ULAŞIM BEDELİNDE GÜNCELLEME, KASIMA KALDI     
Çanakkale Belediyesi Denetimli, S.S. 18 No’ lu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, ücretsiz taşıma hakkından yararlananların da etkili olduğu,  50 bin liraya ulaşan zararın giderilmesine çare olacak ‘destekleme’ yanı sıra taşıma ücretine de %50 zam istedi.
Meclisi'nde gündem maddesi olarak görüşülen bu konu, ilgili Komisyonun kararı ardından,  önümüzdeki Kasım ayı netlik kazanacak.
Belediye Meclisinde gündemine alınan ‘Gelir Desteği Ödemesi’ hakkındaki madde ile ilgili söz alan,   Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süleyman Canpolat;
“Günlük 6 binin üzerindeki ücretsiz binişler, sorunun bir parçası olarak değerlendirilmektedir.  Bu da Belediyeye veya Kooperatife maliyeti günlük 50 bin TL civarına tekabül etmektedir. 
Önümüzdeki dönemde öğrencilerin de katılımlarına müteakip, ücret belirlenmesine ve gerçek verilerin yerine oturması durumunda meclisimizi veya başkanlığımızın vereceği bir yönlendirme olursa, bu yönden çözüm için çalışabiliriz” dedi. 
 “HEPİMİZ ZOR DUMDAYIZ”
Madde ile ilgili söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Hepimiz çok kötü durumdayız.  Belediye olarak biz, Kooperatif, keza vatandaş da öyle. 
Öğrenciler, ikiden fazla çocuğu olan aileler,  vatandaşlar ve gidip gelenler bir bütün halinde sıkıntı içerisinde. 
Bu madde biliyorsunuz gelir desteği ödemesi. Belediye olarak bir gelir desteği ödeyeceksek, bunun da bir veriye dayanması lazım. Yarın bunun hesabını verirken, bunu verilere dayandırmamız lazım. 
ÜCRETSİZ YOLCU SAYISINI BELİRLEMEK İÇİN KART FORMÜLÜ
Toplu taşımada ücretsiz yolcuyu belirlemek için,  kart uygulamasına geçer isek,  o zaman kaç kişi ücretsiz biniyor, bunun maliyeti ne, ona göre bunun desteğini verme kararı alırız.
Daha önce kilometre başına ödeme yapıyorduk, ama şimdi diyoruz ki biniş başına verelim.” şeklinde konuştu. 
 
 Kooperatifin Ek Destek Ödemesi ve %50 Zam Talebi  Kasım Ayı Meclisinde Belirlenecek
S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, günlük 50 bin TL zarar ettikleri sebebiyle, otobüs fiyatlarına yüzde 50 zam ve ücretsiz binişler için ek destek talep etti. Belediye Meclisi'nde gündem maddesi olarak görüşülen konu, ilgili komisyona iletildi. Komisyonun kararı, önümüzdeki ay bildirecek.
Çanakkale Belediye Meclisi Ekim Ayı toplantısında S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine verilecek destekleri görüştü. Kooperatif, Ulaşım ve Plan bütçe komisyonuna verdiği raporla,  ücretsiz binişlerden dolayı günlük  72 bin TL zarar ettiğini bildirirken  bu zararların karşılanması için de %50 artış ve gelir desteği ödemesi talep etti. Belediye Meclis Plan Bütçe Komisyonu ile Ulaşım komisyonunun ortaklaşa değerlendirdiği bu konu Ekim   Ayı Belediye Meclisi gündemine alındı.  Belediye Meclisinde gündemine alınan Gelir Desteği Ödemesi Hakkındaki madde ile ilgili söz alan,   Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süleyman Canpolat “Özellikle son bir yıldır devam eden ve  herkesçe malum olan ekonomik zorluklardan öne çıkan akaryakıt ve araç parçalarının aşırı  fiyatlarının, yürüttüğümüz ulaşım hizmetlerine etkisini her toplantıda zaten tartışıyoruz.  Bu tartışmanın başlangıcında bilindiği gibi,  dövizin düşürülmesi ve dövizin fırlatılması  türünden kaynaklandığı ana konu olarak zaten  bilinmektedir.  Kooperatiften bu son toplantıda  durum değerlendirme yazsısı aldık.  Komisyon olarak bu raporu incelediğimiz zaman bunu çok eleştirecek bir tarafını bulamadık.  Kooperatif günde 72 bin TL’lik bir zarara uğramaktadır.  Kısa özeti budur.  Günlük uygulanan tasarruf tedbirleri var.  Halkın, araçların arzu edilmeyen aralıklarla gelmesi,  ya da uzun sürede gelmesi , yoğun yolcu taşınması gibi şikayetlere  meydan vermektedir bu durum.  Diğer bir deyişle sorun kısa sürede mutlaka çözümlenmelidir.  Kooperatif tarafından gelir ve giderlerin dengelenebilmesi  ancak ortalama %50 oranında  zam yapılması önerilmekte,  tarafımızdan ayrıca ek destek talep edilmektedir.  Günlük 6 binin üzerindeki ücretsiz binişler, sorunun bir parçası olarak değerlendirilmektedir.  Bu da Belediyeye veya Kooperatife maliyeti günlük 50 bin TL civarına tekabül etmektedir.   Önümüzdeki dönemde öğrencilerin de katılımlarına müteakip  ücret belirlenmesine ve gerçek verilerin yerine oturması durumunda  meclisimizi veya başkanlığımızın vereceği bir yönlendirme olursa  bu yönden çözüm için çalışabiliriz” dedi. 
Hepimiz Zor Durumdayız
Madde ile ilgili öz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Hepimiz çok kötü durumdayız. Belediye olarak biz, kooperatif kez vatandaş da öyle.  Öğrenciler, ikiden fazla çocuğu olan aileler,  vatandaşlar ve gidip gelenler bir bütün halinde  sıkıntı içerisinde.  Bu madde biliyorsunuz gelir desteği ödemesi , Belediye olarak bir gelir desteği ödeyeceksek bunun da bir veriye dayanması lazım. Yarın bunun hesabını verirken, bunu verilere dayandırmamız lazım.   Biz de bunun çalışmasını çok hızlı bir biçimde, bu ay içerisinde  eğer maddeyi kabul ederse meclisimiz  kart edinmesi gerektiği noktasında karar alırsak o zaman kaç kişi ücretsiz biniyor, bunun maliyeti ne ona göre bunun desteğini verme kararı alırız ve bunun hesabı verilebilir hale gelir.  Daha önce kilometre başına ödeme yapıyorduk ama şimdi diyoruz ki biniş başına verelim.  Bu maddeyi komisyona havale ederek önümüzdeki ay tamamlayıp yolumuza devam edeceğiz” Dedi.
Komisyon karar vermek için öğrencilerin de  kentte dönmesi  bekleme talebinde bulundu. Bu talep de dikkate alınarak  gündemin üçüncü maddesi Oy birliği ile Palan Bütçe Komisyonu ve Ulaşım Komisyonuna yeniden iletildi.   Çanakkale Belediyesi, kasım ayında Belediye Meclisine getirilmesi planlanan gündem maddesinin onaylanması halinde, kooperatife destekler biniş sayısına göre verilecek ve bu sayıyı belirlemek için de  ücretsiz binişler Belediye tarafından verilecek kartlarla sağlanarak kontrol altına alınacak. 
 
Cuma Deren