Çanakkakale Savaşları, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı' dan tam not alan merkez için şu notu düştü;
"İLBER HOCAMIZ,  yeni açılan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’mizi ziyaret etti. Geniş arşivimizi, çok özel belgeleri, nadide kitapları, müze bölümünü inceleyerek takdirlerini bizimle paylaştı.  Bu özel merkezimize sizleri de bekliyoruz EFENDİM."
Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazması olan 19. Fırka Emri ile birlikte 7 bine yakın eser ve 7 adet özel elyazmasını bünyesinde barındıran,  Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, dalında dünyaca ün yapan Tarihçiyi misafir etti.
Prof. Dr. Ortaylı, davetli olduğu bir etkinlik için geldiği Çanakkale'de,  vaktinin önemli bir bölümünü  bu merkez ziyaretinde geçirdi.
Merkez’de uzun süre vakit geçiren ve hayran kaldığını ifade eden Prof. Dr. Ortaylı,
“Kentin kordon boyundaki tarihi köşklerden en önemlisi Çanakkale tarihini araştırma merkezi haline getirilmiş. İçerideki evrak, onların korunması, içerisinde Atatürk’ün de okudukları olan diğer tarihi kitapların muhafazası çok önemli.
Ayrıca araştırma merkezinin yayınları benim için son derece çarpıcı oldu. Böyle devam etmelerini temenni ederim” değerlendirmesinde bulundu.
Adı Dünyaca bilinen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazması olan 19. Fırka Emri ile birlikte 7 bine yakın eser ve 7 adet özel elyazmasını bünyesinde barındıran Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’ni ziyaretinde, merkezdeki eserleri uzun uzun inceledi, bazı notlar aldı.
Ziyarette, ev sahipliği yapan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı  Kaşdemir’e imzalı kitabını günün anısına armağan eden Prof. Dr. Ortaylı, yakın zamanda daha uzun süre vakit geçirmek üzere Çankakale' ye yeniden geleceği sözünü verdi.
Burcu Erdal