Tarih Boyunca pek çok destan yaratan  ve  hiçbir milletin egemenliğine girmeden her yıkılışta yeniden doğan Türk Milleti, Mandacıların Anadolu’yu işgal etmesine karşı başlattığı kurtuluş savaşı da pek çok kahramanlığa sahne olmuştu. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde düşmanı denize diken Tük milletini en güzel ifade eden marş ise  Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çıktı. Yazdığı her şiirde vatanperverliği ile bilinen Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı büyük alkış ve coşku ile 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Marş olarak kabul edildi. Bu nedenle  12 Mart her yıl İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak kutlanıyor.
Bu kapsamda Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ‘12 Mart İstiklâl Marşı'nın kabulünün 102. yıl dönümü ve Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü’ programı gerçekleştirdi.   Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen anma programına   Vali Vekili Hakkı Uzun, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, SG. Yb. Ercan Oran, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, İl Millî Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri, şehit aileleri ile gaziler, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunun yapılması ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda 12 Mart İstiklâl Marşı'nın kabulünün 102. yıl dönümü ve Millî Şair Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü programı kapsamında anma telgrafı gönderenlerin mesajlarının okunması ile başladı.  Programda daha sonra Çanakkale Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan ‘12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü’ konulu gösteri sergilendi.
Gösterilerin ardından Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul, kurumlar arasında İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında ‘Âkif'in Sözü, Cumhuriyetin 100'ü’ temalı kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. ödül töreninin ardından program sona erdi.
Şerife Erdem