Ancak, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan ve bölgedeki pek çok ili etkileyen depremler nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetlerine 20 Şubat'a kadar ara verildi. verilen ara bugün sona erdi ve deprem bölgesi dışındaki 71 ilde, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler, ders başı yaptı.2020 yılında yaşanan pandemi nedeni ile2021 yılında okullar bir açıldı bir kapandı.  Salgının etkisini kaybetmesi ile 2022 yılında dersler yüz yüze yapıldı. 2023 yılı eğitim öğretiminin ilk  yarıyıl tatili ise 20 Ocakta gerçekleştirilmişti ve milyonlarca öğrenci tatile gitmişti.  Çanakkale’de de  83 bin 689 öğrenci karne heyecanı yaşayarak tatile çıkmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı okula dönüş tarihini ise 6 Şubat olarak belirlemişti. Türkiye’de milyonlar, Çanakkale’de ise  8 bin 400 okul öncesi, 24 bin 700 ilkokul, 23 bin 376 ortaokul,   27 bin 213 ortaöğretim öğrencisi  okulların açılması heyecanla bekledi. Ancak Kahramanmaraş’ta tam da okulların başlayacağı 6 Şubat’ta  tüm ülkeyi sarsan asrın felaketi 9 saat arayla iki büyük deprem meydana geldi.  Depremden 10 ilin etkilemesi ile Eğitime de iki hafta daha ara verildi.
 Çanakkale’de Ders Zili Çaldı
Öğretmenlerin de deprem bölgesinde gönüllü olmaları nedeni ile ders zili iki hafta geç çaldı. Tatil heyecanının sona ermesi ile Çanakkale’de ders illeri yeniden çaldı ve öğrenciler okullarına geri döndü. İki haftalık gecikme ile açılan okullara dönen öğrenciler kaldıkları yerden devam edecekler.
 Deprem Bölgesinde Ziller Suskun
Depremden etkilenen iller dışındaki 71 ildeki tüm kademelerdeki öğrenciler, ders başı yaptı. Depremden etkilenen illerdeki eğitim-öğretime de yardım ve barınma ihtiyacına yönelik faaliyetlerin yürütülmesi ve hasar tespit çalışmalarının şubat ayı sonuna kadar tamamlanmasının beklenmesi nedeniyle  okulların bu bölgede açılması için 1 Mart itibarıyla başlatılması için planlama yapılıyor. Afet bölgesinde öğrenim gören öğrenciler, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak. Ayrıca depremin yaşandığı 10 ilden diğer illere nakil olan öğrenciler de devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak. Öte yandan nakli gerçekleşen öğrenciler gittikleri illerde eğitimlerini devam ettirebilecek.
Cuma Deren