O süreyi de Yüksek Seçim Kurulu değerlendirecek” ifadesini kullanmıştı.
Erdoğan' ın verdiği tarih için, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) toplanacak. Seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılması kararını alacak. Yapacağı bir başka toplantı ile de YSK, eçim takvimini açıklayacak.
İKİ SEÇİM BİR ARADA
HEM CUMHURBAŞKANI, HEM DE MECLİS
Cumhurbaşkanı Seçim tarih verdikten sonra şunları söyledi;
"Anayasamızın 116. maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzalıyorum.
Buna göre iki ay sonraki ilk pazar günü milletimiz cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir."
---------------------------------------
ÇİFTE SEÇİM İÇİN,
SANDIK GELİYOR
---------------------------------------
Siyaset gündemi günlerdir bekliyordu. Sandık tarihini Cumhurbaşkanı açıkladı.
Beştepe’ deki Cumhurbaşkanlığı külliyesinde kameralar karşısında, alınan seçim kararını imzalayan Erdoğan, belirlenecek Milletvekilliği başvuru asgari tutarının AFAD’ a bağışlanması çağrısı yaptı.
Canlı yayında kameralar önüne geçen 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan;  “KARARI İMZALIYORUM” dedi, seçimin 14 Mayıs’ ta yapılacağını duyurdu.
Erdoğan aldığı Seçim kararı ardından yaptığı açıklamada; “Anayasamızın 116. maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzalıyorum. Buna göre iki ay sonraki ilk pazar günü milletimiz cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir.” İfadesini kullandı.
 
O TARİH, SINAV TARİHİYLE ÇAKIŞTI
Cumhurbaşkanı açıklamasında ayrıca; “Bilindiği gibi seçimlerin 14 Mayıs olarak güncellenmesi kararını yılbaşından hemen sonra kamuoyu ile paylaşmıştık.
18 Haziran milyonlarca gencin geleceğini ilgilendiren üniversite sınavı ile çakışan bir tarihtir. Yurt içinde ve yurt dışından vatandaşlarımızın Hac vazifesini gerçekleştireceği tarihe geliyor.
Kararı yılbaşından önce paylaşmıştık. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıldönümüne tekabül eden tarihin milletimiz için de kabul gördüğünü biliyoruz. Ama 6 Şubat’taki deprem seçim tarihini gündemimizden çıkarmıştı.
Yıkım alanının büyüklüğü işlerimizi hayli güçleştirmiş olsa da insanlarımızın yardımına koştuk. Geniş bir çevrede hissedilen depremde 47 binin üzerinde insanımız vefat etti. 115 binden fazla insanımız da yaralı olarak kurtarıldı.” Şeklinde konuştu.
Yüzyılın felaketine ilişkin detaylar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Şehirlerimizi yerle yeksan eden bu afette milyonlarca vatandaşımız evini kaybederken, milyonlarca vatandaşımız da devam eden sarsıntılar nedeniyle evine giremez hale geldi.
Devlet olarak tüm depremzedelerimizin yanında olduk. Arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığı yerlerde hemen enkaz kaldırma ve yeni konutların inşası çalışmalarına başladık.” dedi.
TAKVİM İŞLİYOR
12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında “Seçim takvimi de işlemeyi sürdürüyor. Depremin doğrudan ve dolaylı etkilerinin üstesinden bir an önce gelerek bölgeyi normalleştirmenin yolu güçlü siyasi irade ile alınacak kararların dirayetle uygulanmasından geçiyor. Siyasi belirsizlikler ister istemez deprem yaralarının sarılmasına yönelik çalışmaların aksamasına yol açma riski taşıyor. Son bir haftanın siyasi gündemi dahi bu tehdidin ne kadar reel, büyük olduğunu göstermeye yeterli.” İfadesini kullandı.
Ülkenin bir bölümünün yıkımın altında feryat ederken, öteki bir taraftaki kesimin siyasi hesaplar yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı;
Siyasi hesaplar aymazlığının faturasını milletimizin tamamının sırtına yükleyemeyiz.
Türkiye’nin ne vakit kaybına, ne dikkat dağınıklığına tahammülü vardır.
Ülkemizin seçim gündemini bir an önce geride bırakması şarttır.
Anayasanın bize verdiği yetkiyle seçimleri 14 Mayıs tarihinde yenileme kararımızı uygulamaya geçiriyoruz.” dedi.
Erdoğan, İmza atına aldığı seçim kararının, Resmi Gazete’ de yayımlanmasıyla YSK’ nın seçim takvimini hazırlayıp ilan edeceğini ne belirtti.
ADAYLIK ASGARİ TUTARI, AFAD HESAPLARINA
“TÜRKİYE İÇİN HEMEN ŞİMDİ”
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;
”Partimize adaylık başvurusu yapacak herkes önce, belirlenecek asgari tutarı AFAD'ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatıracaktır. Bu kararın diğer partilere de örnek olacağını düşünüyorum.
Seçim sürecinde tüm müzikleri yasaklıyoruz. Kampanyamızı müziksiz yapacağız.
14 Mayıs süreci, kısır siyasi çekişmelerin, yalan, iftira kampanyalarının mecrası haline dönüştürülürse, 85 milyon insanımız önünde vebale gireriz.
‘Türkiye için hemen şimdi’ diyerek 14 Mayıs’ı 6 Şubat izlerini silecek hayırlı bir yarışa davet ediyoruz. Tüm partilerden bu samimi çağrımıza yanıt bekliyoruz.”
Cuma Deren