Engellilere yönelik farkındalığın oluşturulması ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla  Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk koyma töreni gerçekleşti.

Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi, Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şubesi ve Zihinsel Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, düzenlenen çelenk koyma töreniyle kutlandı.  Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra törende bir konuşma yapan Engelli Dernekleri adına Altı Nokta Körler Spor Kulübü Başkanı Hayrettin Karabıyık, "Bizler yine dertlerimizin altında ezilmeye devam etmekteyiz. Sorunlarımız mevcutların üzerine binen yeni sorunlarla daha da ağırlaşmaktadır. Yapılan her yeni düzenleme, bir öncekini aratır boyutlarda bizleri çaresiz bırakmaktadır. Yıllardır mevcut mevzuata uygun yapılmayan yollar, kaldırımlar, meydanlar, köprüler, alt geçitler, kamuya açık binalar nedeniyle erişim öncelikli sorun olmaktan çıkarılamamıştır. Bu konuda yapılan uyanlara rağmen yerel yönetimler duyarsız davranmaktadır. Özellikle ilimiz Çanakkale için erişilebilirliğin bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Yerel yönetimlerin bu konuda daha duyarlı ve çözüm odaklı olmalarını ivedilikle bekliyoruz” dedi.
Sağlıkta İyileştirmeler Var Ama Engeller Devam Ediyor
Sağlık alanınınd bir çok engelin aşıldığını fakat bir çok engelinde devam ettiğini hatırlatan ve çözüm önerilerine değinen Altı Nokta Körler Spor Kulübü Başkanı Hayrettin Karabıyık “Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler engelliler için yaşamsal öneme sahiptir. Bu bağlamda idrar sondası, hasta bezi, ilaç, ortez ve protezler, ötv ve motor limitleri ile diğer araç ve gereçlerden yararlanma koşullarını neredeyse ortadan kaldırılmaktadır. Acilen Sağlık Uygulama Tebliği Avrupa Standartlarında güncellenmelidir. Büyük çoğunluğu yeterli gelire sahip olmayan engelliler ve aileleri yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli araç ve gereçleri sağlamak için yüksek bedellerle karşılaşmakta, ödemeye güçleri olmadığı için satın almaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadır. Özellikle engelliler için büyük önemi bulunan ve bir çok hakkın kullanımı için zorunlu olan Rapor Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yeni hak kayıplarını beraberinde getirmektedir. Bu alanda giderek Dünya Sağlık örgütünün ölçütlerinin çok uzağına düşülmektedir. Yeni bir rapora gereksinim duyamayacak engellilerden yeniden rapor istenmesi, derecelendirmedeki ölçütlerinin değiştirilerek engelli oranlarının düşürülmesi istihdamdan emekliliğe, sağlıktan eğitime bir çok alanda hak kaybını doğurmaktadır. Eğitimde karşılaştığımız sorunlar, saymakla bitmeyecek düzeydedir” dedi.
Eğitim Ulaşılmaz Bir Hayal Haline Geldi
Altı Nokta Körler Spor Kulübü Başkanı Hayrettin Karabıyık, engelli bireylerin artık eğitim almakta zorlandığını da dile getirerek “Zihinsel engellilerden işitme ve görme engellilere varıncaya kadar farklı gruplardaki engelliler için eğitim ulaşılamaz bir hayal haline dönüşmüş durumdadır. Engelliler için istihdamda konulan kotalar ise ne kamuda ne de özel kesimde önemli oranda boş kalmış durumdadır. İstihdam edilen engelliler arasında, ayrımcılıktan ücretlerinin bir kısmının ellerinden alınmasına varıncaya kadar çok sayıda suistimal ile karşılaştıkları bilinmektedir. Bir 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde de bizler güzel şeyleri paylaşmayı çok istiyoruz. Tek isteğimiz bir parça anlayış, duyarlılık, kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesi. Basit, kolay ve yapılabilir küçük adımların nasıl büyük değişimlere yol açtığını unutmayın. Engellilerinde yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor. Gelin farkındalık yapalım engelleri kaldıralım" dedi. Tören Çanakkale Zihinsel Engelliler Derneği tarafından sunulan halk oyunları gösterisiyle son buldu.
 
Cuma Deren