Savaşta yaralanan gazilere, şehit yakınlarına destek olmak amacı ile kurulan ve kuruluşu Çanakkale Savaşlarına kadar uzanan ülkemizin köklü derneklerinden biri olan  Çanakkale Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği    2021 Yılı Ağustos Ayında ilk Genel Kurulunu yaparak Çanakkale’de resmen kuruldu. Kurulduğu günden bu yana  Çanakkale’deki şehit aileleri ve gazilere yönelik çalışmalar yürüten Dernek Yönetimi bir basın buluşması da gerçekleştirerek faaliyetleri hakkında bilgiler verdiler. Ayrıca Gazilere ve  Şehit Ailelerine verilen ilgiye de değinen Şahin, manevi desteğin  kendileri için milyarlara bedel olduğunu söyledi
Birinci Dünya savaşında bir çok cephede savaşa giren Osmanlı devletine bağlı askerler savaş sonrasında İstanbul’da toplanmıştı.   İstanbul’a gelip ihtiyaçlarını karşılayamayan ve memleketlerine gidemeyen yaralı Mehmetçiklerin, memleketlerine gönderilmelerinin sağlanması, eksik uzuvlarının yerine protezlerinin taktırılması  giydirilmeleri ve harçlıklarının sağlanması amacıyla 1915 yılının son aylarından Harbiye Nazırı Enver Paşanın talimatıyla İstanbul Merkez Kumandanı Miralay Cevdet Bey ve onbir arkadaşı tarafından Malulini Guzata Muavenet Heyeti  adı altında bir heyet  oluşturuldu.   Başlangıçta heyet olarak kurulan derneğimiz heyetin 1929 yılında tasfiyesinden sonra 1931’de Ordu Malûlleri Cemiyeti,1940’da Ordu Malûlleri Birliği,1945’de Malûl Gaziler Birliği,1959’da Harp Malûlü Gaziler Cemiyeti gibi farklı dönemlerde farklı isimler altında faaliyet göstererek Mehmetçiğe destek olan dernek son olarak 1961’de de Türkiye Harp Malûlü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği adıyla faaliyet göstermeye devam ediyor.
Çanakkale’de 2022 Yılında Kuruldu
Kökleri Çanakkale savaşlarına kadar uzanan kadim derneğin Çanakkale’de kurulması için ilk başvuru Aralık 2021 yılında yapıldı. Şehit Babası  Muharrem Şahin  önderliğinde yapılan başvuru dernek statüsünde kurulmaya karar verildi ve ilk Genel Kurul da Ağustos 2022 yılında gerçekleştirildi.  Çanakkale Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği   Başkanlığına Muharrem Şahin  seçildi.  Dernek Başkanı  Muharrem Şahin, bir basın toplantısı düzenleyerek derneği tanıttı ve faaliyetler hakkında bilgiler verdi.  
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Muharrem Şahin,    Dernek ile ilgili verdiği bilgilerde “Derneğimiz 1915 yılında Çanakkale Savaşları'nda kolu, bacağı, eli, ayağı kopanlara, tahtadan ayak, tahtadan bacak yapmak üzere  ve memlekete  maddi Osmanlı Devleti'mizin maddi durumu zayıf ve askerlerimizin savaşamayacak durumda olan askerlerimizin memleketlerine gönderilmek üzere yol paralarını temin etmek üzere subay, astsubay,  kendi aralarında para toplayarak oluşturduğu bir sandık, bir kuruluş derneğimizin ilk kuruluşu. Ve bu şekilde 1915 yılında  Enver Paşa ve İstanbul Merkez Komutanı ve silah arkadaşlarının  tavsiyeleri, iş birliği sayesinde kuruluyor. Daha sonra kurulan derneğimizin adı Malulini Guzata Muavenet Heyeti oldu.  Bu dönemde heyet, gelir oluşturmak için bazı ticari etkinliklerde bulunmuştur. Bir süre Malul Gaziler  Heyeti adını da kullanan topluluğumuzun hesapları 1919 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan 1485 sayılı yasayla tasfiye edilmiş ve mal varlığı paraya çevrilerek gazilere dağıtılmıştır. Heyet olarak kurulan dernek, 1931 de Ordu Malileri Cemiyeti 1940 ise Ordu Mamulleri Birliği, 1945 yılında ise Malülü Gaziler Birliği 1950 yılında Harp Malulü Gaziler Cemiyeti, 1961’de Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği adıyla etkinlik göstermiştir. Daha sonra benzer amaçlara ve hedeflere sahip birçok dernek kurulmuştur. Bu dernekler seksen üç yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan 2847 sayılı yasayla Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği oldu’’ dedi.
