meclis Üyeleri, Siyasi parti temsilcileri, Muhtarlarımız , Okul Müdürleri, Öğretmenlerimiz, veliler ve öğrenciler katıldı. Program, Milli Eğitim Müdürü Harun Çetin günün anlam ve önemiyle ilgili yaptığı konuşma ile başladı.  Konuşmaların ardından programa geçildi. Öğrenciler Marşın kabul edildiği meclis gününü canlandırdığı bir tiyatro gösterisi gerçekleştirdi. Ardından minik öğrenciler İstiklal Marşını kıta kıta okudu. Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve İstiklal Marşının kabulünün 102. Yılı anma günü ile ilgili şiir, resim ve kompozisyon dallarında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimize ödüllerin verilmesinden sonra program sona erdi.
Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı Canlandırıldı
Lapseki İlçesinde düzenlenen  12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programına Katıldı  Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Berat Demirtuğ, İlçe Emniyet Müdürü Faruk Karabulut, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Karaca, idari amirler, birim amirleri, vatandaşlar ve çok sayıda öğrenci yer aldı. Anlamlı programda öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’un  İstiklal Marşını yazdığı günler Tiyatro gösterimi ile canlandırdı.
Şiirler Okundu, Türküler Söylendi
 Gelibolu  100. Yıl Barış Ortaokulu Konferans Salonu'nda düzenlenen, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 102.  yıl dönümü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programına Kaymakam Bekir Abacı, 2’inci Kolordu Komutan V. İkmal Albay Fevzi Uyar, Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, siyasi parti ilçe başkanları, protokol üyeleri, öğretmen ve öğrenciler ile davetliler katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması, şiirlerin okunması,  oratoryo gösterisi  ile devam etti. Gösteri esnasında şiirler ve kurtuluş savaşına ithafen türküler söylendi.
 
Cuma Deren