İnsanların sağlıklı bir kiloya ulaşmasına, bu kiloyu korumasına, uygun tedaviyi almasına ve obezitenin getirdiği olumsuzlukları tersine çevirmesine yardımcı olacak pratik çözümleri teşvik etmek amacıyla  4 Mart Obezite Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Toplumumuzu  etkileyen en önemli sağlık sorunundan bir olan Obezite hakkında bilgi veren  Çanakkale’nin Başarılı Diyetisyenlerinden biri olan Diyetisyen Bihter Taşdelen  “Obezite özellikle tedavi edilmesi gereken ve tedavi edilmezse çok daha kötü durumlara sebep olabilen bir hastalıktır. Bir an önce sağlığınız ve kendiniz için bir adım atın” dedi
 
Diyetisyen Bihter Taşdelen 4 Mart Obezite günü dolayısı ile yaptığı açıklamada, obezite ile ilgili verilere dikkat çekerek “1,9 milyar insan 2035 yılında dünya çapında obezite ile yaşayacak. Fazla kilo ve obezitenin 2035'teki tahmini küresel ekonomik etkisi 4,32 trilyon dolar olacak. Çocukluk çağı obezitesinin 2020 ile 2035 arasında %100 artması bekleniyor. 2035 yılına kadar her 4 kişiden 1'imizin obezite ile yaşaması bekleniyor. Obezite Günü’nün bu seneki teması ‘Bakış Açısını Değiştirmek’ olarak belirlendi.  Daha sağlıklı bir gelecek yaratmak için herkes tarafından obezitenin anlaşılması, önlenmesi ve tedavisini iyileştirmek için harekete geçilmesi gerekiyor. Obeziteyi biraz daha yakından tanıyalım. Obezite nedir? Obezite, sağlık için risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Beden kitle indeksinin (BKİ) 25'in üzerinde olması, fazla kilolu olarak kabul edilir. 30'un üzerinde olması ise obezite olarak kabul edilmektedir” dedi.
 
 
Obezitenin Yaygın Spesifik Nedenleri Genetik, Yaşlılık ve Uykusuzluk
 
Obezitenin yaygın spesifik nedenleri ile ilgili de bilgiler veren Diyetisyen Bihter Taşdelen   obezitenin yaygın  görülmesinin nedenlerine değinerek “Genetik: Vücudunuzun gıdaları enerjiye nasıl işlediğini ve yağın nasıl depolandığını etkileyebilen genetiğiniz Yaşlanmak: Daha az kas kütlesine ve daha yavaş bir metabolizma hızına yol açarak kilo almayı kolaylaştırır Uykusuzluk: Yeterince uyumamak, sizi daha aç hissettiren ve bazı yüksek kalorili yiyecekleri arzulamanıza neden olan hormonal değişikliklere yol açabilir.
Hamilelik: Hamilelik sırasında alınan kilonun verilmesi zor olabileceğinden ve sonunda obeziteye yol açabilir” dedi.
 
Obezite Basit Bir Kilo Almaktan Çok Daha Fazlasına Yol Açabilir
 
Bazı sağlık koşullarının da kilo almaya ve obeziteye dönüşebileceğinin de altını çizen ve Obezitenin sadece basit bir kilo alma sorunu olmadığını, bazı sağlık sorunlara da yl açabileceğini dile getiren Diyetisyen Bihter Taşdelen, obeziteye sebep olan bazı sağlık sorunlarına da değinerek “PCOS: Kadın üreme hormonlarının dengesizliğine neden olan bir durum olan polikistik over sendromu  Prader-Willi sendromu: Doğumda aşırı açlığa neden olan nadir bir durum Hipotiroidizm: Tiroid bezinin belirli önemli hormonları yeterince üretmediği bir durum Osteoartrit (OA): Fiziksel aktivitede azalmaya yol açan ve ağrıya neden olan diğer durumlar Bazı Psikolojik etmenler, Psikolojik bazı rahatsızlıklar duygusal yemeye sebep olarak obeziteye sebep olabilmektedir. Obezite, basit bir kilo alımından daha fazlasına yol açabilir. Vücut yağının kasa oranının yüksek olması, iç organlarınızın yanı sıra kemiklerinize de baskı uygular. Aynı zamanda kanser için bir risk faktörü olduğu düşünülen vücuttaki iltihaplanmayı da arttırır. Obezite ayrıca tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür. Obezite, bazıları tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilen bir dizi sağlık komplikasyonuyla ilişkilendirilmiştir. Tip 2 diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bazı kanserler (meme, kolon ve endometrial), felç, safrakesesi rahatsızlığı, karaciğer yağlanması hastalığı, yüksek kolestorol uyku apnesi ve diğer solunum problemleri, artrit, kısırlık” dedi.
 
Sağlığınız İçin Bir Adım Atın
 
Diyetisyen Bihter Taşdelen,  obezite tedavisi ile ilgili de bilgiler aktardığı açıklamasının devamında “Doktor ve diyetisyen eşliğinde yapılan bir bütüncül tedavi gerektirir. Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler 5 grup altında toplanmaktadır, birincisi Tıbbi Beslenme (Diyet) Tedavisi, ikincisi Egzersiz Tedavisi, üçüncüsü Davranış değişikliği tedavisi, dördüncüsü Farmakolojik tedavi beşincisi ise Cerrahi tedavi olarak belirleniyor. Beslenme, sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın temelini oluşturur. Obezite özellikle tedavi edilmesi gereken ve tedavi edilmezse çok daha kötü durumlara sebep olabilen bir hastalıktır. Bir an önce sağlığınız ve kendiniz için bir adım atın” dedi.
 
Burcu Erdal