 
 Şehit Aileleri ve Gaziler İçin Çalışmalarımız Devam Ediyor
Özellikle Gazi yakınları ve şehit yakınlarının  işe yerleştirilmesi başta olmak üzere pek çok konuda çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Muharrem Şahin   ‘’Şehitliğin şahidi gazilik diyoruz. Ama şehidin çocukları var. İkiden fazla, iki çocuk iş imkanına sahip olup, diğer şehitlik evlatları da işe  girmeyince  kırgınlıklar, incinmeler de oluyor. Çalışmalarımız, tekliflerimiz, dernek olarak da bu konuda hükümetimizle tüm şehit çocuklarının hepsini iş imkanı vermeye çalışması devam ettiğini, haberlerini alıyoruz. Bunların inşallah seçimden önce de olmasını istiyoruz. Gazilerimiz bir iş imkanının yanı sıra bir iş imkanı daha bir gazi  evladına da ayrıca bir iş imkanının verilmesi de çalışmalar arasında. Bunların olmasını hep birlikte istiyoruz, talep ediyoruz. Bir de bazen  yaralanıp da terörde veya başka bir sebeple gazi sayılmayan gazilerimiz de var.  Sağlığını kaybettiyse sağlığını geriye veremiyorsak, gazilik ünvan gazilik haklarının şeref onurunun verilmesi önemli bir şey.  Devletimiz hayatını kaybeden şehidimize, yaralanan, organını veren, organları parçalanan gazilerimize de iş imkanı veriyor, maaşını bağlayabiliyor, maddi tazminat verebiliyor. Manevi desteği de sağ olsunlar ama bunların daha çoğaltılması var” dedi.
Sınavsız İşe Alınan Gazi ve Şehit Yakınları İstismar Edilmemeli
Özellikle sınavsız işe yerleştirilen şehit ve gazi yakınlarının yaşadığı süreç hakkında da bilgiler veren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Muharrem Şahin,    “Milyonlarca işsizimiz varken gazimize ve  ailesine verilen iş imkanı, şehitlerimizin ailesine verilen iş imkanı, sınavsız tahsiline göre, branşına göre, desteğine göre  işe yerleştiriliyor. Bunlar İÇİN  teşekkür ediyoruz. Eksiklikler elbette var. Her zaman da olacaktır ama bu eksikliklerinin de giderilmesini istiyoruz. Sınavlarla işe girme imkanı bulamayan insanlarımız varken, sınavsız işe yerleşen gazimizin, şehit ailelerimizin de çalışmalarını istiyoruz. Bu çalışmalar esnasında Şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi istismar edilmemesini  istiyoruz. Bu konuda hepimiz hassasız. Kamuda çalışan Gazi ailelerimizin bu tür mesai saatleri içinde etkinliklere katılmaması yönünde hassasiyetimiz  var. Bazı Şehit yakınları ve Gazilerimiz duyarlı Ama bazıları ‘bizim bedelimiz ödendi’ diyor. Evet bedelimiz ödendi ama yani affedersiniz devletimiz bir iş imkanı da verdi, tazminatını verdi, şehit maaşı verdi,  gazi maaşı verdi, iş imkanı verdi. Bunların karşılığı  da çalışmak hakkını helal etmek. derdimiz ‘Yine mi şehit ailesi? Yine mi gazi? Yine mi Gazi ailesi dememek?’ dedirtmemek” dedi.
Bir Manevi Destek Milyarlara Bedel
Vatandaşlardan da beklentilerini dile getiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Muharrem Şahin “Peygamberlikten sonra en yüksek makam, en yüksek makam şehitlik diyoruz. Şehitliğin şahidi gazilik diyoruz. Ama bu bunu kazanmak kadar koruyabilmekle, onun şeref onurunu, onun sorumluluğunu iyi örnek olarak çalışmak, gayret gösterebilmektir.  Hedefimiz ‘ Travması olmasına  rağmen işini en iyi şekilde yapma gayreti içinde’ dedirtebilmek hepimizin isteği, beklentisi. Bunun yanında tabii şehidimizin  vatandaşlığımızdan da beklediğimiz bir Hoşgörü. Bir daha saygı hepimizin hakkı, hepimiz karşılıklı saygıyı da hak ediyoruz ama şehit gazilik daha hassas. Bir manevi destek milyonlara, milyarlara bedel oluyor. Bunun gibi maddi destek kadar zaten devletimiz kişi haklar dahilinde veriyor. Ama manevi destek de önemli Biz Şehit, Gazi ailelere düşen sorumluluklarımızı yerine getirmek ama vatandaşlarımızın da bir güler yüz gösterebilmek, bazı yerlerde maalesef bazı sıkıntılar oluyor’” dedi.    
Cuma Deren