Asırlık bir rüya olarak da isimlendirilebilecek 1915 Çanakkale Boğaz köprüsü, Yapım Metodolojisi alanında en  başarılı proje seçildi.
Osmanlı'dan, günümüze, Çanakkale Boğazı'na kurulması düşünülen Köprü, ençok da 90' lı yıllarda gündeme gelmiş, Çankakalelilerin rüyalarını süsleyen birn hal almıştı. Rüya proje, 1994' de, Doğru Yol Hükümeti döneminde, Devlet Planlama Teşkilatı'nca yatırım programına alınmıştı. 
Şanlı Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı tarih, 18 Mart 1915' in yıl dönümünde, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhubaşkanı Recep Tayip Erdoğan, 1915 Çaünakkale Boğaz köprüsünün temelini atmış, köprü inşaatı, planlandığı süreden önce tamamlanaıp hizmete girmişti.
1915'in projesi, yapım Metodolojisi  alanında, en başarılı proje seçildi.
SEÇİMİ IRF YAPTI
Uluslararası Yollar Federasyonu (IRF), 1915C¸anakkale Ko¨pru¨su¨ ve Otoyolu Projesi'ni, dört yıllık rekor tamamlanma süresinde uygulanan yenilikçi yöntemler ve mühendislik çözümlerinden dolayı masaya yatırdı, yapım metodolojisi alanında yılın en bas¸arılı projesi ilan etti.
1915Çanakkale Köprüsü, International Road Federation (IRF) tarafından 2 Kasım 2022 aks¸amı Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da du¨zenlenen o¨du¨l to¨reninde, Yapım Metodolojisi kategorisinde birincilik o¨du¨lu¨ne layık go¨ru¨ldu¨. 1915 alkışları topladı. 
1948 yılında kurulan ve uluslararası otoyol sekto¨ru¨nu¨n c¸atı o¨rgu¨tu¨ olarak kabul gören,  ABD - Washington merkezli International Road Federation (IRF), geçen  31 Ekim – 3 Kasım 2022 tarihleri arasında Washington’da du¨zenlenen 'Yarına Ulaşan Yollar Konferansı' kapsamında 1915'i konuştu. IRF Küresel Yollar Başarı Ödu¨lleri bu konfernas kapsamında belirnlenip,  sahiplerini buldu.
1915Çanakkale Köprüsü’nün ödülünü,  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Müşaviri Fethi Turgut, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Sağlam, KGM Kamu O¨zel Sekto¨r Ortaklıgˆı Bölge Müdürü Sezgin Küçükbekir ve yüklenici ortak girişim adına C¸OK A.S¸. İcra Kurulu Üyesi Reşit Yıldız birlikte teslim aldı.
Ulas¸tırma ve Altyapı Bakanlıgˆı Karayolları Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ (KGM) tarafından yap- is¸let-devret modeliyle ihale edilen ve ins¸aat c¸alıs¸maları Tu¨rkiye’den Limak ve Yapı Merkezi, Gu¨ney Kore’den DL E&C ve SK ecoplant s¸irketlerinin kurdugˆu ortak girişim tarafından yu¨ru¨tu¨len 1915C¸anakkale Köprüsü 2023 metrelik orta ac¸ıklıgˆıyla ‘du¨nyanın en uzun orta ac¸ıklıklı asma ko¨pru¨su¨’ ve 334 metre tepe noktasıyla ‘du¨nyanın en yu¨ksek kuleli asma ko¨pru¨su¨’ olma unvanını da taşıyor.
1915' İN, ÇOKLU FİNANSMAN YAPISI, GÖZ DOLDURU
Uluslararası Yollar Federasyonu (IRF) 2021 yılında,1915 C¸anakkale Ko¨pru¨su¨ ve Otoyolu Projesi'ni, zengin kaynak c¸es¸itliligˆine sahip çoklu finansman yapısı nedeniyle 'Yılın En Bas¸arılı Finansman Projesi' sec¸tirmişti.
ÖDÜLLERE DOYAMADI..
1915 Çanakkale, şu ana dek 12 finans ödülü, 1 çevre ödülü, 4 istihdam ödülü ve 2 mühendislik ödülü kazanadı. Bu özellikleri, '1915, ödüllüre doyamadı' yorumlarına yetti de arttı.
Şerife Erdem