SON GELİŞME SORU GETİRDİ; “ADAYLIK ISRARI, MASAYI MI DEVİRDİ?!..”
Millet ittifakının kurduğu Masa’nın taraflarından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda iki isim zikretti. İfadeleri Siyasetin nabzını yükseltti.
ÖLÇEK VERMEDE ‘RİCHTER’ YETERSİZ KALIR
6’LI MASADA DEPREM
Hem yerel, hem genel Siyasette yankılar sürüyor.
İRONİ YÜKLÜ TEŞEKKÜR
İktidar Partinin eski kurmaylarından, AK Partili Av. Gültekin Yıldız, İroni yaptı.
“Bize neden Parlamenter sisteme yani koalisyonlar dönemine dönülmemesi gerektiğini uygulamalı olarak gösterdikleri için kendilerine teşekkür ederiz.” diyerek, Akşener’ in yol açtığı gelişmeyi yorumladı.
DEVA’DAN ÇAĞRI;
“BİZDE BİRLEŞELİM”
6’lı Masa’nın taraflarından DVA Partisinin İl Başkanı Av. Berkan Karaca ise;
“Sosyal demokrat, muhafazakâr demokrat, liberal demokrat, milliyetçi demokrat hemşehrilerimize sesleniyorum: Gelin, DEVA Partisi’nde birleşelim.”
İYİ PARTİ KURMAYI UZ, CANLI YAYINDA YORUMLADI
Siyaset gündemine damga vuran, İYİ Parti Genel başkanı Akşener’ in neden olduğu 6 ‘lı Masadaki gelişmeyi, Boğaz Medya’ nın mikrofonlarına, katıldığı canlı yayında değerlendiren Rıdvan Uz, çarpıcı iadeler kulandı.
İYİ Parti’nin , ‘Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı’ Uz; son gelişme üzerine kamuoyunda cevabı merak edilen sorulara yanıt sundu.
Uz, sözü şunu demeye getirdi; “Masadan ayrılma yok, ATILDIK ”
-------------------------------------------------
SON GELİŞME SORU GETİRDİ;
“ADAYLIK ISRARI, MASAYI MI DEVİRDİ?!..”
--------------------------------------------------------
Millet ittifakının kurduğu, kamuoyunun 6’ li Masa diye isimlendirdiği oluşumda, adeta depqrem yaşandı.
Masanın taraflarından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda iki isim zikretti. İfadeleri Siyasetin nabzını yükseltmeye yetti.
Hafta sonuna saatler kala yaşanan bu şok gelişmenin, Millet ittifakı taraflarından tepki bulduğu gözlendi.
Yerelde olduğu gibi, Genel siyasettin de gündem maddesine ilişkin çarpıcı yorumlar arrdı ardına geldi.
Çanakkale’de İktidar kanadından ilk ses veren isin, bir önceki dönem AK Parti il başkanı Av. Gültekin Yıldız oldu.
Millet ittifakının hedef alan Manidar ifadeleri eşliğinde, ironi yüklü teşekkürü bir arada gelen A partili Av. Yıldız;
“2023'te iktidara geleceğini ve 5 yıl boyunca ülkeyi yöneteceğini iddia eden 6'lı masa daha 1. yılında seçime giremeden dağıldı.
Bize neden Parlamenter sisteme yani koalisyonlar dönemine dönülmemesi gerektiğini uygulamalı olarak gösterdikleri için kendilerine teşekkür ederiz.” Dedi.
Yıldız daha sonra da; “Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hedefimiz güçlü yürütme, güçlü yasama ve güçlü yargıdır. Türkiye'nin kaybedecek, boşa harcanacak 1 dakikası dahi yoktur.” vurgusuna imza attı.
DEVA PARTİSİ İL BAŞKANI KARACA’DAN;
“BİZ BU ÜLKENİN HAYSİYETLİ İNSANLARI İÇİN BURADAYIZ”
6’ lı Masanın taraflarından, DEVA Partisinin Çanakkale il başkanı Av. Berkan Karaca, “Sosyal demokrat, muhafazakâr demokrat, liberal demokrat, milliyetçi demokrat hemşehrilerimize sesleniyorum: Gelin, DEVA Partisi’nde birleşelim.” dedi.
