60 yıldır Çanakkale Turizmine katkı sunan, Çanakkale’yi ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtan Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği 60. Yılını kutluyor.  60 yıldır Çanakkale Turizmine katkı sınan derneğin geçmişten günümüze turizm alanında yaptığı çalışmaların yer aldığı bir sergi gerçekleştirildi.  Çanakkale Turizmine gönül verenleri verdiği röportajlardan yola çıkarak Dernek yönetiminin de desteği ile hazırlanan  ‘Kentte Turizm ile 60 Yıl’ sergisi adete Çanakkale Turizmine ışık tuttu.

Çanakkale tarihi ve kültürü hakkında bilinçlendirmek ve bir gönüllü kitlesi oluşturarak, Çanakkale’yi ülkemizde ve dünyada tanınır bir marka kent olma yolunda destek vermek amacı ile  1963 yılında kurulan Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği 60. Yılını kutluyor.  Dernek tarafından gerçekleştirilen 60. Yıl etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Turizm tarihine ışık tutacak bir sergi gerçekleştirdi. Dernek Yönetiminin katkıları ile  Çanakkale Turizm duayenleri ve derneğin eski yöneticileri ile yapılan röportajlar tarihi belgelerle desteklenerek oluşturulan ‘Kentte Turizm ile 60 Yıl’ sergisi açıldı.  Çanakkale Kent Müzesinde gerçekleştirilen sergi ye ilgi yoğun oldu.
Milli Kütüphaneden Değerli Eserlere Ulaşıldı
Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Veysel Tolun  önderliğinde, yönetim kurulunun da destekleri ile derneğin kuruluşunun 60. Yılı için özel bir proje hazırlandı. Proje kapsamında  Veysel Tolun ve öğrencileri, Çanakkale Turizminin duayenleri ve derneğin eski yöneticileri ile röportajlar gerçekleştirildi. Röportajlardan yola çıkarak  derneğin, turizme ışık tutan belgeleri gün yüzüne çıkarıldı.  Özellikle derneğin 1980 öncesine ait belgelere Milli kütüphaneden ulaşıldı. Her biri bir tarihi eser niteliğini taşıdığı eserler ‘Kentte Turizm ile 60 Yıl’ sergisinde turizmcilerle paylaşıldı.
Derneğimizin Geçmişinde Tarih Yattığını Gördüm
Kent Müzesinde gerçekleştirilen  Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Proje Kolaylaştırıcısı ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Veysel Tolun   “Çanakkale Tanıtım Turizm Derneği 60 yıllık geçmişi ile Çanakkale’nin en eski sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi.  Biz geçen yıl Dernek yönetimine seçilince, derneğin envanterine baktık  ve burada inanılmaz bir tarihin yattığını gördüm.  Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla bu derneğin tarihini yazmaya karar verdik.  Öncelikle bu tarihi sergiyi yaptık ve inşallah kitabını da yayınlayacağız.  Bu sergiyi hazırlarken Kent Müzesinin yapısına uygun üyelerimizle röportajlar gerçekleştirdik.  Yaptığımız röportajları burada sergi haline getirdik.  Onların söylediklerini biz belgelerle destekledik. Bu belgelerin bir kısmını  İl Halk Kütüphanesinde bulunan yerel gazetelerimizden çıkardık.  Fakat oradaki belgeler 1980 yılına kadarki belgeler, ondan öncesi yok.  Ondan önceki tarihlere ait eserleri de Ankara’daki Milli Kütüphaneden  bulduk.  Yaptığımız çalışmalar sonucunda ortaya bu tarih çıktı.  Bu sergi ile Çanakkale Turizm tarihine kiçik bir katkıda bulunduk” dedi.
Açılış Konuşmasının ardından geçmiş dönemde Tanıtım ve Turizm Derneğinde Başkanlık yapan  eski yöneticilere teşekkür plaketileri verildi.  Dernekte 12 yıl Başkanlık yapan Ahmet Kaşıkçı ve Dernekte 9 yıl Başkanlık yapan Sefer Göztepe’ye  Dernek Başkanı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
 
 
Çanakkale Dünyanın En Önemli Stratejik  Coğrafyasıdır
Bir dönem  derneğin Başkanlığını da yapan Ahmet Kaşıkçı teşekkür plaketini aldıktan sonra yaptığı açıklamasında “Çanakkale ne zaman Çanakkale oldu? 1922’de  savaşlar sürer iken buranın adı Bahri Şefik idi.  Boğazın adı Bahri Şefik Boğazıydı.  Savaşların adı ise Gelibolu Savaşları idi.  O dönemdeki bitin gazetelerde, basılı eserlerde böyle geçer.  Ne zaman il olma zamanına gelindiğinde o Fransızların, İngilizlerin savaş sırasında çektikleri ,  kale ve o meşhur Çanakçılar çarşısı  resimlerini göndermişler  ve kurul toplandıktan sonra iki isim bir araya gelmiş  1922-1923 il olma döneminde Çanakkale olmuş.  Ama bu coğrafya dünyanın en ilginç, en önemli, en stratejik   coğrafyasıdır.  Fransız İmparatoru Napolyon bile ne demiş ‘Dünyanın başkenti İstanbul’dur. Onun kapısı da Bahri Şefik yani Çanakkaledir’ demiş.  Bu coğrafyayı tanıtacak ve yaşatacak olanlar Çanakkale Tanıtım ve Turizm Derneği ve onunla beraber Turizm STK’larıdır. Bu tarihi  bizlerle paylaşan herkese de teşekkür ederim” dedi. 
Yapılan konuşmanın ardından  serginin açılışına geçildi. Sergiyi gezen sanatseverler ve turizmciler adeta bir devire tanık olurken, sergi Turizm haftasını da kapsayacak tarihe kadar açık olacak.  Öte yandan dernek tarafından 60. Yıl kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler bütün bir yıla yayılacak.
Cuma Deren