09:05 geçe sirenlerin çalınması ile Tüm ülkede olduğu  gibi Çanakkale’de  hayat durdu.
1881 Yılında Selanik’te dünyaya gelen  Mustafa Kemal Atatürk, askeri dehası ve verdiği kararlarla Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna adım adım yükselmişti. Osmanlının İtilaf Devletleri ile girdiği Birinci Dünya Savaşında Çanakkale’de Anafartalar Komutanı olarak görev yaptığı sırada ‘Size taarruzu değil Ölmeyi emrediyorum’ sözleri ile verdiği o tarihi emirle adeta savaşın seyrini değiştirmişti.  Çanakkale’de tarih sahnesine çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 1919’da çıktığı samsunda ise özgürlük meşalesini yakmıştı. 23 Nisan 1923’te Cumhuriyeti ilan ederek Anadolu’nun İlelebet Türk yurdu kalacağını da ilan etmiş oldu. Genç Cumhuriyette yarattığı devrimler hayata geçirdiği fikirlerle halen tazeliğini korurken ölümünün 84. Yılında fikirleri kalbimizde yine özlemle andık. 10 Kasım Atamızın aramızdan ayrılışının 84. Yılında düzenlenen törenle  özlemle andık.
Çanakkale’de Hayat Durdu
Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de Ulu Önder Atatürk’ün ölüm yıldönümünde  tören düzenlendi.  Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene  Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, siyasi parti yöneticileri, STK temsilcileri, öğrenciler, askeri erkan, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören Çelenklerin sunumu ile başladı.  saat 09:05 geçe ise sirenler çalındı ve iki dakikalık saygı duruşuna geçilerek Çanakkale’de adeta hayat durdu. Trafik durdu insanlar işini bırakarak ataya saygı duruşuna geçti.  Tören İstiklal Marşının okunması ile sona erdi.
Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törenin ardından İÇDAŞ Kongre merkezinde gerçekleştirilen Anma töreni ile Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 84. Yıldönümünde şiirlerle bir kez daha anıldı.
 
Cuma Deren