Şehitler Coğrafyasında, Tarihe Saygı Projeleri ile   adından söz ettiren OPET, bu kez Troya kültür havasının özgün destinasyonlarına dönüşen Tevfikiye Arkeo-Köy ile Çıplak Etno-Köy’ de önemli çalışmalara imza attı.
 OPET eli değen köyler, 8. Çanakkale Bienali kapsamında sanatla buluştu. Tevfikiye Arkeo-Köy’de ‘Troya ve Mitoloji’ temasıyla,  Çıplak Etno-Köy’de ise ‘Kırsal Miras ve Yerel Üretim’ temasıyla düzenlenen Opet Troya Sanat Günleri, konser, atölye, film gösterimi ve söyleşilerden oluşan zengin bir içerikle gerçekleşti.
 OPET Tarihe Saygı Projesi kapsamında, köylere özel atmosfer oluştu.
 OPET Tarihe Saygı Projesi’ nin Çanakkale’nin Troas bölgesine taşındığı 2018 yılından bu yana Çanakkale Bienali İnisiyatifi CABININ tarafından düzenlenen Troya Sanat Günleri bugüne kadar yüzlerce sanatçı, tasarımcı ve kültür insanını “Son Troyalılar”l a buluşturdu.
 Bu sayede, Çanakkale kent merkeziyle köyler arasında da bir kültür köprüsü kurdu.
 Troya Milli Parkı içinde bulunan Tevfikiye Köyü’nün arkeolojiyle iç içe geçen tarihinden, Çıplak Köyü’nde ise Troya bölgesinin yerel kültür mirasının zenginliklerinden ilham alındı.
 Yenilenme ile, sanat ve kültür için önemli bir altyapı oluşturuldu.
Köylerde yaşanan fiziksel ve sosyal dönüşümün kutlandığı Sanat Günleri, bölge insanının yaşam kültürü üzerinden Troya’yı bugünle buluşturduğu gözlendi.
 
 8. Çanakkale Bienali kapsamında 16 Ekim’de Tevfikiye Arkeo-Köy’de, 23 Ekim’de ise Çıplak Etno-Köy’de düzenlenen Sanat Günleri ile birlikte çalışma, üretme ve kültürel miras paylaşılmış oldu.
 Tematik içerikleriyle ziyaretçilere farklı deneyimler yaşatıldığı gözlendi.
 Tevfikiye Arkeo-Köy’de Troya ve mitoloji, Çıplak Etno-Köy’de ise kırsal miras teması etrafında bir araya gelen Çanakkale’den genç kuşak sanatçılar, işliklerini köy meydanına taşıyarak Troya coğrafyasından ilhamla özgün çalışmalar yürüttü.
 Ziyaretçilerin de üretim süreçlerine tanık oldukları bu atölyeler sonunda ortaya çıkacak üretimlerin, önümüzdeki aylarda Tevfikiye Arkeo-Köy Galeri’de sergilenmesi planlandığı alınan bilgilerden. 
 Sanat Günleri kapsamında artık gelenekselleşen çocuklarla sanat atölyelerinde seramik çarkı, malzeme odaklı tasarım ve tahta baskı stantları farklı yaş gruplarından çocukları bir araya getirdi. Bu atölyelerde çocuklar kadar yetişkinler de birlikte üretme deneyiminin bir parçası oldu. Jonglörlük ve akrobasi gösterileri, farklı oyunlar ve müzik kuarteti dinletileri ise köy meydanlarını eğlenceli bir atmosfere dönüştürdü. 16 Ekim’de Tevfikiye Arkeo-Köy’de Sanat Günleri kapsamında düzenlenen panelde Çanakkale’li rehber ve işletmeciler, 2018 Troya Yılı ile başlayan süreçte Çanakkale turizminde yaşanan gelişmeler ve pandemi sonrası turizm trendleri konusunda bilgi ve deneyimlerini aktardı. Çıplak Etno-Köy’de 23 Ekim’de düzenlenen Sanat Günlerinde ise atölye ve etkinliklere, yerel ürünlerin tanıtıldığı stantlar ve bölgenin kırsal mirasını yansıtan üretimler eşlik etti. Atalık tohumlarla bölgenin bereketli topraklarından elde edilen türlü tarımsal malzemeyle Çıplaklı kadınların tarafından hazırlanan Etno-Köy markalı ürünler farklı stantlarda yerini aldı. Sanat Günleri kapsamında düzenlenen söyleşide köy muhtarı Ufuk Göçoğlu, bu ürünlerle ilgili bilgi verirken Çıplak Köyü’nün geleceğe dönük yerel üretim odaklı projelerini de katılımcılarla paylaştı. OPET Sanat Günleri, 2023 ilkbaharında yeniden Son Troyalılarla buluşacak.
Şerife Erdem