Karıklık ve buna bağlı alarm verdiren durum yeniden gündemde. Çanakkale’ nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar’ ın doluluk oranı, düşündürecek boyuta geldi.  Doluluk oranı %50’ nin altında olarak dile getirildi.
 CHP’ li Çanakkale Belediyesi’nin Kasım ayı meclisinde, su’ yu tasurruflu kullanmanın önemine vurgular yapıldı.
 Şehirde, en önemli tasarruf konusunun su olduğunu belirten CHP’ li Başkan Ülgür Gökhan, Atikhisar Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 46,4 olduğuna dikkat çekti.İlerleyen süreçteki yağışlarla birlikte barajın yüzde yüze ulaşabileceği beklentisini ifade etti.
Başkan Gökhan ayrıca, Sarıçay ihalesinin onaylandığını hatta köprü ayaklarıyla ilgili bir etüt yapılacağını duyurdu.
 
ALTIN KARINCA SÜRECİ
Mecliste atılan bir başlık hayli dikkat çekti. Marmara Belediyeler Birliği tarafından birliğe üye belediyelerin iyi uygulamalarının ödüllendirilmesi amacı ile düzenlenen ‘Altın Karınca' da Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi tarafından hayata geçirilen ‘Çanakkale Yerel Kalkınma Modeli’ projesi kapsamında;  10 kategoride toplamda 375 başvurunun değerlendirildiği yarışmada ödül alan 49 proje arasında yerini aldığı açıklandı.
 Belediye meclisinde izletilen sunum ile Altın Karınca’ya layık görülen proje hakkında kamuoyu bilgilendirildi.
2017’ de Tohum Sandığı ile başlayan sürecin, ‘Yerel Kalkınma Birimi’ni kurarak daha da genişletildiğinin altı çizildi.
 Küçük üreticilerin desteklendiği ve kooperatif işbirliğinin sağlandığı ifade edilen sunumda ayrıca,  yapılan çalışmalar ve amaçlanan hedefler da bir bir dile getirildi.
 
YENİ BİR MÜDÜRLÜK
Gündem dışı konuşmaların yapıldığı Meclis oturumunda, Belediye Bünyesinde yeni bir Müdürlüğün kurulacağı dile getirildi.
Üzerine görüş bildirilen ek maddelerden birinde; yasa gereği yeni bir norm kadrodan oluşan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurulacağı bilgisi Meclis üyelerine verildi.
 
Türkiye genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda başlatılan müdürlük kurulma çalışmalarının, Çanakkale Belediyesi’nde de başlayacağının altı önemle çizildi.
 
Kurulan müdürlükte; çevre koruma, yenilebilir enerji kaynakları, net sıfır emisyon hedefi, akıllı şehir uygulamaları, küresel iklim değişikliğine adaptasyon programları, iklim krizi ile mücadele ve sürdürebilir şehircilik oluşturulmasının sağlanacağına vurgu yapıldı.
 
CUMHURİYET MEYDANI…
Cumhuriyet Meydanı’nda yapımına başlanan yenileme çalışmaları hakkında,  Mimar Tuğçe Özdemir bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumda, mevcut Cumhuriyet Meydanı’nın bin 837 metre kare; yurt binasının yıkılmasıyla oluşan alanın bin 620 metre kare olduğu bilgisi paylaşıldıktan sonra, 1. Etap olarak planlanan alanın 5 bin 500 metre kare olduğuna da dikkat çekildi.
 
Yenileme çalışması kapsamında yapılacak olan değişiklikler, şu şekilde sıralandı:
“İskele Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı arasındaki zemin bağlantısını güçlendirmek, Atatürk Heykelinin kaidesini ve yerini 1930’lu yıllardaki orijinal haline getirmek, mevcut ağaç dokusunu koruyarak yeni dinlenme alanları oluşturmak, meydan etrafında sınır teşkil eden ürünleri yeniden düzenleyerek meydan alanını genişletmek.”
Burcu ERDAL