DEVA Partisi’ nin son gelişme üzerine yaptığı değerendirme şu oldu;
“12 Şubat 2022 tarihinden bu yana altı siyasi parti olarak, karşılıklı anlayış içinde özgürlükçü demokratik bir hukuk devleti inşa etme hedefiyle önemli adımlar attık.
Tüm süreç boyunca yürüttüğümüz çalışmaları; Milletimize ve gelecek nesillere adalet, barış, refah ve huzur getireceği inancıyla ortak akıl, istişare ve uzlaşma ile sürdürdük.
En önemlisi de çalışmalarımızı, katılımcılık ve demokrasi kültürünün bir gereği olarak altı siyasi partinin tam mutabakatının esas alındığı bir zemin üzerinde yürüttük. Hiçbir siyasi parti, politik duruşunun ve parti tabanlarının kabul etmeyeceği bir tutuma zorlanmadı. Karşılıklı saygıyı esas alan böyle bir çalışma usulünde tabiatı gereği dayatma söz konusu olmayacağı açıktır. Nezaketi ve hakikati yansıtmayan ve sağduyuya dayanmayan, itham edici açıklamalar doğru olmamıştır.
DEVA Partisi olarak, ilk günden itibaren samimiyet ve gayret ile elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyduk. Bu iş birliğinin başarılı olmasının; ekonomik krizin derinliğinde boğulan, adalete susamış, onurlu bir şekilde yaşama hakkı elinden alınmış, ağır bir deprem felaketi ile karşı karşıya kalmış halkımızın rahat bir nefes alabilmesinin yegâne yolu olduğu inancıyla hareket ettik.
Biz, milletimizin hak ettiği tam demokratik bir yönetim anlayışını hâkim kılmak için ortaya koyduğumuz çalışmaların arkasındayız. Bu tarihi süreçte, hepimize büyük bir sorumluluk düşmektedir. Türkiye'yi içine düştüğü bu karanlık tablodan çıkartmak ve otoriter anlayıştan kurtarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
İYİ PARTİ KURMAYI UZ, CANLI YAYINDA YORUMLADI
Siyaset gündemine damga vuran, İYİ Parti Genel başkanı Akşener’ in neden olduğu 6 ‘lı Masadaki gelişmeyi, Boğaz Medya’ nın mikrofonlarına, katıldığı canlı yayında değerlendiren Rıdvan Uz, çarpıcı iadeler kulandı.
İYİ Parti’nin , ‘Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı’ Uz; son gelişme üzerine kamuoyunda cevabı merak edilen sorulara yanıt sundu.
Uz, sözü şunu demeye getirdi; “Masadan ayrılma yok, Atıldık ”
İYİ Parti kurmayı Uz, katıldığı canlı yayında, Boğaz Medya mikrofonlarına, şu değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Kurmayı Uz; “İYİ Parti altını masadan kalktı mı?” şeklindeki soru üzerine;
“Aslında doğru soru şu;. İYİ Parti masadan neden kaldırıldı olması lazım?
Çünkü bu sürecin başından beri parlamenter sistemle ilgili Türkiye'nin parlamenter sisteme geçmesiyle ilgili net olarak bu masanın kurulması olayı var.
Bu masa kurulurken Türkiye'nin tekrar adaletli bir şekilde parlamenter sisteme dönmesi, seçim güvenliğinin tesisi ve tekrar Cumhuriyetin Kazanımlarıyla milletimizin değerlerinin birleştirilmesi adına bir talepti.
Bu istekti ve bu istek doğrultusunda masa oluşturuldu. Bu masa oluşturulurken İYİ Parti ilk günden beri şöyle ifade etti. ‘Parlamenter sisteme evet dönmek istiyoruz. Bunun temini ve tesisi de ancak ve ancak kazanılacak bir adayla mümkündür.’
Yani kazandığınız zaman bu parlamenter sisteme dönüyorsunuz.
Parlamentoda ve Cumhurbaşkanlığında kazandığımızda dönebiliyorsunuz.
