Halk arasında ameliyatsız aort kapak değişimi olarak bilinen  TAVİ yöntemi ile 93 Yaşındaki Hastaya  Kalp Kapağı Takıldı. Hasta sağlığına hızla kavuşurken Hastane ekibi yine bir başarılı operasyona daha imza attı.
Özellikle yaşı ilerlemiş, açık kalp ameliyatı riskli olabilecek ve genel anestezi alması sakıncalı olan hastalara  yönelik uygulanan, halk arasında ameliyatsız aort kapak değişimi olarak bilinen Kateter Yolu ile Aort Kapağı Yerleştirilmesi (TAVİ) Çanakkale Onsekiz Mart Hastanesinde uygulanmaya devam ediliyor.  cerrahi olmayan yöntemle kasık atar damarından kateter kullanılarak aort kapağı takılması işlemi olan Kateter Yolu ile Aort Kapağı Yerleştirilmesi (TAVİ) 93 yaşındaki hastaya uygulandı.  Başarılı operasyonlara imza atan ÇOMÜ Hastanesinin başarılı cerrahları bu kez 93 yaşındaki bir hasta için masa başındaydı. Başarılı sonuşların elde edildiği TAVİ Tedavisi ile ameliyatı yapılan 93 yaşındaki hastaya yapılan uygulama başarı ile tamamlandı. Hasta sağlığına hızla kavuşuyor.
Pandemi Arasının Ardından Tedaviler Kaldığı Yerden Devam Ediyor
Konuyla ilgili açıklama yapan ÇOMÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gazi, pandemi nedeni ile bu tür tedaviler için ara verdiklerini ancak belli bir süredir tedavilere ve ameliyatlara yeniden başladıklarını belirterek “Kateter Yolu ile Aort Kapağı Yerleştirilmesi (TAVİ) denilen kapalı yöntemle aort kapak değişim işlemlerine pandemi döneminde ara verilse de kliniğimizde uzun bir süredir bu girişimsel tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ciddi aort kapak darlığı hem kalp yetersizliği nedeni ile ölüm hem de ani ölüm riski yüksek olan özellikle ileri yaş hastalarda karşımıza çıkan bir kalp hastalığıdır. Tedavisi ancak aort kapağının değiştirilmesi yoluyla olmaktadır.”
Hastalar İçin Avantaj Olan Bir Yöntem
Önceki yıllarda açık kalp ameliyatları ile  gerçekleştirilen  tedavi artık kapalı ameliyatlarla da gerçekleştirilerek hastalara bir çok açıdan avantajlar sağlandığını dile getiren ÇOMÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gazi “Eskiden sadece açık kalp ameliyatı ile gerçekleştirilen kapak değişim operasyonu, son yıllarda hastanemizde kapalı yöntemle kasıktan da yapılabilmekte olupbu minimal invaziv kapalı yöntem, ameliyat ile tedavisi yüksek risk barındıran hastalardan, Kalp ve Damar Cerrahisinin de kapalı yönteme onay vermesi ile uygun görülen hastalarda uygulanmaktadır. Bugün TAVİ işlemi yaptığımız hastamız, kliniğimizde bu yöntemle sağlığına kavuşan en yaşlı kişi olmuştur. Uyguladığımız bu yöntemin en büyük artısı hastanın birkaç gün içerisinde taburcu edilebilmesi ve ortalama işlem süresinin ise 1 saat içinde tamamlanabilmesidir” dedi.
Hastalar Kısa Sürede Taburcu Olabiliyor
Hastaların ameliyat sonrasında kısa zamanda ayaklandıklarını ve kısa sürede taburcu olabildiklerini de dile getiren Prof. Dr. Emine Gazi “Kateter Yolu ile Aort Kapağı Yerleştirilmesi (TAVİ) işlemi sonrası hastalar kontrol amaçlı olarak 1 gece Koroner Yoğun Bakım Ünitemizde takip edilmekte ve bir sorun yaşanmazsa ertesi gün normal odaya alınarak izlenmektedir. Herhangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde hastalar işlemden sonra 2 gün içinde de taburcu olabilmektedir” dedi.
Bu Yöntem Devam Edecek
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesinde daha önce de bu tür tedavilerin yapıldığını bundan sonra da yapılmaya devam edileceğini dile getiren Prof. Dr. Emine Gazi “Hastanemizde daha önce de başarı ile uygulanan kapalı yöntemle ameliyatsız aort kapak değişimi prosedürü, pandemi sonrası tekrar seçili hastalarda uygulanmaya başlanmıştır. Uygun hastalarımızda bu tedavi yöntemini uygulamaya devam edeceğiz. Bunun dışında hastanemizde kalp deliğinin kapalı yöntemle kapatılması, aritmi tedavisi için elektrofizyoloji, şah damara stent uygulaması gibi diğer kapalı işlemlerde yapılmaktadır. Prof. Dr. Emine Gazi ayrıca özverili çalışmalarından dolayı Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi ile Anesteziyoloji ekibine ve desteklerinden dolayı Hastanemiz Başhekimi Doç. Dr. Hasan Ali Kiraz’a teşekkür ediyorum” dedi.
 
Burcu Erdal