Tarımın her türlüsünün yapıldığı Çanakkale’de Topraksız tarım da yapılmaya başlandı. Bitkilerin büyümek için ihtiyaç duyduğu besinlerin toprak yerine özel olarak hazırlanmış solüsyonlardan almasına dayalı bir sistem olan Hidroponik tarım olarak da bilinen topraksız tarım Lapseki İlçesinde Hanife Kartal tarafından gerçekleştiriliyor. Hanife Kartal,  üstü açık topraksız sulu tarım modeliyle Türkiye de ilk marul yetiştiriciliği yapan ilk üretici oldu.  

Toprak, tarımın olmazsa olmazlarından olsa da değişen dünya, gelişen teknoloji ve  yeni bilgilerle aslında toprak olmadan da tarım yapabileceği keşfedildi.  Topraksız tarım her ne kadar kulağa ilginç gelse de bir gerçek ve son yıllarda oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor. Yaşanan bu başarılardan bir tanesine de Lapseki İlçesinde  Hanife  Kartal imza attı. Bitkilerin büyümek için ihtiyaç duyduğu besinlerin toprak yerine özel olarak hazırlanmış solüsyonlardan almasına dayalı bir sistem olan Hidroponik tarım olarak da bilinen topraksız tarım Lapseki İlçesinde Hanife Kartal tarafından gerçekleştiriliyor. Çanakkale’de bir çok tarım çeşidinin yanı sıra uygulanan bu teknik de başarılı oldu. Çanakkale'nin Lâpseki ilçesinde çiftçilik ile uğraşan Hanife Kartal, üstü açık topraksız sulu tarım modeliyle Türkiye de ilk marul yetiştiriciliği yapan üreticimiz olmuştur.
Toprak Temelli Bir Çok Yük Kalkıyor
Hidroponik tarım  hakkında bilgiler veren Üretici  Hanife Kartal yaptığı açıklamada  "Hidroponik tarım, bitkilerin besin bakımından zengin bir solüsyon içinde, topraksız bir ortamda yetiştirilmekte kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde bitkiler topraktaki besinlerin yerine, bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren besin solüsyonunu sularına ekleyerek vermekteyim. Bitki beslenmesi için toprağı kullanmak yerine, bitkiler besin açısından zengin su ile beslenir ve bu da toprak temelli yöntemlerle gelen birçok yükü ortadan kaldırır” dedi.
Talepler Yetişemiyorum
Bu yöntemle daha az su tüketimi, daha az kimyasal kullanımı ve hızlı büyümenin yaşandığını belirten Hanife Kartal, yeni başlamasına rağmen taleplere yetişemediğini belirterek “Bu şekilde arazi ve su tasarrufu, daha az kimyasal, daha hızlı büyüme, kısa zamanda daha fazla verim, besin kontrolü ile sağlıklı bitkiler üretilmektedir. Yabani ot mücadelesi olmadığı için işçilik giderlerinde de tasarruf sağlamaktadır. Ben şuana kadar yaptığım üretimden ve geriye dönüşlerden çok memnunum. 1 dekar alanda yetiştiriciliğine başladığım bu marul bahçesini en kısa zamanda arttırmak istiyorum. Yeni başlamama rağmen dışarıdan gelen taleplere yetişemiyorum. Şu an burada gördüğünüz ürünlerin hepsi sahipli. Gördüm ki iyi ve kaliteli ürün üretildiğinde satma sıkıntısı da olmuyor. Çünkü sizi gelip buluyorlar. Ben tüm üreticilerimize gönül rahatlığı ile Hidroponik tarımı öneriyorum" dedi.
Bu Tür Çalışmalar İçin Üreticilerimizin Yanındayız
Marul bahçesinde incelemelerde bulunan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ise yaptığı açıklamasında  " Kadınlarımızın tarımsal üretimlerde atılımlar yaparak bir şeyleri başarmaları bizleri çok mutlu ediyor. Hanife hanıma çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu çalışmalar birçok üreticiye ilham kaynağı olacaktır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu çalışmalarda desteğe ihtiyacı olan tüm üreticilerimizin yanındayız." dedi.
 
Cuma Deren