Dolayısıyla, bu anlamda bu samimiyetimizi ortaya koymak adına İYİ Parti Genel Başkanımız sayın Akşener  dedi ki ‘ben feragat ediyorum,  Cumhurbaşkanlığı adaylığından’
Eder ki ülkemiz parlamenter sisteme dönebilsin. Bu ucube yapıdan sistemden kurtulabilsin. Ha bunu yaptıktan sonra çok daha başka bir şey daha yaptı genel başkanımız.
Hem kendi adaylığını feragatını ortaya koyarken hem de kendi partisinden bir aday çıkartmayarak bu işte ne kadar Samimi olduğunu ortaya koydu. Fakat bir talebi oldu sadece.
Bu altılı masa milletin sesini dinlemek kaydıyla, sokağın sesini, çoğunlukların sesini dinlemek kaydıyla ve çıkacak anketlere uymak kaydıyla, adayın kim olursa olsun hatta Cumhuriyet Halk Partisi'nden biri aday olması noktasında kazanılacak bir adayla bu yola devam edilmesi gerekliliğini hep ortaya koydu.
Evet. ilk günden beri de bunu söylüyorduk. Son iki Mart’ ta yapılan masadaki toplantıda da bunu ortaya koyduk.
 
Yani Sayın Genel Başkanımız masaya oturduğunda net olarak ifade etti. Anketleri ortaya koydu ve dedi ki problemsiz ve sıkıntısız iki adayla ülkemiz kazanabiliyor.
 
Bunlardan bir tanesi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş.
Bunlardan bir tanesi de İstanbul Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'dur. Dolayısıyla iki adayda Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediye başkan adayıdır. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partilidir. Ve bu sebeple de madem Cumhurbaşkanlığı sembolik bir noktada olacak, madem biz parlamenter sisteme geçeceğiz, madem bir başbakanlık olacak dolayısıyla burada nefis yapmanın bir alemi yok, bir anlamı yok. Genel başkanların da aday olmaması noktasında eee masa kurulmadan önce oluşturulan bir Fikir birliktelik var.
ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ DE, KILIÇDAROĞLU KENDİ İSMİNİ DAYATTI
Şimdi ne değişti de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu masaya kendi ismini söyletti ve bunu da dayattı?” diyşe sordu.
İEYİ Parti kurmayı Uz, sözlerini şöyle sürdürdü;
 
 
“Buna bakmak lazım. Bu noktada masada genel başkanımız bizim önerilerinizin getirin dendiği iki Mart'taki masada iki öneri getirdi.
Iki belediye başkanını getirdi. Sayın Gültekin Bey,  Demokrat Parti Başkanı, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismini masaya getirdi.
Burada yapılması Şuydu. Efendim bu isimler üzerinde konuşulması ve tartışılması ya da bunlarla ilgili bir yol haritası çizilerek bir sonraki yani pazartesi günkü toplantıda da bunun neticelendirilmesi,
Bu konuda herkesin fikirlerini söyleyip yol haritasını çözmesi gerekirken o dakikada Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun efendim biz işte diğer dört partili arkadaşlar, biz beşimiz bu işe imza atalım,
SERGİLENEN NOBRAN TAVIRLA, MASADA İSTENMEDİĞİMİZ ORTAYA ÇIKAR
Meral Akşener düşünsün, arkadaşlarına danışsın, sonra gelsin imza atsın diyerek böyle bir nobran tavırla karşılaşıldığında o masada istenmediğiniz ortaya çıkar.
Netice olarak da genel başkanımız zaten masaya gitmeden önce Genel idare kurulumuzu toplayarak, biz kendisine yetkilendirmeyle ilgili de Genel başkanımız ben her noktada demokrasiyi işleten bir hanımefendi.  Dedi ki ben masada konuşana gelen isimleri size getireceğim.
Partim yetkili kurumları paylaşacağım. Sizin onayınızla ben masaya dönüp bu noktadaki fikirlerimizi ve partimin görüşlerini ileteceğim. diyerek gitmişti.
 
Fakat buna da  müsaade edilmeyecek bir ortam oluşturulunca, İYİ Parti'nin Genel İdare Kurulundan böyle bir dayatmayı, böyle bir nobranlığı  kabul edecek değildi.
Orada bizim bir başka önerimiz de oldu. Altı faal,.Yani beş diğer partimize, güvendiğiniz bir araştırma şirketine, kamuoyunda bir kamuoyu arrıştırması yapalım. Bir anket çalışması ortaya koyalım. Bu anket çalışması üç günde neticelenebilecek bir çalışma. Bunu hepimiz masaya getirelim.
Bunun üzerinde tartışalım teklifini de hayır ben adayım.
Adaylığını kabul etmiyorum diyerek bu kapıyı da kapayınca böyle bir dayatmayı biz daha önceki süreçte de parti olarak yaşamıştık.
Bizi üzüntüye sevk eden durum şudur; Biz Cumhuriyet Halk Partisi'yle iki seçim geçirdik. Ve uzun bir aradan sonra Cumhuriyet Halk Partisi'yle birlikte kimsenin hakkını yemeden söyleyelim.
 
Birliktelik sayesinde bir Genel seçim ve bir yerel seçimle Türkiye'nin kaderini değiştirecek bir seçim sonucu elde ettik. Birlikte yaptığımız bu işi şimdi biz siz olmadan yapacağız diyorlarsa işte dendi.  Bu çok doğru ve bir yaklaşım tarzı değil. Bunu net olarak bu şekilde ifade edebilirim”^
Rıdvan Uz, .İmamoğlu’ nun Meral Akşener'i ziyaret edeceği şekilnde alınan duyumların doğru olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise; “Bekliyoruz” diyerek yanıt verdi.
.Uz, kendisine yönelen; Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ ın attığı tweevlyerden bahisle;
 “Attıkları tweetleri bir daha okumakta çok büyük fayda görüyorum. Sayın Ekrem İmamoğlu masada  mutlak suretle, masanın dağılmaması, Meral Akşener'in orada olması hatta bu bağlamda da masanın çok çoğalması niyetini ortaya koyan bir açıklama yaptı.
Sayın Başkanlar, burada İYİ Parti kaybettiğinde herkesin kaybettiğini görüyor. biz İYİ Parti'nin kaybetmesi veya kazanması noktasında bir düşünceye değil, Memleket kazansın, İyi Parti kazanmasa da olur düşüncesine sahibiz. Bunu net ifade edebiliriz. Çünkü yerel seçimlerde biz bunu net olarak ortaya koyduk. Yerel seçimlerde masada biliyorsunuz bizim belediye başkanlığı noktasında, genel başkanımız isterseler bize bir tane belediye de vermesinler. Ama yeter ki Biz AK Parti'nin elinden belediyeleri alalım. Bir dahaki süreçte de iktidarı ele alalım diye bir söylemde bulunmuştu.
Bu fedakarlığı, feragatı her zaman ortaya koyan bir genel başkan var. Dolayısıyla bu feragatı iyi okumak lazım. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun da bunu okuduğunu düşünüyorum ve aslında o tweette Meral Akşener olmadan olmazı dile getirdiğini görüyorum.
Bunun sonucu ne olur? Evet İYİ yani evet yani İYİ Parti'nin oyuna illaki ihtiyacı var tabii ki Millet İttifakı'nın. Bunun sonucunda ne olur? Şimdi netice itibariyle bu eğer Kemal Bey'in adaylığı dayatılması neticesinde eğer anketlerde çıkmadığı halde bu dayatma devam ederse muhtemelen  belki çoklu bir adaya gidilebilir.
Bunun da eyvah bittik ya da ne oluyoruz gibi bir endişeye mali olmaması lazım. Çünkü Cumhur İttifakı'na oy vermemeyi düşünen kitle, böyle bir tavırdan sonra dönüp de Cumhur İttifakı'na oy verecek hali yok.
Bu noktadan sonra başka bir aday da milletin huzurunda alternatifli olacak. Dolayısıyla milletimiz zaten bir tercih kullanmak zorunda. Bir tercihin çoğalmasında  bir mahsul olmayacaktır diye düşünüyorum.”
Cuma Deren